Cand dansezi, vorbesti despre tine
Dupa o zi extenuanta la birou, o ora de salsa sau de tangou te ajuta sa-ti regasesti ritmul. Te-ai gandit sa te inscrii la cursuri de dans sau sa renunti la abonamentul tau la Pilates in favoarea unuia la aerodance? Miscarile si pasii de dans te ajuta sa-ti exprimi personalitatea!
Cei mai multi oameni care incep un curs de dans devin imediat pasionati, pentru ca, in foarte scurt timp, sa devina de-a dreptul dependenti.
Principalele motive sunt: cautarea stabilirii unor noi relatii cu oamenii si nevoia de miscare. In plus, in spatele pasilor si figurilor de dans are loc o aventura unica… „Sa dansezi tangou sau salsa este mai mult decat o simpla disctractie“, afirma Richmond J. Bachia, health and fitness consultant la World Class Fitness Bucuresti. In fond, dansul inseamna exprimarea personalitatii prin miscare. Nevoia de a dansa ascunde in primul rand, o profunda dorinta de schimbare.
In cazul amatorilor, la inceput are loc descoperirea unui nou raport cu trupul lor. Daca privesti cu atentie protagonistii dintr-o sala de dans, ai impresia ca toate corpurile se leagana parca pentru a inlatura toate barierele si conventiile. Picioarele si bratele se misca in ritm cu muzica, ca si cum si-ar dori sa respinga secole intregi de tabuuri. In acest proces, uniunea constienta cu celalalt si afirmarea sinelui sunt la fel de importante. Trecand prin diferite coduri gestuale, te identifici cu partenerul sau devii distinct, imiti sau te sincronizezi. Acest demers este confirmat si de Freud, pentru care „descoperirea acestui registru necunoscut – inconstientul – cere prezenta altcuiva, asupra caruia sa te poti proiecta pentru a recunoaste aceasta fata ascunsa de tine insuti“.
Dans clasic – corp eteric si libertate
Cine a vazut-o dansand pe Alina Cojocaru, celebra prim-balerina a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, a inteles, fara doar si poate, ca dansul clasic se adreseaza mai degraba femeilor eterice decat celor din carne si oase. Dar atractia pentru dansul clasic s-a pierdut de-a lungul anilor, si asta pentru ca el face apel la o dorinta ancestrala si totodata universala a omului: zborul.
„Sa imi pun poantele de balet este singura mea metoda de a alunga gandurile negre“, povesteste Valentina, 30 ani. In timp ce dansul african se executa cu picioarele „pe pamant“, ca si cum ar fi in cautarea originilor, dansul clasic urca spre cer, mut, in cautarea permanenta a verticalitatii. Cum recunosti o persoana care prefera dansul clasic? Simplu: e exigenta si perfectionista. Cine practica acest dans dialogheaza la nesfarsit si fara efort cu propriul corp, deoarece ambitia lui este sa-si transforme corpul intr-un instrument prin care sa se exprime.
Profesionistii trebuie sa invete in permanenta sa-si asculte tempo-ul corpului si sa negocieze cu el. Asadar, indolentii nu sunt tocmai candidatii ideali pentru acest tip de dans: „Am stiut intotdeauna ca am calitatile necesare: rezistenta si tenacitate“, spune Beatrice, 30 ani. Psihanalistii atrag insa atentia ca atractia poate ascunde un alt vis: cel al dansatoarei celebre, al solistei. Aceasta denota nu numai un narcisism exacerbat, ci si o dorinta de a porni intr-o lupta de cucerire a sinelui si a libertatii.
„Prin dans, combinam energia si cunoasterea de sine“
Monica Petrica, prim-balerina la Opera din Bucuresti
„Dansul ne da ocazia sa combinam energia si cunoasterea de sine. Toate repetitiile mele incep printr-o meditatie, care ma ajuta sa creez o legatura tangibila intre corp si spirit. Doua principii sunt importante in balet: sa asculti miscarea ce vine din interior, apoi sa dai curs liber personalitatii tale. Poti fi foarte puternic fizic, precum un tigru, sau foarte fragil, aproape ireal, ca o boare de praf – nu conteaza prea mult. Felul tau de a dansa lasa sa se intrevada imaginea inconstienta pe care o ai despre tine si despre relatia ta cu lumea.”