Cata energie cheltuiesti…
Stresate sa ascultam mesajele nutritioniste exterioare, nu mai ascultam mesajele interioare ale corpului nostru…
In secolul al XXI-lea e greu sa mai credem ca mesajele pe care ni le trimite organismul nostru sunt unele reale. Suntem atat de influentati de vizual, de mass-media, incat foamea se confunda foarte usor cu pofta.
Cand organismul tau are nevoie de hrana pentru a supravietui, vei fi satisfacuta si de o banala felie de paine cu unt. Cand ai o pofta, poti sa mananci orice si pofta tot nu dispare. Nu mai e o nevoie fizica, ci una mentala. Sunt de acord sa ne ascultam poftele cu conditia ca ele sa fie educate, nu poftele aberante la care am ajuns tocmai din cauza curelor de slabire, care ne-au interzis anumite alimente. Dupa diete repetate, organismul nu mai functioneaza dupa instinctele lui, ci ca raspuns la interdictiile pe care noi i le-am impus.
Mai intai, inveti ce trebuie sa-ti placa si apoi te lasi purtat de poftele organismului. Dar trebuie sa inveti sa-ti placa lucrurile care trebuie sa-ti placa. La inceputul unei diete, sase luni trebuie sa-i spui tu organismului ce trebuie sa-i placa.
De ce gustul unui aliment este important?
Ar trebui sa mancam cu gust ca sa fim satisfacute. Dar si aici exista doua taisuri. Daca ne place prea mult, s-ar putea sa nu ne multumim cu o cantitate mica. Eu merg pe ideea ca mai bine mancam ceva care ne place decat sa mancam ceva fara gust, cum ar fi carnea fiarta si branza de vaci, care seamana cu meniul unui spital. Trebuie sa mancam lucruri care ne plac, dar sa stim sa ne oprim la timp si sa ne spunem: „si maine mai e o zi”.
Cum stii ca ti-e foame intr-adevar?
Poti invata sa faci tu, cu tine insati, mici teste psihologice si sa-ti dai note. Daca ti-e foame de 6 sau de 7, inseamna ca poti sa mai astepti. Daca ti-e foame de 10, inseamna ca trebuie intr-adevar sa mananci.
Modul nostru de viata ne face sa mancam pe apucate. Practic, sarim de multe ori peste ritualul mesei…
Cel mai important lucru ca sa nu ne ingrasam este sa ne gandim la ceea ce mancam, sa mancam portionat si sa nu ne servim de mai multe ori. Trebuie sa ne concentram asupra a ceea ce mancam, sa ne autoanalizam senzatia de satietate si sa uitam de educatia de acasa, potrivit careia „este bine sa mananci tot din farfurie“.
Mancatul a devenit un sport
Mihaela Bilic atrage atentia ca mancatul s-a transformat intr-un lucru prea putin important, ceea ce este periculos. „Cu sute de ani in urma, masa era obligatorie la ora fixa, toata lumea era de fata, se statea la masa, totul era un eveniment. Mancau ce li se punea in farfurie si se ridicau de la masa fara sa-i intrebe cineva daca erau satui sau nu. Era o obraznicie sa te duci tu la bucatarie sa-ti iei de mancare. Lucrurile nu erau lasate la voia intamplarii si nu manca nimeni dupa pofta inimii.
In ziua de azi, mancatul a devenit un sport: se mananca de plictiseala, de pofta, se mananca popcorn la film si snacksuri la benzinarie fara sa ne fie foame. Si asta, pentru ca suntem asaltati din toate partile, comertul modern stimuleaza vizual ochiul, creeaza dorinta, iar noi suntem deschisi la tot ce inseamna gust.“
Interviu realizat de Luana Pesa
Foto: dreamstime.com
de citit
Traiesc, deci ma abtin
Autor: Mihaela Bilic
Pe coperta patru a cartii scrise de Mihaela Bilic, mai multe vedete au cuvinte de lauda pentru sfaturile celebrei nutritioniste: Teo Trandafir, Loredana, Andreea Raicu, Andreea Berecleanu, Oana Cuzino. Or aceasta este cea mai buna recomandare sa citesti si tu Traiesc, deci ma abtin.
.