Now Reading
Cauze, simptome și tratament pentru fibromul uterin

Cauze, simptome și tratament pentru fibromul uterin

Revista Psychologies
cauze-simptome-și-tratament-pentru-fibromul-uterin

Fibromul uterin este o afecțiune care apare la aproximativ 70% din femei și este o formațiune tumorală benignă ce duce la creșterea unei porțiuni din peretele uterin, sau, în anumite cazuri, a uterului cu totul. În cele mai multe cazuri, fibromul uterin este descoperit în urma unui control ginecologic de rutină, însă există și cazuri în care, ca urmare a unor sângerări, dureri abdominale, dereglări ale ciclului menstrual sau creșterea în volum a abdomenului, sunt necesare investigații suplimentare care duc la stabilirea acestui diagnostic.

Există cazuri în care fibroamele uterine nu au niciun simptom și este posibil să fi dezvoltat o astfel de formațiune de-a lungul vieții fără să știm. Însă în cazurile în care simptomele sunt severe (sângerări abundente, dureri sau presiune în zona pelvisului), medicul va recomanda analize și investigații imagistice pentru a stabili un tratament.

Cauzele și simptome ale apariției fibromului uterin

Încă nu se cunosc cauzele exacte care duc la apariția fibroamelor uterine, însă fiind o afecțiune hormonodependentă, anumite femei moștenesc gene specifice care predispun la apariția fibromului uterin. De asemenea, stilul de viață și numărul copiilor influențează apariția și dezvoltarea fibroamelor uterine.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, suntem mult mai predispuse la apariția fibroamelor uterine, mai ales în jurul vârstei de 40 de ani. Fibromul uterin poate apărea și în perioada fertilă, din cauza influenței exercitate de estrogen și progesteron. După apariția menopauzei, riscul apariției și manifestările clinice ale fibromului scad semnificativ.

Simptomele care indică apariția unui fibrom sunt determinate de poziționarea acestor formațiuni, dimensiunile mici sau localizarea unor fibroame făcând ca acestea să fie asimptomatice. Manifestarea clinică depinde de mărimea fibromului, dacă este unul singur sau sunt mai multe și de poziția în care se află în cavitatea uterină. Dimensiunile pot varia de la câțiva milimetri până la 20-30 cm.

Durerea în zona pelvină este unul dintre cele mai frecvente simptome ale apariției unui fibrom uterin. Intensitatea durerii este determinată de dimensiunea, localizarea și modificările de structură ale fibroamelor uterine. Un fibrom uterin de dimensiuni mai mari care nu mai are o vascularizație vizibilă poate cauza dureri severe din cauza faptului că țesutul nu mai primește oxigen și se necrozează. Fibroamele mai mici aflate într-o porțiune mai joasă a uterului pot cauza dureri spontane sau la contact sexual.

Sângerarea în cazul fibromului uterin poate avea ca manifestări menstre lungi sau foarte abundente sau chiar sângerare continuă. În cazul menstruațiilor anormale, în timp se instalează deficiența de fier din organism, ceea ce duce la anemie. Dacă sângerarea apare brusc, aceasta poate duce și la o anemie acută, care este mult mai dificil de tolerat de către organism decât anemia care se instalează treptat.

Senzația de presiune pelvină poate apărea ca urmare a dezvoltării unor fibroame uterine voluminoase, care se dezvoltă spre pelvis. Această presiune depinde de localizarea fibromului: cele care se dezvoltă în partea de sus, spre cavitatea abdominală, pot ajunge la dimensiuni foarte mari, care în timp cauzează disconfort real. Fibroamele care se dezvoltă spre pelvis pot duce la constipație, balonare sau ocluzie intestinală.

Tratamentul fibromului uterin 

În funcție de dimensiuni și localizarea fibroamelor uterine, medicul specialist poate recomanda tratament diferențiat, care variază de la tratamentul medicamentos, până la intervenția chirurgicală.

În cazul în care apare durerea sau balonarea, prima măsură este administrarea tratamentului medicamentos. Acesta nu elimină fibromul, însă îi poate reduce dimensiunile și calma durerea. Printre medicamentele recomandate se numără cele care blochează producția de progesteron și estrogen, care ajută la stoparea menstruației, la reducerea dimensiunilor fibromului și la ameliorarea anemiei. De asemenea, în funcție de intensitatea durerilor, localizarea și mărimea fibroamelor, medicul specialist poate recomanda montarea unui sterilet cu eliberare de progesteron, administrarea de medicamente non-hormonale, contraceptive orale, fier și complexe de vitamine sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Anumite proceduri minim invazive pot distruge fibromul uterin fără a fi nevoie de o intervenție chirurgicală. Embolizarea arterială uterină presupune injectarea de agenți embolici în arterele care ajung la uter. Astfel, fibromul nu mai este alimentat cu sânge, își reduce dimensiunile, iar țesutul se necrozează.

Miomectomia laparoscopică sau robotică este o altă procedură minim invazivă pe care medicul specialist o poate recomanda în urma consultului. Această procedură este frecventă în cazul în care există mai puține fibroame și constă în introducerea unor instrumente subțiri prin abdomen, pentru a le îndepărta. În cazul în care fibroamele au dimensiuni mai mari, acestea pot fi îndepărtate prin realizarea unor incizii care le sparg în fragmente mai mici.

Ablația endometrială presupune introducerea unui instrument special în uter, care are rolul de a încălzi mucoasa uterină pentru a distruge o parte din aceasta. Această procedură este recomandată mai ales pentru a calma menstrele abundente.

Ablația prin radiofrecvență este o intervenție minim invazivă care are ca scop distrugerea fibromului uterin și reducerea dimensiunii vaselor de sânge care ajung la acesta. Fibromul este încălzit la temperaturi ridicate și își schimbă textura, iar în lunile următoare procedurii, fibromul își reduce dimensiunile și simptomele se îmbunătățesc.

Intervențiile chirurgicale sunt recomandate în cazul în care celelalte metode de tratament nu dau rezultate. Cele mai frecvente intervenții sunt histerectomia și miomectomia abdominală. Histerectomia constă în îndepărtarea uterului și este recunoscută ca fiind singura metodă permanentă de a elimina fibromul uterin. Miomectomia abdominală se realizează dacă există mai multe fibroame, de dimensiuni mari. În cazul acestei proceduri, fibroamele sunt eliminate prin realizarea unor incizii în abdomen. 

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră ginecologică benignă, care apare ca urmare a înmulțirii celulelor musculare și conjunctive care formează peretele uterului. În cazul în care te confrunți cu simptomele menționate mai sus, este recomandat să consulți medicul specialist, care va stabili abordarea medicală pentru diminuarea disconfortului și pentru eliminarea minim invazivă sau chirurgicală a fibroamelor.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top