Celulita: intre obsesie si feminitate
Ideea de a fi invelite intr-o „coaja de portocala“ ne displace profund. De aici, o cautare obsesiva pentru descoperirea unei tehnici-miracol care sa-i vina de hac. Dar daca metoda cea mai buna este sa luptam mai intai impotriva obsesiei?
Multe femei ar da orice sa-si inlocuiasca pielea cu aspect de coaja de portocala cu o piele catifelata ca o piersica. Mai mult de 90% dintre femei sufera din aceasta cauza: 56% dintre romance se gandesc intens la aceasta problema, iar 37% au facut aproape o obsesie din asta. „Nu suport sa ma privesc in oglinda!”, marturiseste majoritatea femeilor. Ele spun ca nu pot sa indeparteze mana mangaietoare a iubitului lor – totusi, mai putin atenta la acest tip de imperfectiune…
Feminitatea in dizgratie
Se spune ca un pic de celulita face parte din esenta feminitatii. Dar aceasta rezerva, programata genetic pentru a asigura supravietuirea speciei, a devenit un bagaj inutil si apasator. Adesea, acest „stoc” in exces este dovada unei indispozitii neexprimate. Angoasa, tristetea si fragilitatea emotionala sunt reflectate si la nivelul pielii. In opinia psihosomaticienilor, nu este o intamplare ca celulita se depune mai ales in jurul bazinului, partea corpului dedicata reproducerii si erotismului. Retentia de apa simbolizeaza blocajul energiei feminine, iar pielea cu aspect de coaja de portocala, cu depunerile ei de grasime, reprezinta emotiile acumulate in tesuturi ca intr-un labirint de autocenzura. Iata de ce, in cadrul programelor de combatere a anticelulitei, expertii incurajeaza practica relaxarii sau hipnoza ericksoniana*.
*Hipnoza ericksoniana, cunoscuta si sub numele de hipnoza permisiva, a fost elaborata de Milton Erickson (1901-1980). Milton Erickson e recunoscut drept cea mai faimoasa autoritate mondiala in hipnoterapiestrategica de scurta durata si a fost una dintre cele mai creative, receptive si ingenioase personalitati, care a obtinut vindecari spectaculoase si a influentat numeroase generatii de psihoterapeuti. Analiza si prezentarea metodelor sale – demers foarte dificil, de altfel – pot servi drept sursa de inspiratie tuturor celor interesati de cunoasterea si influentarea benefica a psihicului uman.
Inca de la pubertate
Un lucru este sigur: celulita este cauzata de mai multi factori. Ea poate aparea ca urmare a unor dezechilibre hormonale, alimentare, vasculare, nervoase sau poate avea chiar cauze genetice. Apoi, celulita este agravata de tot ceea ce produce o vasoconstrictie, jenand microcirculatia: stresul, sedentarismul, fumatul.
Ea se instaleaza treptat: la pubertate, depozitul de grasime se localizeaza in zona genunchilor, dar ramane invizibil, deoarece derma este bogata in elastina. Ea se dezvolta apoi la nivelul coapselor, „imbraca“ soldurile si, in sfarsit, se intinde de la abdomen pana la brate. In prima faza, aspectul de coaja de portocala nu apare decat atunci cand strangi pielea. Apoi, el devine vizibil stand in picioare, dupa un timp fiind evident in orice pozitie.
O pernuta foarte feminina
Celulita este o deformare a tesutului gras chiar sub piele, in hipoderma. Aici se afla adipocitele (celulele grase), care sunt responsabile de stocul de acizi grasi din organism. Din cauzele enumerate mai sus, ele se umfla si se inmultesc si dau nastere pielii cu aspect matlasat. Trebuie sa stii ca, din pacate, aceasta grasime este mai rezistenta la regimurile hipocalorice decat grasimea profunda, responsabila de obezitate.
Din pacate, femeile sunt victimele unei triple nedreptati: receptorii beta, al caror rol este golirea adipocitelor, sunt lenesi; in plus, sunt mai putin numerosi decat la barbati; mai mult, sunt in minoritate pe coapse si pe solduri, mai precis, exact acolo unde se depun grasimile. Odata cu varsta, este necesar sa ne privim corpul cu mai multa ingaduinta. Chiar daca, pe masura ce trece timpul, porti haine cu un numar mai mari, poti fi sigura ca nicio norma, nicio influenta, oricat ar fi de constrangatoare, nu iti afecteaza cea mai importanta calitate: sarmul personal.