Ce efecte au culorile?
Acasa: armonia feng shui
Culoarea peretilor iti influenteaza, si ea, starea de spirit. Stii de ce in China majoritatea usilor de la intrare sunt pictate in rosu? Pentru ca aceasta culoare inseamna prosperitate, fericire si dragoste, dar si pentru ca rosul este legat de elementul foc si de energia Qi de la vest. In plus, rosul este cel mai yang dintre culori, adica cel mai puternic, cel care atrage cel mai mult atentia.
Pentru feng shui (arta armoniei in casa proprie), fiecare culoare influenteaza diferit energia vitala care circula in jurul nostru: ea poate sa o mentina, sa o diminueze sau sa o stimuleze. Galbenul, de exemplu, este ideal pentru a te concentra la serviciu (spre deosebire de verde, care este foarte relaxant), dar este si culoarea pamantului, a energiei care creste. Ea este potrivita spatiilor in care de obicei se intalnesc mai multe persoane (bucatariilor, de exemplu). Este insa contraindicata in spatiile mici sau in dormitoare, pentru ca ar straluci cu prea multa intensitate.
Rozul, in schimb, actioneaza ca un calmant in locurile in care este nevoie de o atmosfera linistita sau in cazul persoanelor care prezinta tulburari de somn. El imprastie energia negativa si da impresia de siguranta. Este recomandat copiilor si persoanelor in varsta. Urmand preceptele feng shui, o banca englezeasca si-a vopsit peretii intr-un anumit ton de albastru. Si pentru ca aceasta culoare inspira incredere, clientii au devenit din ce in ce mai numerosi si mai dispusi sa apeleze la serviciile acelei banci! Alte intreprinderi i-au urmat exemplul si au observat in scurt timp o crestere a profitului. Explicatia? Partenerii lor se simteau bine la intalnirile de afaceri desfasurate in sediile acelor firme.
Cromoterapia
Este o noua forma de tratament, care face parte din medicina complementara, alaturi de acupunctura, homeopatie si aromoterapie. Cromoterapia consta in trimiterea de raze luminoase asupra unei leziuni sau a unui loc dureros al corpului. Este o tehnica asemanatoare acupuncturii, care, in loc de culori, foloseste ace. „Fiecare culoare stimuleaza o energie organica deficienta sau calmeaza o energie in exces“, explica terapeutii.
„Pentru a vindeca o leziune cauzata de frig – o degeratura, de exemplu – este suficient sa folosim energia calda, asociind un rosu prelungit cu un verde scurt pe zona afectata pentru ca durerea sa dispara. Pentru o arsura, se va expune zona unei raze portocalii, apoi uneia albastre. Durerea dispare in douazeci de minute; efectul secundar este ca, timp de douazeci si patru de ore dupa acest procedeu, pacientul va avea simptomele unei insolatii”, spune MacLeod.
Iata insa un procedeu si mai ciudat: o simpla carpa – cu conditia sa fie rosie – este suficienta pentru a face un miracol. Inca din Evul Mediu, oamenii purtau vesminte rosii pentru a se proteja de scarlatina si de rujeola. Si in ziua de astazi, galezii au pastrat obiceiul de a purta o flanela rosie atunci cand au febra; in Anglia, copiii poarta matase rosie contra durerilor de dinti. Superstitie? Putere magica? Un lucru este cert: culorile au un limbaj. Nu le lasa sa vorbeasca pentru tine, fa-le sa vorbeasca despre tine! Totusi, nu incerca terapia culorilor daca nu beneficiezi de sfatul unui expert. Se pare ca anumite combinatii gresite pot duce la tulburari in plan fizic si psihic.
Albul creste vanzarile
Dupa o multime de magazine colorate toate in negru, in Bucuresti a aparut un magazin in intregime alb, pe Calea Dorobantilor: The Place Concept Store. Aici, totul, de la candelabre si pana la tejghele, este opalescent si evoca transparenta. In acest imens spatiu, de 200 de metri patrati, clientele marturisesc ca se simt excelent pentru ca „respira” si nu se simt „apasate”. Dincolo de semnificatiile albului – despre care se spune ca reprezinta fata luminoasa a lunii, dar si rasaritul soarelui, conceptul The Place este unul de succes, iar frecventarea magazinului creste pe zi ce trece.
Adaptare de Luana Pesa
FOTO: dreamstime.com