Now Reading
Caravana „Sănătatea vine la tine” revelează câteva realități îngrijorătoare ale vieții rurale de la noi

Caravana „Sănătatea vine la tine” revelează câteva realități îngrijorătoare ale vieții rurale de la noi

Avatar photo
caravana-sănătatea-vine-la-tine-revelează-câteva-realități-îngrijorătoare-ale-vieții-rurale-de-la-noi

3 din 4 oameni sunt supraponderali sau suferă de obezitate, 3 din 4 persoane au colesterolul mărit, iar 1 din 3 nu știe că suferă de diabet.

În România rurală a anului 2023, medicina de specialitate ajunge rar. Câteodată și medicul de familie ajunge rar. În câteva comune din mai multe județe din România a pătruns însă caravana „Sănătatea vine la tine”, proiect creat de Alianța Pacienților Cronici din România alături de Pacientul 2.0, cu focus pe boli cardiovasculare, diabet și nutriție.

Caravana „Sănătatea vine la tine”, proiect al Alianței Pacienților Cronici din România, cu focus pe boli cardiovasculare, diabet și obezitate, a oferit posibilitatea unor controale și analize medicale gratuite, în perioada aprilie-iunie, unui număr de 1258 de persoane din mediul rural.

Caravana a ajuns în nouă săptămâni, în șapte județe, în opt localități care se confruntă cu acces dificil la servicii medicale, aflate la cel puțin 20 de km de cel mai apropiat spital. Echipa caravanei a făcut trei vizite în fiecare localitate: o zi pentru recoltare de sânge și, la o săptămână distanță, echipele medicale care au inclus medic diabetolog și medic cardiolog au revenit în localități.

Județele și localitățile vizitate sunt Hunedoara: Crișcior, Prahova: Gherghița și Starchiojd, Galați: Ghidigeni, Olt: Sârbii Măgura, Brașov: Holbav, Vaslui: Vinderei, Brăila: Surdila Greci.

Analize efectuate au fost: glicemia (la fața locului și în laborator), hemoglobina glicată (la fața locului și în laborator), analize de sânge (hemogramă, profil lipidic), colesterolul total (la fața locului și în laborator), indice de masă corporală, testul Michigan (pentru complicațiile diabetului), EKG și risc cardiovascular, test de vedere la distanță cu dispozitivul QuickSee.

Rezultate:

  • 1258 persoane au beneficiat de controale și analize medicale gratuite în a doua ediție a caravanei „Sănătatea vine la tine”.
  • 3 din 4 oameni au valori crescute ale LDL colesterol (colesterolul rău, principalul factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare) și doar 19% dintre cei cu hipercolesterolemie știau că au colesterolul mare.
  • 1 din 3 persoane cu diabet nu știe că suferă de această afecțiune.
  • 3 din 4 oameni sunt supraponderali sau suferă de obezitate (75%) și 71% ei nu au vorbit niciodată cu medicul de familie despre greutatea lor.
  • 31% dintre persoanele testate au modificări ale hemogramei care necesită consult de specialitate.
  • 71% dintre cei supraponderali sau cu obezitate nu au vorbit niciodată cu medicul de familie despre greutatea lor.

„Aceste cifre arată clar că România rurală suferă de boli cronice. Iar unele dintre ele se numesc Subdiagnosticare cronică, Lipsa reevaluărilor ulterioare începerii unui tratament, Lipsa seriozității cu care luăm tratamentul prescris de medic, Automedicația. Sunt toate semnale de alarmă pentru noi toți: pacienți, medici, autorități. Trebuie să avem grijă de cei în vârstă de la sate, dacă nu din alt motiv, măcar pentru că e posibil ca în câțiva ani să fim noi în locul lor.” spune Cezar Irimia, președintele APCR.

În cadrul caravanei, echipa de medici, asistente medicale, elevi ai opt școli post-liceale sanitare au efectuat nu doar investigații, ci au oferit și educație medicală despre prevenția în boli cardiovasculare și controlul diabetului, au explicat și împărțit broșuri educative despre diabet, bolile cardiovasculare, alimentație sănătoasă, dislipidemie, podiatrie și sănătatea ochilor, au dat sfaturi despre nutriție și schimbarea stilului de viață și au încurajat persoanele prezente să discute cu medicii de familie despre problemele de sănătate descoperite.

