Asculta-ti ritmul!
In ce moment al zilei dai dovada de eficienta maxima la birou? Cand iti ingrijesti pielea cu mai multa atentie? Cand faci dragoste mai bine? Pentru a sti, e suficient sa iti consulti ceasul biologic. Urmeaza cateva instructiuni pentru a-ti pune viata la punct.
Ingrijeste-te la timp!
In domeniul medical, cronobiologia a fost prima care a aratat ce poate. Asa cum o numeste Marthine Baspeyras, dermatolog, in anumite patologii grave, sansele de a supravietui pot fi de doua ori mai mari, in functie de orele la care se iau medicamentele. Faptul e cunoscut, un medicament luat la momente diferite actioneaza in mod diferit. Ceea ce e, in definitiv foarte normal, stiind ca activitatile diferitelor organe, dar si concentratia Ph-ului din sange, absorbtia intestinala etc. variaza in timp.
Exemplele din cronoterapie nu lipsesc: efectul unei anestezii locale la dentist dureaza de cinci ori mai mult la orele 15 – cea mai buna ora pentru o ingrijire lunga si delicata – decat la orele 19; antiinflamatoarele trebuie sa fie luate seara pentru o mai buna eficacitate si pentru o mai mare toleranta. In plus, vaste campuri de cercetare asupra efectelor cronoterapiei raman de explorat. E imposibil pentru celulele noastre sa faca totul in acelasi timp. Organele si tesuturile asigura asadar roluri diferite cu un ritm particular, programat dinainte.
Astfel, in douazeci si patru de ore, toate functiile organismului – temperatura, secretie hormonala, forta musculara, memorare, etc. – oscileaza. Studiul acestor cicluri tine de cronobilologie. Ce ne invata aceasta disciplina stiintifica, utilizata de acum in marile domenii ale medicinei (oncologie, psihiatrie…)? Sa credem in ceasul biologic, dar sa fim atenti si la semnalele periodice ale corpului noastru. Cronobiologia ne invata practic cum sa descoperim un nou ritm de a trai.
Ora de somn
Suntem activi ziua si dormim noaptea. Cam asa se rezuma, in linii mari, ritmul nostru biologic cel mai evident. Ceea ce noi stim mai putin insa este ca somnul nostru se regleaza dupa temperatura corpului. Aceasta atinge punctul maxim la sfarsitul dupa-amiezei, apoi descreste. Cand s-a redus considerabil, e bine sa mergem la culcare. In functie de persoana, acest moment este cuprins intre orele 20 – 23. Intr-o camera unde e frig, somnul vine greu, deoarece „pielea de gaina” blocheaza acest proces de racire interioara. In schimb, o baie calduta facuta dupa orele 20, timp de treizeci de minute poate sa aduca instantaneu pofta de somn.
Pentru a sti daca sunteti in forma seara sau dimineata, luati-va temperatura timp de o luna la culcare. Temperatura persoanei care se trezeste devreme se va situa intre 36,8 si 37 grade C, iar temperatura celei care se trezeste tarziu intre 36,5 si 36,7 grade C.
Ora de iubire
Bebelusii se nasc primavara, cel putin majoritatea dintre ei. Anotimpul iubirilor noastre este mai degraba vara si inceputul toamnei. Ceea ce intra in joc in reproducerea umana (maximum de testosteron, producerea spermatozoizilor) are chiar un caracter sezonier chiar daca aceste ritmuri nu sunt la fel de exacte ca la alte specii. Dar anotimpurile nu sunt totul. In cursul zilei exista de asemenea ore favorabile momentului de a face dragoste. Daca dimineata si ora siestei ne gasesc intr-o stare de relaxare propice jocurilor amoroase, de la cinci la sapte este momentul cand temperatura si implicit activitatea umana sunt la apogeu; dar si acela in care stimularea serotoninei (hormonul bunei dispozitii) sistemului limbic (locul emotivitatii) favorizeaza intalnirile pasionale…
Ora mesei
Exista posibilitatea sa ne hranim corect la nivel dietetic si cronobiologic in acelasi timp? Raspunsul este da. Dimineata avem nevoie de energie: glucidele lente, lipidele si proteinele sunt atunci binevenite. Din paine, din unt, din branza sau din oua (este momentul zilei in care colesterolul este cel mai bine asimilat) iti vei intari rezervele. Pranzul frugal – carne macra si legume – iti va da energie la locul de munca. Ia o gustare usoara pe baza de fructe spre orele 16. La cina este indicat sa alegi proteine usor de asimilat (peste, carne alba, carne de pasare) insotite de legume.
Atentie, seara energia scade. Un aport important in glucide, lente sau rapide, antreneaza o puternica lipogeneza, asadar un risc de a lua in greutate. Si cel mai bine ar fi ca cina sa aiba loc devreme, spre orele 18, pentru a beneficia de un adevarat timp de digestie si de relaxare.