Now Reading
Ce este sterilitatea psihologica

Ce este sterilitatea psihologica

Revista Psychologies

Organizatia Mondiala a Sanatatii anunta ca rata fertilitatii este in scadere. Un cuplu din sase este afectat de infertilitate. Pe langa problemele medicale, se pare ca vorbim si de o infertilitate psihologica. Detalii de la Maria Verdi, psihoterapeut.

 

Cauze medicale

Rata fertilitatii scade, in primul rand, la femeile cu obezitate, in afectiunile tiroidiene, in general, afectiunile endocrine, in randul fumatoarelor, consumatoarelor de alcool, de medicamente, droguri.

Fertilitatea scade si odata cu varsta: 25% dintre femei au dificultati in a ramane insarcinate intre 35 si 39 de ani, 34% – in jurul varstei de 40 de ani.

In 50% dintre cazurile de infertilitate, problema este la partener, iar printre factorii feminini ai infertilitatii enumeram:  disfunctia ovulatorie, afectarea trompelor uterine (boala inflamatorie pelvina), aderentele pelvine, endometrioza, problemele de la nivelul corpului uterin (fibroame, polipi), afectiunile vaginale, disfunctiile imunologice.

Factorii masculini ai infertilitatii sunt: disfunctia spermatica, varicocelul, dezechilibrele hormonale, insuficienta testiculara, ejacularea retrograda, stilul de viata si factorii de mediu (fumat, alcool, droguri, stres, medicatie alopata ce ar putea afecta functia spermatica), bolile cu transmitere sexuala sau infectiile pelvine, bolile genetice.

 

Cauze psihologice

Exista situatii in care, desi medicii fac tot ce se poate, femeia nu ramane insarcinata, se fac inseminari artificiale; dar corpul respinge sarcina. Alteori, femeia  ramane insarcinata, dar sarcina se opreste din evolutie.

Asta se intampla doamnelor care, inconstient, din punct de vedere psihologic nu vor sa creasca, sa-si asume rolul de mama.

De la nastere pana la varsta adulta, trecem prin toate etapele de dezvoltare, iar fiecarei etape ii corespunde un anumit tip comportamental, cognitiv, afectiv, intelectual, iar in acest caz maturizarea psihologica nu se produce in acelasi ritm cu maturizarea biologica.

Intalnim la femeile care nu raman insarcinate stilul vestimentar si comportamentul specifice fetitelor, iar la nivel neuronal retelele create sunt in rezonanta cu varsta copilelor. Dupa cum stim, fetita, adolescenta nu este pregatita sa devina mama.

Desigur, in timpul terapiei putem creste – din punct de vedere psihologic – pana la varsta adulta. Predispuse la infertilitate psihologica sunt si femeile care au o atitudine masculina in viata de zi cu zi, chiar in cuplu: ele se ocupa de siguranta materiala, financiara, repara totul in casa, controleaza totul, inclusiv viata intima.

De regula, au functii inalte, o bogata cariera profesionala sau au fost nevoite de mici sa se descurce singure, sa faca totul pentru supravietuire.

Predispuse sterilitatii sunt si femeile care, in copilarie, au fost abuzate fizic, emotional; de cele mai multe ori, o trauma nevindecata ne readuce la timpul si locul traumei. Se produce o regresie emotionala, iar viata sexuala nu poate fi traita in plenitudine.

 

Lupta egalitatii dintre sexe

Cuplul este format din el-barbatul-vanatorul, si ea-femeia-vanatul. Rolul barbatului este de a vana (initiatorul in relatie), se ocupa de siguranta, protectia cuplului, familiei, de identitatea pruncilor, de recunoasterea lor, pe cand rolul femeii este de a se lasa vanata (accepta relatia), de a hrani, a creste, a educa, este materna, voluptuoasa, liantul familiei prin calm si armonie, emana feminitate prin toti porii, este pregatita sa devina mama.

