Ce surprize neplăcute poţi avea în sezonul estival și cum te pregătești de vacanţă?
A venit vara și gândul tău este la vacanţă și la un bronz frumos. Cu toate astea, ai auzit cât de nociv este soarele și ai vrea să te și protejezi. Fie ţii cont de toate recomandările într-un mod dus la extrem, fie te răzvrătești și ignori toate informaţiile pe care le-ai auzit, pentru că vrei să te bucuri de razele soarelui. Și aici, ca în orice alta situaţie, echilibrul este cheia.
Soarele este prietenul nostru prin efectele sale antirahitice prin creșterea nivelului de vitamina D, antidepresive prin creșterea producţiei de melatonină. Atunci însă, când ne expunem la o cantitate mare de radiaţii UV, pielea noastră are de suferit. Pe termen scurt pot apărea arsuri solare, alergii solare, fotodermatoze, reacţii fotoalergice și fototoxice, agravarea unor patologii preexistente (acnee, rozacee, lupus eritematos), iar pe termen lung accelerarea procesului natural de îmbătrânire și creșterea riscului de cancere cutanate.
Erupţia benignă solară de vară, numită și „alergia solară de vacanţă” apare aproape exclusiv la femei tinere, după 2-3 zile de expunere intensă la soarele de vară. Se manifestă cu o erupţie intens pruriginoasă, eritematoasă, uneori chiar cu vezicule cu lichid la nivelul decolteului, dosului mâinilor și picioarelor, gambelor fără a apărea niciodată pe faţă, din fericire. Veziculele se sparg ușor, însă se vindecă fără cicatrici. Prevenirea erupţiei în concediu se poate face prin administrarea, cu aproximativ 15 zile înainte de vacanţă, de suplimente alimentare pe bază de betacaroten, zinc, seleniu, vitamina C și E, pentru a asigura o fotoprotecţie internă împotriva radiaţiilor solare. În cazul apariţiei simptomatologiei, tratamentul este necesar datorită disconfortului produs și include antialergice și dermatocorticoizi.
Erupţia polimorfă la lumină, spre deosebire de alergia solară de vacanţă, apare în primele zile însorite de primăvară, la expunere solară obișnuită, la nivelul feţei, decolteului, dosului mâinilor, la orice vârstă, cu un maxim înainte de perioada pubertară. Manifestările sunt extrem de variate, polimorfe, de la pete, la vezicule sau mici noduli duri, însoţite de mâncărime și uneori de furnicături, dar care se remit spontan, fără cicatrici, în 2-3 săptămâni, dacă persoana nu se mai expune la soare. Tratamentul se prescrie exclusiv de medicul dermatolog, fotoprotecţia extrem de atentă fiind recomandată în acest caz.
Urticaria solară este o formă de urticarie fizică care apare în câteva minute de la expunerea la soare, exclusiv pe zonele neacoperite de haine și care se manifestă cu pete eritematoase și edematiate, acompaniate de mâncărimi intense. Este mai frecventă la femei între 20 și 40 de ani și odată apărută tinde să reapară în fiecare an. Prevenţia se poate face prin expunere progresivă la soare.
Citește continuarea articolului în ediția de iunie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!