Ce presupune un tratament ortodontic?
Tratamentele ortodontice sunt recomandate pentru îndreptarea dinților, pentru îmbunătățirea aspectului și a modului în care funcționează dinții unei persoane. Ceea ce puține persoane știu este că un tratament ortodontic are grijă de sănătatea pe termen lung a dinților, a gingiilor și a articulațiilor maxilarului. Prin remedierea afecțiunilor orale, presiunea care are loc în timp ce mușcați se răspândește uniform. În schimb, atunci când afecțiunile orale sunt lăsate netratate, dinții pot fi suprasolicitați, cauzând dureri de cap, de gât, de maxilar și în alte părți ale corpului.
De ce sunt necesare tratamentele ortodontice?
Multe persoane de toate vârstele au dinții înghesuiți, strâmbi sau prea distanțați. Tratamentul ortodontic îndreaptă dinții sau îi determină să se deplaseze într-o poziție mai corectă. La finalul tratamentului, pacienții se bucură de un zâmbet mai drept și de o mușcătură corectă. De asemenea, tratamentul ortodontic poate ușura modul în care o persoană are grijă de dinții săi.
Puteți beneficia de tratamente moderne de ortodonție Cluj, care folosesc aparate dentare eficiente ce oferă rezultate grozave persoanelor de diferite vârste, inclusiv copiilor, adolescenților și adulților. Tratamentul ortodontic este necesar și în cazul acelor persoane care au dinții frontali superiori proeminenți, adică ies în afară și arată inestetic.
Dinții proeminenți sunt mai expuși riscului de a fi deteriorați, însă tratamentul ortodontic îi poate determina să se alinieze corect. De asemenea, modul în care maxilarul superior se întâlnește cu maxilarul inferior poate face ca dinții să arate inestetic și să determine o mușcătură incorectă. În acest caz, tratamentul ortodontic poate corecta ambele probleme. Atunci când dinții superiori și inferiori nu se suprapun corect, mușchii maxilarului suportă o mare presiune, care cauzează probleme și dureri la nivelul maxilarului, articulațiilor și capului. Tratamentul ortodontic ajută pacientul să muște corect, răspândește uniform presiunea și reduce încordarea.
La ce vârstă se recomandă tratamentele ortodontice?
Cei mai mulți specialiști în stomatologie recomandă tratamentele ortodontice la vârsta adolescenței, atunci când maxilarul este într-o perioadă de dezvoltare. Totuși, date fiind inovațiile care au avut loc în domeniul ortodonției în ultimii ani, toate persoanele, indiferent de vârstă, pot beneficia de un tratament ortodontic discret și eficient. Cu varietatea de aparate dentare care sunt disponibile în prezent și care oferă rezultate de excepție, vârsta pacienților devine din ce în ce mai puțin importantă când vine vorba de urmarea unui tratament ortodontic. Doar în cazul copiilor, poate fi necesar să așteptați ca dinții permanenți să se dezvolte suficient înainte de a începe tratamentul ortodontic.
Orice tip de tratament ortodontic începe cu o examinare orală completă efectuată de medicul stomatolog. Această examinare poate include o evaluare vizuală atentă, urmată de radiografii dentare și de luarea unor amprente. Medicul stomatolog va colabora apoi cu un specialist în ortodonție pentru a crea un plan de tratament personalizat pentru fiecare pacient în parte, în funcție de cerințele acestuia și de afecțiunile care trebuie remediate.