Bariera pielii: cum funcționează și cum o putem proteja?
Bariera cutanată este stratul exterior al pielii, care servește drept scut de protecție pentru tenul tău. Scopul barierei cutanate este de a-ți proteja pielea de factorii de stres din mediu, de iritații și inflamații, păstrând în același timp toate lucrurile bune, cum ar fi umiditatea.
Bariera cutanată se mai numește și strat cornos, cel mai superficial strat al epidermei, care seamănă cu un zid de cărămidă, format din corneocite și diferite lipide (ceramide, colesterol, acizi grași).
Din păcate, bariera pielii tale este mult mai fragilă decât un zid de cărămidă și poate fi ușor „distrusă” de factorii de mediu (expunerea la soare, poluarea, fumatul, variațiile extreme ale vremii), daune fizice (exfolierea excesivă a feței sau utilizarea de produse iritante), stres cronic, anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, dermatita atopică și psoriazisul, dar și de bagajul genetic. Chiar și vârsta îți poate afecta bariera cutanată: nivelul de ceramide scade semnificativ, pe măsură ce îmbătrânim, iar capacitatea pielii de a păstra umiditatea devine tot mai mică.
Atunci când bariera pielii este compromisă, apar o serie de probleme, cum ar fi:
- Acneea;
- Pielea uscată sau iritată;
- Roșeața și petele;
- Aspectul mat și lipsa de strălucire;
- Sensibilitatea crescută.
SAVIN’SKIN vine cu câteva sfaturi utile pentru a avea grijă de bariera pielii tale:
- Evită produsele cu ingrediente iritante: alcoolul, acidul salicilic, sulfații și parfumurile pot irita și agrava problemele pielii;
- Alege produsele cu ingrediente blânde, pentru a evita iritațiile.
- Folosește Rest Day Barrier Repair Balm de la Oskia. Este special conceput pentru pielea deteriorată și stresată, oferind protecție și hrănire instantanee, pentru repararea barierei cutanate. Este, de asemenea, ideal pentru oricine caută să își fortifice bariera pielii;
- Evită apa fierbinte, pentru că poate îndepărta uleiurile naturale ale pielii și slăbește bariera cutanată;
- Este important să folosești apă călduță atunci când te speli pe față;
- Folosește Rest Day Cleansing Milk de la Este un lapte demachiant delicat, pentru tenul sensibil, uscat și suprasolicitat, care ajută pielea să se regenereze.
- Evită exfolierea excesivă. Deși poate fi utilă, exfolierea devine dăunătoare dacă se face prea des sau cu produse prea puternice. Limitează exfolierea la o dată pe săptămână și folosește produse blânde. Exfolierea excesivă a pielii poate provoca deteriorarea barierei cutanate, ceea ce duce la uscăciune, iritație și inflamație. Exfolianții fizici, cum ar fi exfoliantele, pot fi prea aspri și ar trebui folosiți cu moderație. Exfolianții chimici, cum ar fi alfa-hidroxi-acizii (AHA) și beta-hidroxi-acizii (BHA), sunt opțiuni mai blânde.
- Aplică zilnic o cremă cu protecție solară: expunerea la razele UV poate agrava problemele pielii. Este important să aplici în fiecare zi o cremă cu protecție solară având spectru larg, cu un SPF de cel puțin 30, pentru a proteja pielea de daunele provocate de razele UV.
- Păstrează pielea hidratată! Bariera pielii este compusă din uleiuri și lipide naturale, care ajută la menținerea hidratării. Folosirea unei creme hidratante în mod regulat previne pierderea transepidermică de apă (TEWL). Caută o cremă hidratantă care conține ingrediente precum ceramide, glicerină sau acid hialuronic, pentru a ajuta la întărirea barierei pielii.
- Folosește crema intens hidratantă și nutritivă Rest Day Comfort Cream de la OSKIA. Această cremă non-comedogenică, de textură medie, este excelentă atât pentru utilizarea de zi, cât și de seară, deoarece ameliorează, calmează și tonifică pielea care este predispusă la iritații.
- Dormi suficient! Odihna insuficientă poate duce la apariția ridurilor și a problemelor de piele. Asigură-te că dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte.
- Hidratează-te bine!
- Evită fumatul! Problemele pielii, precum ridurile și petele, pot fi agravate de fumat.
- Alimentația sănătoasă poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea aspectului pielii. Consumă alimente bogate în vitamine, cum ar fi fructele și legumele.
Este important să îți adaptezi rutina de îngrijire în funcție de tipul de piele și de nevoile individuale. Trebuie să ai răbdare, deoarece durează până când bariera pielii se reface, iar schimbările devin vizibile. Și, cel mai important, nu uita să îți „asculți” pielea și să ajustezi rutina în funcție de nevoile tale.
Așadar, pentru a menține integritatea barierei cutanate, este vital să eviți ingredientele agresive, să menții pielea hidratată, să folosești apă rece, cel mult călduță, să fii blândă cu exfolierea și să aplici protecție solară.