Now Reading
Caravana „Sănătatea vine la tine”: concluzii

Caravana „Sănătatea vine la tine”: concluzii

Revista Psychologies

Caravana „Sănătatea vine la tine” ediția a III-a, proiect al Alianței Pacienților Cronici din România, cu focus pe boli cardiovasculare, diabet, obezitate și hepatite, a oferit posibilitatea unor controale și analize medicale gratuite, în perioada martie – iunie 2024, unui număr de 1216 persoane din mediul rural.

Caravana a ajuns în nouă săptămâni, în șase județe, în opt localități care se confruntă cu acces dificil la servicii medicale, aflate la cel puțin 20 de km de cel mai apropiat spital. Echipa caravanei a făcut trei vizite în fiecare localitate: o zi pentru recoltare de sânge și, la o săptămână distanță, încă două zile în care echipe medicale (ce au inclus medic diabetolog și medic cardiolog) au venit în localități.

Județele și localitățile vizitate sunt Tulcea: Beștepe, Teleorman: Vârtoape și Scurtu Mare, Giurgiu: Prundu și Greaca, Vâlcea: Alunu, Argeș: Mozăceni și Vrancea: Tulnici.

Analizele efectuate au fost: glicemia (la fața locului și în laborator), hemoglobina glicată, analize de sânge (hemogramă, profil lipidic), colesterolul total (la fața locului și în laborator), indice de masă corporală, testul Michigan (pentru complicațiile diabetului), EKG și teste de Hepatite virale B și C.

Echipa de medici, asistente medicale, elevi de școli post-liceale sanitare au efectuat nu doar investigații, ci au oferit și educație medicală despre prevenția în boli cardiovasculare și controlul diabetului, au explicat și împărțit broșuri educative despre diabet, bolile cardiovasculare, dislipidemie, podiatrie, au dat sfaturi despre nutriție și schimbarea stilului de viață și au încurajat persoanele prezente să discute cu medicii de familie despre problemele de sănătate descoperite.

Rezultatele caravanei:

  • Au beneficiat de controale medicale și analize gratuite 1216 persoane. 65% au fost persoane peste 50 de ani, 68% au fost femei.

Diabet, prediabet, complicații:

  • Mai mult de jumătate dintre pacienții testați au diabet sau prediabet. 48% au prediabet sau rezistență la insulină și 10% au diabet netratat conform valorilor glicatelor de la toți pacienții.
  • 130 persoane au declarat la intrarea în spațiul de testări că știu că au diabet și alte 37 persoane au aflat în această caravană că e foarte probabil să aibă diabet (cf. valorilor glicemiilor și glicatelor și evaluării făcute de medicul diabetolog).
  • 142 persoane au primit recomandare de control suplimentar la diabet.
  • Dintre persoanele cu diabet, mai mult de 24% aveau risc mediu și mare de neuropatie diabetică (cf. Testul Michigan).

Obezitate:

  • 4 din 5 oameni sunt supraponderali sau suferă de obezitate (82%) Important de remarcat, la intrarea în spațiul de testări, doar 4 persoane au declarat să suferă de obezitate.
  • 78% dintre cei cu obezitate nu au vorbit niciodată cu medicul de familie despre greutatea lor.

Risc cardiovascular:

  • 49,5% au valori crescute ale colesterolului total și non-HDL, ceea ce înseamnă risc crescut pentru BCV (infarct miocardic, AVC etc.).
  • 58% au valori crescute ale LDL-colesterol.
  • 20,6% au fost depistați cu insuficiență cardiacă, iar 16,1% cu risc crescut de evenimente cardiace acute.
  • La EKG, 87 de persoane au fost depistate cu tulburări de ritm cardiac, 48 au aveau afecțiuni ischemice și 10 aveau modificări ale dimensiunilor cavităților inimii.
  • 22% au primit recomandare de consult suplimentar cardiologic.

Funcția hepatică:

  • 3% prezintă valori crescute ale transaminazelor (enzime hepatice), ceea ce sugerează o posibilă afecțiune hepatică.
  • 19 persoane au fost testate pozitiv pentru Hepatita B, 17 persoane au fost testate pozitiv pentru Hepatita C, iar 3 dintre acestea au avut ambele teste pozitive.

Hemograma și depozitele de fier:

  • 5% au feritină scăzută, asociată cu deficit de fier.
  • 46% dintre cei cu feritină scăzută au și anemie.
  • 6% anemie.
  • 8% au eozinofilie – alergie sau boală parazitară.

Alte rezultate:

  • 6% dintre participanții la caravană au analize care sugerează probleme de funcționare a rinichilor.
  • 5% – hipotiroidism.
  • 34 persoane au declarat că au tulburări mentale (anxietate, depresie, schizofrenie, atacuri de panică).

„Trăim cu senzația că la țară, părinții noștri, bunicii noștri trăiesc sănătos, mănâncă sănătos, fac mișcare prin curte… Iată că aceste cifre ne demonstrează contrariul. 82% dintre persoanele testate de noi sunt supraponderale sau suferă de obezitate. Mai mult de jumătate dintre pacienții testați au diabet sau prediabet. Riscul de boli cardiovasculare este mare. Caravana „Sănătatea vine la tine” este un semnal de alarmă pentru autorități, dar și pentru noi și familiile noastre.” spune Cezar Irimia, președintele APCR.

Caravana „Sănătatea vine la tine” este organizată de Alianța Pacienților Cronici din România cu sprijinul Novartis, Synevo, Worwag, Zentiva, Viatris, Alphega, Bristol Myers Squibb, Servier, Boehringer Ingelheim, Roche, AstraZeneca, Lilly, Gilead, în parteneriat cu Asociația ProCardio, Asociația Neurodiab, Asociația Română de Educație în Diabet, Asociația de Podiatrie, APAH-RO, Asociația Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top