Ce sunt nootropicele și de ce să le incluzi în dieta ta
Nootropicele au fost descoperite acum câteva decenii, dar au devenit mai populare odată cu numărul mare de studii care le atestă beneficiile.
Potrivit Alevia, termenul de nootropice a fost introdus de chimistul român Corneliu Giurgea în anii ‘70 și le-a definit ca fiind niște substanțe care îmbunătățesc memoria, sprijină procesele de învățare și susțin sănătatea generală a creierului. De asemenea, nu sunt toxice și nu au efecte secundare semnificative. În acest articol îți vom spune mai multe informații interesante despre nootropice și motivele pentru care ar fi bine să le incluzi în stilul tău de viață.
Iată, așadar, cele mai importante aspecte pe care trebuie să le știi:
1.Îmbunătățesc funcțiile cognitive
Nootropicele îmbunătățesc plasticitatea sinaptică și intensifică comunicarea dintre neuroni. Toate funcțiile cognitive beneficiază de pe urma acestui proces: memoria, capacitatea de concentrare, dar și cea de învățare. Colina este un nootropic implicat în susținerea funcțiilor cognitive și a proceselor de învățare, deoarece menține integritatea membranelor celulare și nu numai. Foarte util în acest proces este și Bacopa Monnieri (Isopul de apă) care este tonic cerebral și îmbunătățeste conexiunile dintre neuroni.
Pe scurt, ele susțin performanța cognitivă și te ajută să fii mai productiv.
2.Protejează împotriva stresului oxidativ
Stresul oxidativ are o mulțime de efecte neplăcute pentru organism, chiar și la nivel celular. De asemenea, acest dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți conduce la apariția bolilor. Nootropicele reechilibrează acest nivel și mențin în limite normale activitatea antioxidantă a organismului și, prin urmare, buna funcționare a acestuia.
3.Reduc stresul și anxietatea
Un alt beneficiu important al nootropicelor și un motiv foarte bun pentru care să le incluzi în alimentația ta constă în faptul că reduc în mod considerabil stresul și anxietatea. Îți conferă o stare de bine mai bună și ajută la reglarea emoțională în condiții de stres. Rhodiola Rosea (rodiola) este, în acest sens, printre cele mai apreciate nootropice și se găsește în suplimentele alimentare disponibile pe piață, așa că o poți consuma foarte ușor. Această plantă este originară din Asia, crește în general în regiunile muntoase și a devenit din ce în ce mai populară datorită beneficiilor sale. Cu toate acestea, fii atent la cantitatea de extract și la forma acestuia. Trebuie să te asiguri că suplimentul respectiv are biodisponibilitate crescută și este un extract standardizat.
4.Reglează somnul
Dacă te confrunți cu insomnii sau stări de neliniște atunci când trebuie să te odihnești, aceste substanțe sunt remediul ideal. Ele au efect calmant și relaxant și ajută la inducerea unui somn profund, de calitate, contribuind la reglarea ritmului circadian. Potrivit National Institutes of Health (NIH), studiile arată că ashwagandha reduce insomniile și oboseala, precum și cortizolul, dar și stările de anxietate. Știința susține efectul benefic al acestor suplimente, identificate și ca adaptogeni.
Alte nootropice importante pe care să le iei în calcul sunt: cafeina, L-teanina, Ginkgo biloba, Bacopa monnieri, Huperzina A, Rodiola, creatina, curcumina, fostfatidilserina etc.