Now Reading
Ce este age management

Ce este age management

Dr. Ovidiu Penes este specializat in SUA intr-un domeniu nou pentru Romania: age management. Am discutat cu el despre varsta si cum poate fi ea abordata pragmatic si eficace. Cum am putea fi noi manageri buni ai propriului corp?

 

Psychologies: Ce sa mancam ca sa traim, sa aratam si sa ne simtim mai tineri?

Dr. Ovidiu Penes: Daca raspunsul acesta ar fi simplu, ar fi foarte bine. Adevarul este ca, din fericire, suntem unici din punct de vedere genetic, lucru minunat de altfel.

De aceea, ceea ce este bine pentru o anumita persoana, nu este potrivit pentru alta, iar alteia ii poate provoca mult rau.

Suntem diferiti, din punct de vedere metabolic si al constelatiei hormonale, chiar in momente diferite ale zilei.

De aceea, alcatuirea unui program nutritional se va face cel mai bine in functie de analiza polimorfismului genetic, de analiza nivelurilor hormonale, precum si de valoarea diferitilor markeri metabolici si de predictie.

Pentru ca o nutritie de reintinerire trebuie sa ne faca si la fel de sanatosi cum eram la 20 de ani.

 

Cum sa facem sa intinerim cu zece ani?

Dr. O. P.: In primul rand, sa ne iubim macar putin si sa ii respectam pe cei dragi, carora le suntem datori sa ne protejam si sa fim cat mai mult alaturi de ei si cat mai valizi.

Este la indemana fiecaruia dintre noi sa foloseasca oricat de multe instrumente doreste in lupta aceasta per­ma­nenta cu fenomenele imbatranirii. Incepem prin a face cat mai putine excese.

Din moment ce organismul reactioneaza adaptandu-se la mediul inconjurator, trebuie sa ghidam aceasta interactiune in favoarea noastra, sa profitam de ceea ce ne face bine si sa ne protejam de ceea ce ne face rau din aceasta interactiune.

Umblam putin la alimentatie, la sursele alimentelor noastre, astfel incat, in functie de preferintele individuale, de genetica si hormonologia personala, precum si de momentele zilei, hrana sa ne aduca nutrientii necesari regenerarii si protectiei, sa ne stimuleze procesele de detoxifiere celulare si barierele impotriva radicalilor liberi, vitaminele si mineralele necesare unei functii optime a tuturor structurilor organismului.

Pe langa planul alimentar, medicul specialist in age management poate alcatui un plan terapeutic de suplimentare nutritionala, care sa completeze acele lucruri care lipsesc din alimentatia moderna sau care sunt in cantitati insuficiente.

Ele trebuie sa aiba puritate farmacologica. Pe masura ce ne apropiem de 30 de ani, uneori si inainte, hormonii nostri – care ne protejau si ne regenerau la 20 de ani – nu mai au aceleasi concentratii in sange, glandele noastre obosesc si, treptat, nu mai functioneaza la parametrii optimi, alti hormoni insa sunt secretati in cantitati foarte mari si ne fac mult rau.

De aceea, reechilibrarea naturala si a acestui sistem important va face sa dam inapoi ceasul biologic.

Nu in ultimul rand, stimularea corpului prin activitati sportive adecvate si alese personalizat, in functie de polimorfismul genetic al fiecaruia, prin alternarea unor exercitii fizice perfect potrivite, va permite dezvoltarea armonioasa si estetica pe care toti ne-o dorim.

Asocierea acestora cu alte instrumente – cum sunt terapiile de pro­tectie antioxidanta si de stimulare a mecanismelor proprii celulare de detoxifiere prin efect sinergic – va grabi substantial rezultatele.

 

Cum se poate depista varsta biologica pe care o avem si cat este de diferita de cea din buletin?

Dr. O. P.: Inainte de inceperea oricarui program, aflam in ce stadiu de imbatranire se afla pacientul nostru, cat de afectat este.

Pentru aceasta, folosim analize foarte avansate, care evalueaza in profunzime toate aspectele mecanismelor asociate cu fenomenul denumit generic „imbatranire“.

Aceste analize includ mapping genetic si ne permit sa aflam catre ce se indreapta pacientul nostru in viitorul apropiat si indepartat si care este predictia de sanatate, de boala sau chiar moarte, dar si ce trebuie sa facem pentru a schimba acest curs si a fi tineri si sanatosi.

Putem chiar masura teleomerii, acele zone din codul genetic a caror scurtare atrage dupa sine imbatranirea celulara si, respectiv, moartea (atunci cand lungimea lor atinge un prag critic).

De multe ori, pacientii care au exagerat sau pe care genetica nu i-a protejat, sunt atat de degradati la nivel celular, incat, biologic, sunt cu 10-15 ani mai batrani decat varsta din buletin, tot ei fiind si cei care fac infarcte, accidente vasculare si alte boli serioase la 30-35 ani.

Evident, prin masuri de lifestyle si tratamente specifice putem da inapoi acest ceas si putem creste, implicit, speranta de viata si calitatea acesteia.

 

Cat de tare ne imbatranesc fumatul, noxele, poluarea, alimentatia, lipsa sportului etc.?

Dr. O. P.: Aici depinde de fiecare dintre noi. Stiti povestea aceea cu bunicul de 115 ani care fuma 40 tigarete fara filtru de la 16 ani si a murit in accident de caruta?

Iar nepotul sau de 23 de ani, a iesit de zece ori la discoteca in mediu de fumat pasiv si a facut cancer pulmonar si de vezica?

