Now Reading
Beneficii si limite ale metodelor de contraceptie

Beneficii si limite ale metodelor de contraceptie

Revista Psychologies

Contraceptia orala este indicata atat pentru protejarea de o sarcina nedorita, dar si pentru sanatatea organismului. Despre metodele de contraceptie, efectele benefice, rolul dar si limitele pe care le au, am stat de vorba cu doamna doctor Mirela Popa, medic primar ginecolog.

 

Care sunt efectele benefice ale contraceptivelor orale asupra organismului?

Mirela Popa: Odata cu debutul vietii sexuale, orice femeie care isi doreste sa se protejeze atat de o sarcina nedorita, cat si de infectiile cu transmitere sexuala, trebuie sa aiba in vedere folosirea unei sau a unor metode contraceptive moderne, potrivite pentru ea.

Daca in privinta bolilor cu transmitere sexuala, singurul care poate proteja este prezervativul, la capitolul contraceptie, plaja de optiuni este mai larga.

Astazi, pilulele contraceptive reprezinta una dintre cele mai eficiente metode moderne de contraceptie disponibile pe piata pentru femeile care si-au inceput viata sexuala.

Produsele s-au rafinat, iar cantitatile de hormoni au fost optimizate foarte mult in timp, astfel incat metoda sa fie cat mai sigura pentru utilizatoare.

In conditiile utilizarii corecte, conform indicatiilor specialistului si a celor din prospectul fiecarui produs, acestea pot avea o rata de succes de 99,7%, ceea ce inseamna mai putin de 1 sarcina la 100 de utilizatoare.

Alaturi de efectul contraceptiv, pilulele au si alte beneficii, de natura non-contraceptiva, mai mult sau mai putin cunoscute.

Astfel, pilulele contraceptive pot functiona adesea ca tratament: uneori, medicul ginecolog prescrie un anumit contraceptiv tocmai ca remediu sau ca masura preventiva pentru evitarea unei afectiuni.

Studiile au aratat ca riscul aparitiei cancerului de endometru (cancerul mucoasei uterine) scade cu circa 80% in cazul femeilor care au utilizat pilulele timp de 10 ani pe parcursul vietii, efect care se pastreaza chiar si la 20 de ani de la intreruperea administrarii.

Lucrurile stau intr-un mod similar si in cazul cancerului de ovar, un tip de cancer care avanseaza fara a produce „zgomot”, ceea ce face ca, adesea, acesta sa fie depistat foarte tarziu. Acest efect intervine dupa ce femeia foloseste pilulele pentru mai mult de 3-6 luni.

In plus, exista pilule asociate cu prevenirea riscurilor ce pot aparea in timpul sarcinii (de exemplu, sarcina extrauterina), a bolii inflamatorii pelvine si a durerilor care pot aparea pe durata contactului sexual.

Nu in ultimul rand, ele pot ameliora crampele menstruale, tulburarile ciclului menstrual, simptomele sindromului de ovar polichistic (sangerari neregulate, acnee, par in exces pe fata sau corp) si simptomele endometriozei.

 

Pot exista efecte secundare nedorite precum scaderea libidoului sau cresterea in greutate? Daca da, ce facem pentru a le inlatura?

M.P.: In general, exista o serie de temeri atunci cand vine vorba despre contraceptia orala, insa, multe dintre acestea au un fond, mai curand, mitic.

Astfel, trebuie spus faptul ca, indiferent de perioada de utilizare, ele nu determina infertilitate si nu afecteaza sanatatea unui aparat reproducator care era capabil de concepere inainte de administrare.

Atunci cand apare o problema de concepere intr-un cuplu, este necesar ca ambii parteneri sa efectueze testele specifice care pot identifica adevarata problema.

De cele mai multe ori, cresterea in greutate este rezultatul schimbarii stilului de viata sau a alimentatiei, care poate coincide cu inceperea utilizarii pilulelor.

In aceste situatii, perceptia poate fi aceea ca pilulele au o contributie directa, insa, daca grija pentru silueta este una constanta, sunt foarte mici sansele ca femeia sa se confrunte brusc cu kilograme in plus.

Nu exista studii care sa arate o legatura directa nici intre folosirea pilulelor si scaderea libidoului. Dorinta sexuala tine foarte mult si de calitatea relatiei dintre parteneri.

Daca totusi femeia considera ca pilulele pe care le utilizeaza pot fi motivul unui libido scazut, ea poate merge la specialist pentru a-i fi recomandate alte pilule.

 

In ce conditii nu se recomanda contraceptivele orale?