Acum, partenerii, in goana pentru siguranta unei case, a unui serviciu, isi uita rolul in cuplu, se deconecteaza de la sinele lor interior, intra mai intai in conflict cu ei, apoi cu celalalt si incepe o lupta pentru putere, pentru control.

Nu la inceputul relatiei, cand totul pare perfect, ci cand devin vizibile defectele partenerului, nu doar calitatile. Cuplul a aparut ca nevoie a unitatii, a securitatii, a completarii, a procrearii, cuplul armonios creeaza, cuplul dizarmonios distruge.

Manipularea si, agresivitatea nu sunt creatoare, iar din punct de vedere psihologic un cuplu este pregatit pentru venirea copilului pe lume atunci cand iubirea ii uneste, nu cand exista relatii conflictuale, toxice.

 

Inversarea rolurilor de gen

Atunci cand increderea in sine este corect integrata, relatiile sunt armonioase; cand se transforma in cresterea egoului, in relatii domina controlul.

Femeia de succes sau femeia care isi dezvolta calitatile masculine are tendinta de a prelua initiativa, anumite decizii, controleaza relatia, este cu un pas inaintea barbatului.

Asigurandu-si tot confortul singura, ea isi este suficienta. Pentru a se putea implini ca femeie, are nevoie de barbatul puternic, cu calitati dominant masculine, sa se poata abandona lui.

La nivel inconstient, ea are nevoie de protectie, siguranta din partea barbatului iubit, si asa apare conflictul intre constient si inconstient, cu frustarea, neimplinirile din viata intima. De aici si pana la „castrarea“ inconstienta a barbatului mai este doar un pas.

Pe de alta parte, barbatul care a invatat sa fie curtat, ocrotit, rasfatat in copilarie, cauta o femeie de acest gen si, evident, din punct de vedere  psihologic el va fi ca un copil. Ei bine, toate aceste aspecte afecteaza, din punct de vedere psihologic, fertilitatea cuplului.

 

Stresul

Stresul induce o stare de agitatie, de nesiguranta si, la nivel neuronal, trimite impulsuri de pericol, in urma carora cortizolul creste, pentru a face fata situatiei create. In timp, glandele suprarenale sunt suprasolicitate si apare starea de oboseala marcata.

In prima etapa, stresul nu produce sterilitate. Perioadele mari de timp traite in stres produc stari conflictuale in relatia eu-eu, eu-tu, eu-noi, cuplul comunica ineficient sau comunica foarte putin, apare distantarea fata de partener.

Prin izolare, increderea in celalalt se diminueaza, apar tensiunile si agresiunile emotionale, cei doi incep sa se controleze reciproc sau isi gasesc timp pentru alte activitati, scade interesul pentru viata intima, scad hormonii specifici, atat la femei, cat si la barbati (azoospermia in cazul domnilor). In cuplul in care iubirea se diminueaza, se instaleaza tensiunile, iar cu timpul apare si infertilitatea.

 

Presiunea societatii

Cand un copil intarzie sa apara pe lume, mesajul este pentru parteneri. La o analiza mai atenta, putem evalua cat suntem de pregatiti sa devenim  parinti, caci venirea pe lume a copilului implica un camin, stabilitate financiara, posibilitatea de a-i asigura educatia, intelegere, respect, iubire in cuplu, presupune maturitate psihologica si responsabilitate.

Daca femeia isi doreste sa devina mama pentru ca se simte singura in cuplu, pentru ca partenerul lucreaza in strainatate, relatia cu alti membri ai familiei o tensioneaza, in societate i se atrage atentia etc., in realitate, ea nu este pregatita sa devina mama.

Daca petrece ore in sir la munca, nu aloca timp pentru ea, nu are o relatie de cuplu care sa-i trezeasca feminitatea, din nou, nu este pregatita sa devina mama. Cu cat suntem mai tensionate, cu atat mai mult ne indepartam de starea de feminitate, de fecunditate.

 

Abordarea psihanalitica

In urma cercetarilor facute in medicina, prin colaborare cu psihoterapia psihanalica, se emit ipoteze care sustin ca femeii infertile ii lipseste legatura cu mama cea plina de tandrete si devotament.