„Acest proiect centrat pe pacient și pe nevoile lui subliniază nevoia imediată de soluționare a problemelor legate de accesibilitatea la serviciile medicale, precum și cele ce țin de educația medicală. Este important să dăm viață anilor!” spune dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, Prodecan la Facultatea de Medicină U. M. F. „Carol Davila”.

„Una din zece persoane din România are diabet zaharat sau prediabet, cifrele fiind în creștere de la un an la altul. Zona de prevenție a bolilor cronice este ținta terapeutică pe care medicii diabetologi încearcă să o atingă, însă accesul persoanelor, în special al celor din zona rurală, la serviciile medicale de specialitate este îngreunat de foarte multe aspecte. Când vorbim despre România secolului XXI, ne este greu să ne imaginăm că o persoană nu a făcut niciodată analize de laborator sau nu a văzut alt medic, în afara medicului de familie. Caravana «Sănătatea vine la tine» face posibil accesul persoanelor din zona rurală la serviciile medicale de specialitate și ridică totodată un semnal de alarmă în ceea ce privește incidența bolilor cronice.” spune dr. Anca Roman, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, participantă la caravană.

„Percepută de români ca un semn de prosperitate, obezitatea este o boală cronică, de cauze multiple, care reapare și are complicații majore metabolice, osteoarticulare și psihosociale. Tratamentul de bază este stilul de viață sănătos, pentru toată viața. Este rolul nostru, al medicilor, să declanșăm această schimbare culturală a poporului român, prin care obezitatea să fie percepută ca boală. Stilul de viață sănătos trebuie să fie elementul cheie în strategiile politicilor de sănătate.” spune dr. Anca Hâncu, președinte Asociația medicală de prevenție prin stil de viață sănătos, coordonator Centrul de medicina stilului de viață Better me by MedLife.

„Rezultatele sunt covârșitoare. Ne arată vârful aisbergului. Pentru că această caravană poate aduce viață doar pe-acolo pe unde trece. Pentru că da, a depista hipertensiunea arterială, tulburările de ritm cardiac, dislipidemia, diabetul etc. nu înseamnă doar că a crescut numărul de pacienți diagnosticați cu aceste boli, înseamnă, dincolo de cifre, că ai dat șansa la o viață mai lungă și de o mai bună calitate unor oameni care altfel erau sortiți morții premature. Dar nevoile sunt la nivelul întregii țări. Este imperios să ne asigurăm că serviciile de prevenție din noul contract cadru se pot face în mod real și că populația le accesează.” spune dr. Daciana Toma, vicepreședinta SNMF.

România rurală devine sedentară și obeză, practic nu are acces la medicină, desi legal și formal toate funcționează. Oamenii se tratează cu dr. TV și nici nu percep asta ca fiind automedicație, deoarece TV le apare ca o autoritate. Datele sunt în picaj chiar față de anii trecuți. România rurală începe să se hrănească prost, să se deprime, să piardă simțul valorii, istoriei și prosperității. Pe termen nu atât de lung, acestea reprezintă amenințări la adresa vieții. Lumea rurală își pierde busola și se îndepărtează de lumea urbană care-și pierde și ea busola. Nu, lumea rurală nu e altfel decât cea urbană, doar că sunt zone care se află într-un pustiu comunicațional în care specialiștii care-și cultivă cariera nu vor să se cufunde, în niciun caz pe termen lung, cel puțin în condițiile actuale. Caravana a pus lupa pe probleme, iar în cadrul mesei rotunde de la Senat s-au căutat soluții. Realiste. În concordanță cu tehnologia. Caravana va continua, dar rezultatele pe termen lung apar numai cu programe guvernamentale coerente în mai multe domenii. Parte bună din solutie: ora de educație sanitară obligatorie încă de la grădiniță. Pentru că nu toate disciplinele sunt la fel. Unele aduc note, altele salvează vieți.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top