Asta, pentru ca genetica lor era unica, unul avea enzime care neutralizau foarte bine aceste toxine si le elimina din organism fara sa ii afecteze celulele, altul, nu! Reactionam cu mediul si uneori reactionam prost.

Toate aceste noxe toxice, xenobiotice, cum le numim noi, folosesc aceleasi sis­teme pentru a fi neutralizate si eliminate si, in principiu, cu cat sunt mai multe, cu atat mai mult depasesc capacitatea noastra de protectie (care, oricum, se consuma in timp daca nu este regenerata) si ne vin de hac.

Toate imbatranesc, pe unii mai putin, pe altii mai mult. Ar fi bine sa stim exact, prin analize performante, care sunt punctele noastre forte si care sunt cele slabe, ce mecanisme functioneaza si la ce parametri, si sa luam masuri specifice de protectie celulara, dar evident ca aerul trebuie sa il respiram chiar daca ne retragem in padure – deci, mult mai usor putem controla ce mancam, bem, inhalam voluntar.

Sportul, de asemenea, poate fi benefic sau nociv. Asa cum spunea Paracelsius, diferenta dintre remediu si toxic este doar de doza.

 

Ce este stresul oxidativ?

Dr. O. P.: Factorii de mediu, precum si mecanismele metabolice proprii celulare, inflamatia etc. produc asa numitii radicali liberi sau specii reactive de oxigen, numite astfel pentru ca reactioneaza chimic cu orice intalnesc in cale.

Organismul foloseste scuturi de protectie care se sacrifica, reactionand cu aceste structuri si astfel celulele nu patesc nimic.

Cand aceste scuturi se epuizeaza (mai ales cand, in timp, le suprasolicitam), radicalii liberi distrug componente ale celulei, membrana, citoplasma si chiar reactioneaza cu structurile ADN-ului (codul genetic celular), determinand imbatranire, disfunctie si boala, inclusiv cancer.

Cand capacitatea de protectie fata de speciile reactive de oxigen este depasita, vorbim de stres oxidativ.

Acesta poate fi cuantificat prin analize specifice, putem vedea gradul de distructie a lipidelor sau proteinelor structurale, al ADN-ului sau capacitatea antioxidanta totala, dar putem masura si factorii de protectie, pe care apoi sa ii aducem la parametri optimi.

Analiza gentica ne aduce un plus de informatie, in baza careia putem adapta mai precis terapiile.

 

Cum sa facem ca sa ne trezim odih­niti si cu un tonus bun?

Dr. O. P.: Pentru a fi regenerator, somnul trebuie sa fie bun calitativ, anumite faze ale somnului profund sa alterneze corect cu faze REM si, astfel, anumiti hormoni sa se secrete in parametri optimi.

Pentru aceasta, este importanta concentratia anumitor minerale si vitamine din sangele nostru, precum si nutrientii pe care ii luam din alimentatie si modul in care acestia se absorb.

O proteina de calitate cu absorbtie lenta si o mica cantitate de grasime de calitate, inainte de culcare, pot favoriza o constelatie hormonala favorabila in timpul somnului.

Cazeina din branza si ulei de masline, nuca si pestele pot fi niste alegeri fericite daca v-ati analizat intolerantele alimentare si acestea va priesc.

 

Cum sa avem viata sexuala din tine­rete?

Dr. O. P.: Pe masura ce trece timpul, suntem mai expe­rimentati in orice, deci viata sexuala prin terapiile age management va fi mult mai buna ca in tinerete.

O echilibrare hormonala optima va reda vigoarea tineretii si intensitatea trairilor si emotiilor din adolescenta.

Foarte multi hormoni si nu doar cei sexuali concura la acest lucru, de aceea, dupa o analiza atenta a tuturor functiilor glandulare, se poate alcatui un program special si totul se rezolva: certurile din cupluri dispar si armonia se reinstaleaza, erectiile sunt la fel de puternice ca si la 20 de ani, iar orgasmele doamnelor se inmultesc.

 

Cum cum sa ne simtim, din nou, ca la 20 de ani?

Dr. O. P.: Trebuie sa te dedici putin, nu este un efort, dar necesita putina atentie, sa elimini excesele, sa te alimentezi inteligent, sa urmezi un plan terapeutic de suplimentare compus de un specialist age management.

Nu de la tot felul de semidocti de prin sali, care te pot expune la riscuri nebanuite. Sa incepi sa faci putin sport, sa te hidratezi corect si, dupa ce iti evaluezi bine intreg organismul, iti faci un program de regenerare, eventual cu rebalansare hormonala, daca este necesar.

 

Ce efecte au operatiile estetice si cat de longeviv ar fi un tratament profund, medical, de intinerire?

Dr. O. P.: Operatiile estetice reusite te fac sa arati, rapid, foarte bine. Dar nu vrei doar sa arati de 20 de ani, iar in interior sa iti tarasti aceleasi oase si organe batrane de 100…

Nu e suficient si, in plus, te imbolnavesti si mori in acelasi ritm. Nu esti multumit doar cu asta, vrei sa fii tanar cu totul, de la nivel celular.

Asa ca optezi pentru un astfel de program de intinerire medicala care, in timp, are si efecte estetice exterioare, iti da acea flacara a tineretii care vine din interior.

 

Dr. Ovidiu Penes, clinica de Age Management, str. Londra, nr. 36, tel. 0374222444; [email protected], www.drovidiupenes.ro, www.agemanagement.ro

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top