Capsulele frumusetii – un adjuvant modern
Le gasim in farmacii, pe unele site-uri cu produse naturiste. Trend-ul frumusetii – care vine, la propriu, din interior – ne ofera o mana de ajutor pentru a arata si a ne simti mai bine. Dar care sunt secretele acestor capsule?
Mergem la sala, la masaj, folosim tot felul de creme si tratamente, dar simtim ca vrem sa facem ceva mai mult pentru noi. Deja stim de existenta unor suplimente naturale care ne intaresc organismul, sistemul imunitar, ajuta anumite organe interne, iar capsulele destinate pielii, unghiilor sau parului sunt o veste buna si, speram noi, un aliat in lupta cu timpul. In final, asta este realitatea. Indiferent cata grija avem de noi, ce bagaj genetic de invidiat avem… imbatranim. Si, daca putem intarzia ridurile, pielea lipsita de elasticitate, parul tern si fara stralucire, de ce nu am face-o? Pentru persoanele care nu sunt de acord cu chirurgia estetica ori nu au nimic importiva, dar prefera sa ajunga acolo cat mai tarziu, ori pur si simplu isi respecta corpul, suplimentele alimentare de frumusete sunt un adevarat castig.
Ingrediente
Trend-ul eco-bio inca ocupa un loc important intre prioritatile celor preocupati de un trai sanatos, si nu putini sunt cei care evita sa ia pastile cand au anumite afectiuni, intrucat nu doresc sa ingereze substante chimice si merg pe variante naturiste, spun ei, la fel de eficace. Cumva, acelasi principiu se aplica si capsulelor. Parca te simti mult mai bine si in siguranta cand stii ca micul ajutor dat organismului este de inspiratie naturala, nu un praf sintetic creat in laborator. Ce-i drept, natura este, in sine, un adevarat medic homeopat, care ofera o multitudine de solutii, la indemana tuturor, care, combinate corespunzator, pot avea efecte uimitoare.
Asa cum ne povesteste Rucsandra Hurezeanu, director-general Ivatherm, fenomenul capsulelor de frumusete este in acest moment raspandit la nivel global, iar in Occident adeptii lor sunt foarte numerosi: „Americanii pot fi considerati cei mai mari consumatori, dar si in randul francezilor si al europenilor, in general, exista o tendinta crescatoare a consumului de suplimente alimentare de frumusete. Probabil cei mai novatori si mai receptivi la noutati sunt insa japonezii. Acolo intalnim produse neobisnuite cum ar fi ciocolata anti-aging sau iaurtul anticelulitic“.
Dar, in final, care sunt ingredientele acestor suplimente alimentare de frumusete sau, cum le mai numeste Rucsandra Hurezeanu, capsule ale tineretii? „Ele contin, in general, antioxidanti, vitamine si minerale. Cineva spunea ca «antioxidantii sunt ca o centura de siguranta, dar asta nu inseamna ca poti conduce imprudent». Alimentatia ramane in continuare foarte importanta, iar antioxidantii, fie naturali sau sintetici, au rolul de a preveni sau intarzia moartea celulara. Dietele bogate in legume si fructe sunt esentiale pentru mentinerea starii noastre de sanatate, iar fructele si legumele rosii si negre sunt cele mai bogate surse de antioxidanti. Unul dintre cei mai eficienti anti¬oxidanti, cu efecte anti-aging demonstrate este resveratrolul, pe care il gasim in special in strugurii negri.
Alte exemple de antioxidanti sunt vitaminele A, C si E, Se, Coenzima Q10, betacarotenul, licopenul, luteina. Ei neutralizeaza radicalii liberi ce produc deteriorarea ADN-ului celular si a tesuturilor. Radicalii liberi sunt molecule extrem de instabile de oxigen, care se formeaza in mod natural atunci cand facem efort fizic sau cand corpul nostru transforma alimentele in energie. Radicalii liberi mai provin si dintr-o varietate de surse din mediu, cum ar fi fumul de tigara, poluarea aerului si lumina soarelui. Ei provoaca stresul oxidativ, procesul care declanseaza deteriorarea celulelor si procesele degenerative ale imbatranirii. Stresul oxidativ joaca un rol important in diferite boli, inclusiv cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul, Alzheimer, Parkinson si bolile de ochi precum cataracta.
