Ce cremă cu protecție solară să folosești
Ce înseamnă UVA, UVB, VIZ, IR? Ce nu știai despre radiațiile solare și cât de periculos este să le ignori? Specialiștii Ivatherm răspund la aceste întrebări și îți recomandă crema cu protecție solară potrivită.
UVA, UVB, VIZ, IR. Ai văzut de multe ori aceste acronime în articolele despre soare, vară, radiații solare sau pe etichetele cremelor cu protecție solară. Dar știi oare ce se ascunde în spatele lor și cum îți afectează pielea? Descoperă ce spun specialiștii.
Radiațiile solare se împart în Radiații Infraroșii (IR), Lumină Vizibilă (din care cea mai cunoscută este „lumina albastră”) și Radiațiile Ultraviolete (UV).
Radiațiile Infraroșii sunt responsabile de încălzirea profundă a pielii, inflamație și alterarea dermului, Lumina Vizibilă, cu precădere cea albastră, poate accelera îmbătrânirea prematură a pielii, iar radiațiile UV… ei bine, radiațiile ultraviolete sunt cunoscute ca fiind cele mai dăunătoare.
Radiațiile UV se împart și ele în: radiații UVB – Burning (arderea pielii), cu distrugere de ADN și radiații UVA – Aging (îmbătrânire), cu distrugerea calității dermului prin stres oxidativ și radicali liberi.
Care este diferența dintre razele UVA și razele UVB?
Razele UVA
Cea mai mare pare a luminii UV care ajunge la suprafața Pământului, 99% mai exact, este alcătuită din particule UVA. Acestea penetrează stratul exterior al pielii și afectează derma, aflată mai în profunzime.
De-a lungul timpului, radiațiile UVA slăbesc stratul de colagen și elastină care susține pielea, provocând riduri, piele îngroșată și pete pigmentare într-un proces cunoscut drept foto îmbătrânire.
Razele UVA pătrund în profunzimea pielii și sunt asociate cu daunele aduse acesteia pe termen lung, îmbătrânirea pielii și au un rol important în apariția unor tipuri de cancer de piele.
Radiațiile UVB
Razele UVB sunt mai puternice decât razele UVA, sunt responsabile de producerea arsurilor solare, afectează ADN-ul celular al pielii și pot cauza cancer de piele.
Radiația UVB penetrează epiderma, stratul exterior al pielii, și secționează ADN-ul în bucăți. Reacția imediată este inflamația, manifestată prin piele înroșită, umflată și acoperită cu vezicule.
De ce este periculos să ignori radiațiile solare?
Pe termen scurt, expunerea prelungită la soare la ore nepotrivite și fără protecție solară duce la inflamație și arsuri. Pe termen lung, aceasta duce la îmbătrânirea prematură a pielii și, în unele cazuri, la cancer de piele.
Cercetări recente arată că, deși mulți oameni care au avut arsuri solare grave în copilărie nu fac niciodată cancer de piele, o singură arsură cu vezicule în copilărie sporește cu 50% riscul de a face melanom mai târziu.
Un alt studiu arată că femeile care au suferit cinci sau mai multe arsuri de soare severe în adolescență au un risc dublu de a face melanom.
Ce cremă cu protecție solară să folosești
Specialiștii Ivatherm recomandă să nu pleci din casă în zilele însorite fără să folosești o cremă cu protecție solară foarte ridicată (SPF 50+).
Aplică protecția solară cu 15 minute înainte de expunerea la soare, inclusiv pe urechi și gât, la spate, și evită soarele între 10:00 și 16:00.
Medicii dermatologi recomandă crema de față cu protecție 360 de grade, împotriva radiațiilor UVA, UVB, VIZ și IR, Sunlight Cremă hidratantă pentru față SPF50+. Aceasta previne: arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii, petele pigmentare și apariția cancerului. În plus, are o formulă hidratantă, nu lasă urme albe și nu este lipicioasă.
Pentru o protecție solară foarte ridicată a tenului mixt, gras, dermatologii recomandă Sunlight Drytouch SPF50+. Are o textură lejeră, nelipicioasă, nu lasă urme albe și are efect matifiant, anti-strălucire.
Pentru corp folosește Sunlight lapte de față și corp și pentru a proteja pielea sensibilă a celor mici, laptele de față și corp pentru copii din aceeași gamă.
Ah, încă ceva. Asortează la crema cu protecție solară o pereche de ochelari de soare șic și o pălărie cu boruri largi. Femeile responsabile și stylish primesc mai multe like-uri pe Instagram. 🙂