M.P.: Inainte de a folosi pilule, femeia trebuie sa mearga la medicul ginecolog, cel endocrinolog sau la specialistul in planificare familiala, alaturi de care va identifica, pe baza nevoilor sale, cel mai potrivit tip de pilule.

In anumite cazuri, pe baza istoricului medical, specialistul poate identifica anumite contraindicatii sau poate recomanda analize pentru a elimina eventuale riscuri.

In principiu, contraceptivele orale sunt contraindicate femeilor de peste 35 de ani fumatoare, pentru a se evita riscul de tromboza. De asemenea, pilulele sunt contraindicate femeilor care sunt insarcinate.
 

Daca utilizam contraceptive orale trebuie sa facem si pauze?

M.P.: Pilulele pot fi folosite timp de aproximativ 5 ani fara pauza cu conditia controlului medical anual, dupa care medicul poate recomanda o pauza.

 

La ce varsta nu mai sunt recomandate contraceptivele orale si de ce?

M.P.: Subliniez contraindicatia contraceptivelor orale combinate pentru femeile fumatoare care au peste 35 de ani.

In schimb, pot fi recomandate, sub control medical anual riguros si daca nu exista contraindicatii de administrare, pilulele microdozate (care contin 20 de micrograme de etinilestradiol) pana la intrarea in perimenopauza-menopauza, perioada care se instaleaza, in medie, in jurul varstei de 45-50 de ani.

 

Ce alte metode de contraceptie sigure exista?

M.P.: Fiecare femeie este diferita: ceea ce functioneaza pentru o prietena apropiata, poate sa nu fie cea mai buna varianta pentru mine. O metoda de contraceptie este sigura numai atunci cand femeia o poate folosi corect.

De exemplu, cu toate ca pilulele au o eficienta teoretica foarte ridicata, daca nu-mi pot aduce aminte sa iau pilula la o anumita ora, metoda nu ma va proteja asa cum imi doresc.

Pilulele sau steriletul, ca metode preventive, dar si pilula de a doua zi, ca optiune de urgenta in urma unui contact sexual neprotejat (sau in timpul caruia, de exemplu, s-a rupt prezervativul sau daca femeia a uitat sa ia anticonceptionale la ora stabilita), sunt metodele cu eficienta crescuta, insa numai daca au fost folosite la timp, steriletul nu a fost expulzat etc.

Studiile au aratat ca romancele sunt in la coada clasamentului european in ceea ce priveste contraceptia, cu o medie de 38 de contacte sexuale neprotejate pe an. Fiecare dintre aceste 38 de contacte sexuale neprotejate este o „sansa” de sarcina nedorita sau de aparitie a unei boli cu transmitere sexuala.

Trebuie spus aici si ca cele mai folosite metode contraceptive de catre romance sunt, din pacate, si cele mai riscante: este vorba despre metode ad-hoc, precum retragerea sau metoda calendarului.

 

Este recomandat steriletul? Ce beneficii si ce dezavantaje are?

M.P.: Steriletul este recomandat mai ales femeilor care au avut deja o sarcina, metoda putand fi folosita fara intrerupere pentru perioade de 3-5 ani. Efectul contraceptiv este, la randul sau, neintrerupt, atat timp cand dispozitivul ramane pozitionat corect.

Steriletul este fix, fiind localizat la nivelul uterului femeii si poate fi montat numai de medicul ginecolog. Avantajul este acela ca, o data montat, grija contraceptiei dispare.

Steriletul poate modifica menstruatia: cel hormonal poate reduce fluxul si crampele, in timp ce steriletul de cupru poate determina uneori un flux mai ridicat si dureri mai pronuntate la menstruatie.

 

Cum ne alegem metoda de contraceptie potrivita?

M.P.: Asa cum am spus, cel mai bine este ca femeia (sau partenerii) sa aleaga metoda de contraceptie in urma consilierii de catre specialist, tinand seama atat de o serie de aspecte legate de stilul de viata, cat si de nevoile specifice.

 

Cat de des trebuie sa mergem la un control ginecologic?

M.P.: O femeie activa sexual trebuie sa efectueze anual controlul ginecologic, alaturi de o serie de analize specifice ale starii de sanatate.

Sunt importante testul Papanicolau, precum si un examen complet de secretie, care pot identifica anumite nereguli care necesita tratament corespunzator. Dupa varsta de 40 de ani este necesara si efectuarea periodica a mamografiei.

 

Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog MedLife

[email protected]

A consemnat Iulia Barca

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top