Vitaminele si mineralele sunt foarte utile starii de functionare optima a organismului, intervenind in metabolismul celulelor la diferite nivele. Acizii grasi nesaturati trebuie sa-i preluam in dieta noastra din pestele gras, esential pentru sanatatea pielii si mentinerea echilibrului hidrolipidic. Exista si acizi grasi nesaturati de origine vegetala in uleiul de Onagra (luminita noptii) si uleiul de Burache.
Amestecul de uleiuri naturale concentrate, in doze zilnice, contribuie la intarzierea imbatranirii prin regenerarea in profunzime, conferind pielii luminozitate, elasticitate si suplete. Oricum, suplimentele alimentare de frumusete au o compozitie diferita – evident, in concordanta cu beneficiile pe care le ofera. Cele pentru par si unghii sunt, in general, un complex de vitamine, minerale, aminoacizi, cheratina si plante“, ne explica aceasta.
Cum se administreaza
„Antioxidantii din plante sunt de obicei luati in cure, pentru ca organismul se obisnuieste cu ele si la un moment dat nu mai au efect. De aceea, se recomanda ferestre terapeutice si alternarea lor. In ce priveste vitaminele, exista risc de supradozare pentru unele dintre ele. Putem lua vitamina D naturala toata iarna pentru ca, fara soare, corpul nu o sintetizeaza si gasim doar cantitati mici in pestele gras. Studiile recente arata ca aceasta este esentiala pentru o buna functionare a organismului. Vitamina C, care este un antioxidant foarte puternic, nu se acumuleaza in organism si nu exista risc de supradozare. In concluzie, putem alterna intre ele vitaminele, mineralele si antioxidantii si le putem consuma regulat tot timpul anului, fara probleme“, spune Rucsandra Hurezeanu.
Cui sunt destinate
„Suplimentele alimentare sunt utile atat femeilor, cat si barbatilor, iar varsta de la care incepem sa le consumam depinde de efortul zilnic, fizic sau intelectual, de nevoile sau carentele individuale“, afirma Rucsandra Hurezeanu, care a inceput sa consume suplimente alimentare de frumusete in jurul varstei de 30 de ani. Aceasta schiteaza si un portret robot al doamnelor care prefera astfel de capsule: „Preocuparea pentru frumusete si pastrarea frumusetii prin sanatate este constanta in cazul femeilor, cu o tendinta crescatoare, direct proportionala cu nivelul de viata si de educatie. Femeia zilelor noastre este activa, independenta financiar, face sport, este mama, are activitate sociala bogata si vrea sa ramana tanara cat mai mult timp.“
Insa, chiar daca avem un trai sanatos si avem grija ce mancam, de ce ne-am indrepta atentia spre capsulele tineretii? „Majoritatea dintre noi consuma zilnic alimente cu un aport caloric sub 2.000 calorii/zi si, din acest motiv, avem nevoie de suplimente alimentare. Pentru ca nu putem lua din alimentatie toate vitaminele si antioxidantii de care are nevoie organismul. Pe de alta parte, mesele noastre nu sunt suficient de variate si, deci, aportul vitaminic si antioxidant este, evident, insuficient“, continua aceasta.
Se pare ca si doamnele care „cocheteaza“ cu menopauza se bucura de un real ajutor din partea acestui tip de capsule: „Dezechilibrele hormonale din viata femeilor – incepand cu 40 de ani, cand secretia estrogenica incepe sa scada, si continuand cu perioada premenopauzei si menopauzei – duc la aparitia unor manifestari cunoscute, ce pot fi corectate prin administrarea de antioxidanti, complexul de vitamine B, Ca, Zn, vitamina D, E, Potasiu, plante sedative“, incheie invitata noastra.