Contraceptia feminina si masculina
Contraceptivele ne ofera libertate, posibilitatea de a planifica familia, cum si cand ne dorim. Mituri, riscuri si noutati de la dr. Silviu Istoc, medic specialist in obstetrica-ginecologie.
Planning-ul familial si, in special, contraceptia, sunt domenii dinamice, in care lucrurile se schimba destul de repede. Cum majoritatea metodelor se axeaza pe contraceptia hormonala si exista multiple inconveniente in necesitatea administrarii zilnice a unei pilule, marea noutate este reprezentata de dispozitivele cu eliberare prelungita.
De la inelul vaginal, care se schimba la 28 zile, pana la dispozitivele intrauterine cu eliberare de hormoni, care se schimba o data la trei-cinci ani, toate aceste inovatii fac contraceptia mai sigura, iar modul de administrare – mai usor.
Contraceptia in Romania…
… a avut un start intarziat si, chiar daca au trecut 25 ani de la ridicarea interdictiei la contraceptie, inca se vede o diferenta intre noi si tarile cu mai multa „experienta“.
Totusi, aceasta diferenta se micsoreaza, cu precadere in mediul urban, unde 97% dintre romani au auzit de cel putin o metoda moderna de contraceptie, iar aproximativ 75% cunosc si modul corect de folosire.
Teoria o stim, insa cu practica este mai greu, pentru ca sunt, in continuare, destul de populare metodele traditionale, cu eficienta scazuta, precum metoda calendarului sau coitus interruptus.
Daca, in trecut, era aproape imposibil sa gasesti o pacienta de 30 ani, activa sexual, care sa nu aiba nasteri sau avorturi, in prezent, aceasta situatie este din ce in ce mai frecvent intalnita.
Intr-un clasament al metodelor contraceptive preferate, locul fruntas il ocupa prezervativul, urmat de pilula contraceptiva.
Mituri
Cele mai frecvente mituri sunt legate in special de eficienta metodelor traditionale de contraceptie: metoda calendarului si coitus interruptus.
In conditii ideale, aceste metode chiar functioneaza, altfel nu ar fi devenit atat de populare de-a lungul secolelor, insa numai in conditii ideale.
Spre exemplu, pentru o femeie care are fiecare menstruatie ceas, la 28 zile, si ovulatia in ziua a 14-a (destul de rar), metoda calendarului functioneaza. Orice contact sexual avut dupa ovulatie nu duce la conceptie.
Insa chiar si aici mai apare cate o dereglare la un an sau doi, cu ovulatia in ziua a 17-a, iar calculele pot da gres. Coitus interruptus este eficient doar la primul contact sexual, cand se elimina lichid preejaculator care nu contine spermatozoizi.
La cel de-al doilea contact sexual, lichidul preejaculator va contine spermatozoizi antrenati de la nivelul uretrei in urma primei ejaculari, de unde si riscul unei potentiale sarcini. Alte mituri fac referire la eventualele efecte secundare ale diferitelor metode moderne de contraceptie.
La masculin
Pana in acest moment, nu s-a concretizat obtinerea unei pilule contraceptive pentru barbati, desi exista metode hormonale de lunga durata, bazate pe implanturi.
Pentru ca toleranta la efectele secundare este infinit mai redusa decat la femei, barbatii abandoneaza tratamentul la cel mai mic simptom. Lipsa disponibilitatii din partea domnilor a facut ca metodele contraceptive pentru barbati sa fie mult mai putin studiate si dezvoltate.
Acum se discuta despre metode medicamentoase nonhormonale (in studiu), precum unele substante care duc la „orgasm uscat“, insa nedisponibile in Romania.
O metoda contraceptiva eficienta si disponibila la noi este vasectomia, oarecum reversibila, si totusi extrem de rar folosita.
Cele mai bune metode
In primul rand, mergi la un consult ginecologic sau de planning familial, unde vei discuta fiecare metoda in parte. Medicul trebuie sa iti evalueze starea de sanatate, ca sa preintampine eventualele efecte secundare sau complicatii ce ar putea sa apara si sa-ti propuna metode potrivite, personalizate.
Daca, dupa cateva luni, o anumita metoda nu mai este potrivita, veti alege alta, ce presupune mai mult confort si cel putin aceeasi eficienta.
In principiu, nu exista contraindicatii generale, poate fi aleasa cam orice metoda la orice varsta, insa numai dupa o atenta evaluare facuta de catre medicul ginecolog.
De regula, imediat dupa inceperea vietii sexuale, cele mai populare sunt prezervativele, apoi pilulele contraceptive, iar dupa nastere – steriletul.
Potentiale riscuri
Efectele secundare ale metodelor moderne de contraceptie sunt, in general, nesemnificative. Totusi, exista cateva, ce-i drept mai rare, care intra la categoria riscuri de mai mica sau mai mare severitate.
De exemplu, pilula contraceptiva are tendinta de a creste foarte putin coagulabilitatea sangelui, care, de regula, nu se lasa cu urmari.
Insa la o persoana sedentara, cu obezitate, dupa perioade indelungate de imobilizare (un zbor mai lung) sau la o persoana ce sufera deja de o boala care ii creste coagulabilitatea sangelui, se poate forma un cheag in interiorul vaselor de sange, care sa duca mai tarziu la complicatii serioase si potential letale, precum tromboembolismul pulmonar.
Steriletul poate favoriza diverse dezechilibre la nivelul florei intime sau, in timp, poate migra si ajunge in interiorul cavitatii abdominale, cu posibilitatea de aparitie a diverselor leziuni.
Totusi, o atenta evaluare prealabila si folosirea corecta fac aceste situatii prea putin probabile.
Contraceptivele si libidoul
Prezervativul scade mult sensibilitatea si placerea actului in sine, scade spontaneitatea si creste inhibitia. Insa cel mai mult libidoul are de suferit in urma administrarii anumitor tipuri de contraceptive orale, in functie de substanta continuta.
Din fericire, cele mai noi combinatii au reusit sa scada acest efect secundar. Dintre metodele moderne de contraceptie, dispozitivele intrauterine fara hormoni au cel mai mic efect asupra apetitului sexual.
Cand organismul reactioneaza
Cu totii suntem diferiti, de aceea metode populare si unanim considerate sigure pot sa nu se potriveasca unei anumite persoane. Este posibil ca organismul sa nu tolereze un contraceptiv hormonal si sa existe efecte secundare neplacute.
In acel moment, trebuie sa programezi o noua intalnire cu medicul ginecolog, care analizeaza motivele pentru care nu a fost tolerat contraceptivul, si sa stabiliti alternativele.
Eficienta contraceptivelor
Intotdeauna metodele contraceptive vor fi mai putin eficiente daca nu sunt folosite corect. Prezervativul folosit doar la finalul contactului cu siguranta nu are aceeasi rata de succes precum cel folosit pe toata durata contactului.
Sau, daca in timpul scoaterii prezervativului din ambalaj sunt folosite unghiile sau chiar dintii, pot sa apara mici fisuri, care ii vor scadea eficienta.
Pentru fiecare metoda contraceptiva exista instructiuni clare si complete, de aceea prospectele pilulelor contraceptive sunt kilometrice.
Orice poate afecta absorbtia intestinala a hormonilor, ceea ce va duce cu siguranta la scaderea protectiei: diaree, varsaturi, administrarea concomitenta a altor medicamente etc.
Acesta este un motiv in plus pentru care cele mai noi metode de administrare a contraceptivelor presupun o forma de implant cu eliberare prelungita, neinfluentata de atat de multi factori.
Autor: Dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu expertiza in chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala, www.dristoc.ro.