Cresterea osoasa, un proces permanent
In cadrul unei sesiuni de comunicari stiintifice initiate de Danone, Prof. Dr. Dimitrie Dragomir, presedintele Societatii Romana de Pediatrie, a prezentat un studiu privind cresterea, consolidarea si resorbtia osoasa precum si necesarul nutritional in perioada de crestere.
Osul este un tesut viu intr-o continua schimbare. Ciclul de viata al osului consta in procesul de constructie osoasa sau formare osoasa, proces care dureaza 3 luni, si un proces de demolare sau resorbtie osoasa care dureaza 1 sau 2 saptamani.
Tesutul osos se afla in continua transformare, „remodelare”, rezultand din echilibrul relativ dintre cele doua procese antagoniste: formare si resorbtie osoasa.
Resorbtia mai intensa duce la aparitia osteoporozei.
In primele doua decenii ale vietii, predomina osteogeneza, apoi urmeaza o perioada de consolidare de aproximativ 10 ani, in timpul careia individul isi atinge maximul masei sale osoase. Incepand cu varsta de 30 de ani, din cauza predominentei resorbtiei, masa osoasa se va reduce treptat, rezultand o pierdere de aproximativ 3 % pe deceniu. Dupa instalarea menopauzei, pierderea osoasa devine dramatica, atingand 2% anual.
Copilaria este perioada de crestere rapida
50% din masa totala de calciu este depozitata intre nastere si varsta de 11 – 13 ani.
Cresterea in inaltime a copilului presupune cresterea dimensiunii oaselor, ceea ce implica un anumit necesar de calciu. Dupa cum stim, rata cresterii nu este uniforma.
Se inregistreaza un ritm ridicat de crestere in perioada cuprinsa intre nastere si varsta de 18 luni – 2 ani. Ritmul scade pana spre varsta de 4 ani, dupa care ramane constant pana la pubertate, cand cunoaste o noua accelerare.
Catre varsta de 16 ani, ritmul de crestere atinge un maximum, dupa care oasele continua sa creasca, dar intr-un ritm mai lent, pana la 18 – 20 de ani.
Acumularea de masa osoasa se face pana la varsta adulta
Intre 50 -100% din scheletul copilului se reinnoieste intr-un an, fata de doar 10% la adult.
Din punctul de vedere al evolutiei cantitative a masei osoase, prof. Dr. Dimitrie Dragomir, citand Einhorn TA. Osteoporosis by Marcus R, Feldman D, Kelsey J. Academic Press, San Diego, Calif., 1996, imparte durata vietii in 5 perioade:
- Copilarie
- Pubertate – crestere in ritm accelerat.
- Varsta adulta – stagnare, masa constanta.
- Menopauza – incepe scaderea masei osoase, nu atat pe seama unei scaderi vizibile a dimensiunii oaselor, cat prin scaderea in densitate.
- Varsta a treia – masa osoasa continua sa scada; scad in mod sesizabil dimensiunile, se taseza coloana vertebrala, dar continua sa scada densitatea, ceea ce duce la aparitia, la un moment dat, a pericolului fracturilor, urmata de greutatea procesului de sudura, de refacere a tesutului osos in zona fracturata.