Cu ce afecţiuni se confruntă cel mai des bătrânii?
Din fericire, în zilele noastre oamenii se pot aștepta să trăiască mai mult decât oricând. Totuși, înaintarea în vârstă le aduce adesea provocări seniorilor în ceea ce privește starea de sănătate, motiv pentru care ei au nevoie de grija celor din jur. Vârsta înaintată presupune gestionarea cu atenție a afecțiunilor, pentru că bătrânii să se poată bucura de un trai sigur și liniștit. Acest aspect este extrem de important, atât pentru integritatea fizică, dar și pentru cea psihică a seniorilor.
În cele mai multe cazuri, șederea seniorilor într-un azil de bătrâni le oferă îngrijirea de care au nevoie în afecțiunile de care suferă. Într-un asemenea centru, persoanele în vârstă se află sub atenta supraveghere a personalului specializat, zilnic, 24/7, putând fi îngrijite corespunzător atât din punct de vedere al stilului de viață, cât și pentru fiecare dintre problemele de sănătate pe care le au. Mai mult, progresul afecțiunilor poate fi încetinit datorită atenției de specialitate. Câteva dintre aceste afecțiuni, cu care bătrânii se confruntă cel mai des, sunt descrise în cele ce urmează.
Afecțiuni ale sănătății specifice bătrânilor
Vârstnicii se confruntă adesea cu o varietate de probleme de sănătate, care le pot afecta calitatea generală a vieții, iar cele mai frecvente sunt:
- afecțiunile respiratorii;
- bolile de inimă;
- declinul cognitiv;
- diabet;
- diverse tipuri de cancer;
- afecțiuni ale sistemului osos;
- pierderea vederii sau a auzului;
- problemele de echilibrul;
- problemele stomatologice;
- depresia.
Afecțiuni respiratorii
BPOC (boală polmunară obstructivă cronică) și astmul pot să apară sau se pot agrava odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, există medicamente care ajută oamenii să respire mai ușor atunci când suferă de una dintre aceste boli. Este important că tratamentul să fie administrat în mod corespunzător. De asemenea, stilul de viață sănătos este esențial în aceste cazuri.
Bătrânii trebuie protejați mai atent inclusiv împotriva gripei sau pneumoniei atunci când suferă de astm sau BPOC, deoarece vulnerabilitatea lor este crescută, iar sistemul imunitar slăbit. Combinate, acestea scad considerabil șansele de recuperare în fața unor boli aparent ușor de tratat.
Boli de inimă
Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în cazul adulților de peste 65 de ani. Afecțiunile precum nivelul ridicat al colesterolului sau hipertensiunea trebuie să fie gestionate corespunzător, prin medicația prescrisă de doctor și supraveghere atentă.
Declin cognitiv
Deși unele pierderi de memorie sunt frecvente odată cu înaintarea în vârstă, declinul cognitiv se referă la Alzheimer. Aceasta este o boală degenerativă a sistemului nervos, ce cauzează probleme de comportament, memorie și gândire. Este important ca simptomele timpurii de Alzheimer să fie recunoscute cât mai devreme, întrucât tratamentul administrat din timp este esențial în încetinirea progresului afecțiunii.
Diabet
Diabetul are o incidență destul de ridicată la persoanele vârstnice. În aceste cazuri, dieta specială este esențială pentru gestionarea bolii, iar schimbările în stilul de viață sunt foarte importante în ținerea sub control a glicemiei. De asemenea, oamenii pot avea nevoie de tratament cu insulină administrat zilnic.
Diverse tipuri de cancer
Odată cu înaintarea în vârstă crește și riscul de a dezvolta unele tipuri de cancer. De exemplu, femeile sunt mai expuse riscului de cancer endometrial sau de col uterin, în timp ce bărbații prezintă un risc mai mare de a suferi din cauza cancerului de prostată. Alte tipuri de cancer de care pot suferi mai frecvent bătrânii sunt de colon sau de piele.
Examinările frecvente pot detecta anumite tipuri de cancer în stadii incipiente, ceea ce poate ajuta la începerea timpurie a unui tratament eficient. Deși cancerul nu poate fi prevenit sau tratat în totalitate, calitatea vieții persoanelor în vârstă care suferă de această boală gravă poate fi îmbunătățită.
Afecțiuni ale sistemului osos
Studiile din domeniul medical arată că seniorii, mai ales cei cu vârstă de peste 80 de ani, suferă de o formă de osteoartrită. De asemenea, masa osoasă scăzută sau osteoporoza sunt afecțiuni des întâlnite la persoanele în vârstă. Exercițiile fizice regulate și dieta sănătoasă ajută la protejarea sistemului osos și ale articulațiilor. De asemenea, vârstnicii care suferă de astfel de afecțiuni au dureri și probleme de mobilitate, motiv pentru care au nevoie de tratament medicamentos și îngrijire specială.
Pierderea vederii sau a auzului
Vizitele regulate la oftalmolog și la un medic specialist ORL sunt extrem de importante, mai ales pe măsură ce se înaintează în vârstă. Pierderea totală sau parțială a funcției auditive este frecventă la bătrâni, care pot avea nevoie la un moment dat de dispozitive speciale de amplificare a auzului. De asemenea, afecțiunile oftalmologice precum cataracta, glaucomul și degenerescența maculară afectează milioane de persoane în vârstă anual.
Probleme de echilibru
Principalul motiv din care se produc accidente care duc la contuzii în rândul vârstnicilor este pierderea echilibrului. În prevenirea căderilor care pot avea consecințe grave este esențială menținerea mobilității. De asemenea, bătrânii care au probleme de echilibru necesită supraveghere atentă și ajutor în viața de zi cu zi.
Afecțiuni stomatologice
Nu toate persoanele în vârstă ajung să își piardă dantură, însă bătrânii sunt mai predispuși la probleme dentare, așa cum este și gingivita. La rândul său, gingivita cauzează parodontită, o infecție bacteriană ce afectează gingiile și oasele care susțin dinţii. De aceea, bătrânii au nevoie de îngrijire orală adecvată și de un consult stomatologic efectuat o dată la șase luni.
Depresia
Depresia este o amenințare pentru starea generală de sănătate a persoanelor în vârstă, deoarece le poate scădea acestora imunitatea și le poate compromite capacitatea de a combate infecțiile. Vârstnicii care suferă de depresie au nevoie de terapie și, în unele cazuri, chiar de tratament medicamentos. În plus, trebuie căutate modalități de îmbunătățire a calității vieții: efectuarea de exerciții fizice, interacțiuni sociale și petrecerea timpului într-un mediu lipsit de griji și stres.
Acordarea ajutorului de care au nevoie bătrânii care suferă de una dintre aceste afecțiuni poate fi o provocare pentru familie. De aceea, se recomandă întotdeauna ca cei aflați într-o astfel de situație să apeleze la sfaturile specialiștilor și să încerce să caute soluții, pentru a le oferi membrilor mai în vârstă ai familiei un mediu care întrunește condițiile de care au nevoie.