Now Reading
Consumul cumpatat de vin… eficient impotriva depresiei

Consumul cumpatat de vin… eficient impotriva depresiei

Revista Psychologies

Vinul consumat in cantitati moderate poate fi asociat cu reducerea riscului de depresie, conform unui studiu publicat BMC Medicine. Cercetarile arata ca ingerarea unor mici cantitati de alcool are efecte protective in cazul celor predispusi riscurilor depresiei, cel putin in aceeasi masura ca in problema bolilor miocardice.

 

Consumul de alcool creste pretutindeni in lume, iar studiile anterioare au corelat acest viciu cu tulburari ale sanatatii mentale si cu boli precum depresia. Rareori a fost acordata atentie relatiei dintre sanatatea mentala si consumul moderat de alcool. Articolul din BMC Medicine rezuma o cercetare efectuata asupra unui esantion compus din 5500 de subiecti, care, timp de 7 ani (perioada in care au fost „supravegheati” de catre cercetatori) si-au mentinut obiceiul de a bea vin, fara sa exagereze. Rezultatele arata un raport invers proportional intre consumul de alcool si riscul depresiei.

Participantii la studiu aveau varste cuprinse intre 55 si 88 de ani, nu suferisera niciodata de depresie si nici nu intampinasera probleme din punctul de vedere al alcolismului. Maniera in care ei obisnuiau sa bea, starea sanatatii lor mentale si stilul lor de viata au fost evaluate, anual, pe toata durata studiului.

In urma analizelor, cercetatorii au constatat ca subiectii care pastrau, saptamana de saptamana, un echilibru in consumul de vin, aveau cele mai mici sanse de a se imbolnavi de depresie. Cele mai slabe semne au fost prezentate de catre cei care obisnuiau sa bea intre doua si sapte pahare mici de vin pe saptamana. Studierea factorilor care prezentau de stilul de viata si conditiile sociale – fumatul, statutul marital, regimul alimentar, a confirmat relevanta rezultatelor.

Profesorul Miguel A. Martinez-Gonzales, de la Universitatea din Navarra, autor al articolului, a adaugat: „consumul echilibrat de vin elimina riscurile depresiei la fel cum inlatura pericolul bolilor miocardice; de altfel, se pare ca depresia si bolile de inima sunt declansate de mecanisme comune”. Cercetarile anterioare au indicat faptul ca acei compusi non-alcolici din vin, precum resveratrolul, protejeaza mai multe regiuni ale creierului si sunt niste antioxidanti remarcabili, devenind, astfel, si cauze ale logevitatii.

 

Autor: Tudor Logofatu

Sursa: sceincedaily.com

Foto: Shuterstock

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top