Now Reading
Asculta-ti senzatiile

Asculta-ti senzatiile

Revista Psychologies

Marea uitata: senzatia

Prima etapa pentru a-ti resimti corpul este sa-l lasi sa existe, ascultandu-i cerintele.

Catherine Bazin e de parere ca „pentru a-ti asculta corpul, trebuie sa ii arati interes si consideratie, sa fii atent la modul in care reactioneaza, sa ii acorzi importanta“.

O atentie carnala si organica, ce necesita timp si grija, pe care multi dintre oameni nu sunt pregatiti sa o dea corpului lor.

„Sunt multe persoane care nu-si asculta corpul“, constata Pierre Dalarun. „Am chiar pacienti medici sau chirurgi, care, in ciuda unei bune cunoasteri a anatomiei, nu isi asculta deloc corpul.“

Ce e, deci, asa de greu de inteles? S-ar parea ca marea uitata ar fi senzatia, prin care corpul se exprima, dar se si vindeca uneori.

„Dezvoltarea psihomotorie a copilului te invata importanta senzatiei. Dar, la maturitate, intelectul blocheaza tot“, adauga Pierre Dalarun.

„Vad venind la cabinetul meu oameni care au incercat toate metodele, au aplicat toate sfaturile, au facut toate exercitiile fara a simti vreodata ceva.“

Catherine Bazin isi aminteste de la primele sedinte de Feldenkrais, in care corpul sau a incercat senzatii necunoscute sau uitate: „Simtind aceste lucruri de necrezut in corpul meu, imi provoca rasete nebune de jubilare!“.

 

Elogiul lenei

Sa pui senzatia in centrul a tot, o etapa ce se gaseste in numeroase terapii corporale sau metode bazate pe miscare.

Practici care, atunci cand fiecare din noi are timp, conduc spre lene. O lene care poate deveni inspaimantatoare, mai ales ca te face sa nu-ti mai programezi timpul in viata de zi cu zi.

„A-ti asculta corpul poate fi anxiogen pentru majoritatea oamenilor. Nu e intotdeauna usor sa te regasesti fata in fata cu trupul tau“, spune Pierre Dalarun.

„E ca si cum te-ai confrunta cu un vid. A te arata disponibil tie inseamna a-ti asuma riscul de a fi coplesit de emotie.“

Emotia ar fi, deci, legatura dintre minte si corp, ce le uneste pentru bine si rau. Se poate bloca la nivelul capului si abdomenului, insa are si capacitatea de a elibera corpul si mintea.

Intelectualizand in mod excesiv corpul, treci pe langa momentele traite. Asta presupune negarea autonomiei corpului, caruia vrei sa-i impui mereu cate ceva, pe care vrei sa-l controlezi tot timpul.

Multora le este teama de a se detasa: se agata mereu de ceva. Agatatul acesta de ceva, ascultarea emotiilor corpului, se poate transforma intr-un excelent mijloc de a-i lasa autonomie si libertate.

 

Exercitii – masajul abdomenului

Acest exercitiu iti permite sa lupti contra senzatiilor de balonare, sa ai o digestie buna si sa scapi de durerile lombare, datorate adesea tensiunilor abdominale.

Freaca-ti mainile pana la obtinerea unei senzatii de caldura la nivelul palmelor. Pune-le una peste alta, mana dreapta peste cea stanga, doua degete deasupra buricului.

Fa noua cercuri mici in jurul buricului, in sensul acelor de ceasornic, incepand dinspre dreapta, apoi noua medii, terminand cu noua mari: mergi spre abdomenul inferior, urca spre coaste, diafragma, si coboara simetric spre cealalta parte.

Schimba pozitia mainilor (mana stanga peste cea dreapta) si reincepe ciclul in sens invers pentru a armoniza circulatia energiei.

Acest masaj poate fi practicat atat stand in picioare, cat si intins (in cazul acesta, picioarele trebuie indoite bine). E bine sa-l faci seara, mai ales dupa cina, pentru ca usureaza digestia si somnul.

 

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top