Cum eviți igrasia care se formează în bucătărie?
Igrasia poate apărea în orice loc din locuința noastră unde există un exces de umezeală, iar unele activități cotidiene au de cele mai multe ori un rol major în apariția acestei complicații.
Un real pericol în casa ta – umiditatea excesivă
Uscarea hainelor în interior, aburii emanați de mâncarea pe care o gătim sau condensul format în urma folosirii dușului sunt acțiuni ce influențează în mod evident cantitatea de umezeală din încăperi. Un tapet pentru bucătărie sau baie ori o vopsea specială poate proteja eficient suprafețele prin caracteristicile lor specifice precum rezistența la umiditate, la temperaturi ridicate și la contactul direct cu apa. În privința tapetului, vei alege un material ce aderă perfect la un astfel de mediu precum fibra de sticlă, vinilul, cu autoadeziv sau lavabil.
Instalațiile sanitare sau mașinile de spălat pot fi o altă cauză a igrasiei dacă funcționarea lor este defectuoasă și pricinuiesc scurgeri de apă în diverse colțuri ale căminului tău. Acest lucru va duce în timp la formarea mucegaiului care este foarte dăunător pentru sănătatea noastră. Reacțiile alergice se întețesc odată cu inhalarea acestor spori periculoși putând duce chiar la o criză gravă a sistemului respirator în special pe fondul unor afecțiuni mai vechi. Dificultăți se vor ivi și când îl atingem sau îl inhalăm din greșeală, iar eczemele și mâncărimile pielii sunt doar câteva din efectele adverse probabile în situațiile de acest gen. Atunci când o clădire este făcută din lemn umezeala accentuată poate fi o problemă serioasă. Ea îl va distruge treptat până va putrezi, iar riscul de prăbușire al construcției devine iminent.
Cum cureți igrasia deja infiltrată în pereți?
Există situații în care petele apar de nicăieri și nu ne dăm seama unde e sursa problemei. Sunt necesare verificări suplimentare la instalațiile sanitare sau ale acoperișului mai ales când locuim la casă ori în ultimă instanță, angajarea unui inspector autorizat care să descopere de unde apar inflitrațiile de apă în perete. Nu trebuie să apelezi la un profesionist dacă porțiunea afectată este mică și nu a penetrat adânc în zidărie. Primul pas este uscarea temeinică a suprafeței afectate. Acest lucru se poate face prin așezarea unor ventilatoare în dreptul petei până când este uscată complet și se elimină umezeala.
După ce ai îndepărtat toate urmele poți alege orice variantă ca să reîmprospătezi spațiul chiar și un tapet pentru perete. Esențial este ca el să aibă o textură mai groasă, eventual realizată din vinil, să fie rezistent și lavabil.
Cum împiedici apariția ei?
În orice cămin, aerul trebuie să fie ventilat corespunzător, iar temperatura mereu constantă. Aerisirea temeinică prin deschiderea geamurilor este foarte importantă deoarece favorizează circularea aerului mai ales dacă este cald afară și lumina soarelui pătrunde în interior. Un aparat de aer condiționat va asigura o încălzire eficientă a odăii și o va feri de igrasie. Ventilatorul este și el o alternativă bună atâta vreme cât este poziționat spre locurile unde sunt semne de producere a condensului.
Dacă știi că ai încăperi unde umiditatea este crescută instalarea unui aparat dezumidificator va rezolva cu siguranță situația. Uită-te la specificații și alege aparatul potrivit din punct de vedere al puterii de acoperire și al funcțiilor de interes pentru tine. Desicanții sau materialele cu rol absorbant sunt soluții perfecte ca să aperi de deteriorări obiectele de mobilier unde depozitezi diverse lucruri. Un alt pont care ajută la uscarea suprafețelor este să le aerisești mereu prin deschiderea ușilor.
În zilele noastre poți utiliza materiale inovative și texturi interesante care pe lângă protecția sporită oferită în privința umidității, aduc și un mare plus spațiului din punct de vedere estetic.