Ca infertilitatea  exprima o memorie prezent-absenta, ce readuce amintiri inconstiente, sau ca mama infertila nu este pregatita sa piarda copilul, procesul nasterii fiind o pierdere simbolica, prin desprinderea corpului copilului de corpul mamei.

Singura mama veritabila este cea care se poate abandona si care poate ceda ce are mai de pret: copilul, iar mamele infertile nu pot trai acest abandon.

O alta varianta este cea a exigentei ingemanarii elementelor masculine cu cele feminine, al Eros-ului cu Thanatos-ul, intr-o armonie a devenirii fecunde a individului, in  zona conceperii unui copil, cat si pe intreaga dimensiune a creatiei umane.

In lipsa comuniunii elementelor contrarii, inerente vietii si mortii, fecundarea naturala nu este posibila, ea putand avea loc doar in afara corpului uman, controlata artificial, nefiind atributul Creatiei.

 

Sterilitatea psihologica la barbati

Consumul de alcool, unele medicamente, obezitatea, sportul excesiv, relatiile pasagere pe o lunga durata de timp, stresul, depresiile, anxietatea, masturbarea excesiva sunt factori declansatori ai sterilitatii masculine.

Stima de sine scazuta, obsesia aspectului fizic, varsta cu problemele de sanatate specifice, ejacularea precoce, disfunctia erectila, impotenta ejaculatorie afecteaza fertilitatea masculina la fel de mult.

Toate aceste cauze determina sterilitate psihologica prin afectarea emotionala si neputinta de a gestiona starile declansate. O relatie de cuplu toxica, coabitarea cu alte persoane in spatiul conjugal afecteaza, in mare masura, femeia, dar si barbatul.

 

Ce avem de facut

Pentru o viata echilibrata, este necesar sa acordam atentie tuturor nevoilor noastre. Cand incetam sa ii controlam pe cei din jur, sa fim salvatorii omenirii, avem timp sa vedem ce este in neregula in viata noastra.

Reconectarea la sinele interior, li­nistirea copilului interior devin obi­ec­tive primare, pentru a caror inde­plinire trebuie sa ne dam voie sa fim asa cum suntem, sa ne acceptam, sa ne hranim toate nevoile.

Vindecarea incepe cu identificarea. Este important sa ne intrebam de ce reactionam exagerat la anumite teste ale vietii, sa intelegem ca suntem singurii responsabili de viata noastra, ca nimeni nu ne face rau, ca reactia noastra de aparare este un mecanism produs de minte.

Sa constientizam apoi ca nu suntem in competitie cu nimeni, deci conflictul nu este necesar, in acest sens grupurile terapeutice, terapia individuala ajutand la amplificarea inteligentei emotionale, la cresterea femeii adulte si a barbatului.

Sa aducem in viata de zi cu zi comportamente noi, specific feminine, care sa trezeasca femeia interioara. Hrana bazata pe alimente cu efect puternic curativ, bogata in afrodisiace naturale, detoxifianta, este foarte importanta pentru echilibrarea hormonala pe cale naturala.

Benefice vindecarii mai sunt: terapia prin ras, amplificarea optimismului, compania prietenilor tonici, pozitivi, dansul, care deblocheaza inelele reichiene, controlul respiratiei si exercitiile de respiratie, dusurile si baile alternative, talasoterapia, baile cu uleiuri volatile, masajul, reflexoterapia, meloterapia, meditatia (echilibrante ale sistemului nervos vegetativ).

Este bine sa constientizam ca in spatele fiecarei experiente se afla o mare bogatie, ca, pentru a ne dezvolta, este necesar sa iesim din zona de confort, chiar daca doare, iar aceasta durere a schimbarii rezida doar in modul in care noi interpretam realitatea.  

 

Maria Verdi este psiholog, psihoterapeut integrativ, www.recreeazaviata.ro, tel. 0726310094.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top