Now Reading
Cum fugim de depresia sezoniera

Cum fugim de depresia sezoniera

Revista Psychologies

Acupunctura

„In caz de anxietate, de stres sau de tulburari depresive, acupunctura stimuleaza sistemul parasimpatic in detrimentul celui simpatic, generator de stres. Ea favorizeaza astfel coerenta ritmului cardiac si ne conduce spre binele emotional“, explica regretatul psihiatru David Sérvan-Schreiber in cartea sa Vindecarea.

Dovezile stiintifice:
eficacitatea acupuncturii in tratarea depresiilor ar fi echivalenta sau superioara Prozacului. Cel putin asta se afirma intr-un articol din revista chineza Chinese Acupuncture and Moxibustion in 2008.

Sunatoarea

Cunoscuta inca din Antichitate ca fiind foarte eficace in tratarea ranilor sufletului, sunatoarea (Hypericum perforatum) este folosita de 20 de ani in Germania, unde este prescrisa mai mult decat antidepresivele pentru tratarea depresiilor usoare si trecatoare si a problemelor de dispozitie.

Precum antidepresivele (cel putin in ceea ce priveste efectele secundare), sunatoarea are capacitatea de a mari nivelul de serotonina, un mesager chimic care permite creierului sa regleze somnul, pofta de mancare si buna dispozitie si al carei deficit ar putea provoca depresia.

Atentie, totusi: aceasta planta are efecte puternice si numeroase contraindicatii in prospectul ei. Mai ales in combinatie cu pilulele contraceptive, dar si cu anumite medicamente imunosupresoare, anticoagulante sau antiretrovirale.

Uneori, incetarea brusca a tratamentului poate provoca un sindrom de sevraj. In fine, trebuie stiut ca o infuzie nu este suficienta pentru a obtine efectul dorit. Este mai bine sa cereti sfatul farmacistului sau al medicului si sa evitati sa cumparati sunatoare de pe Internet.

Dovezile stiintifice: sunatoarea a facut obiectul a numeroase studii. Unul dintre cele mai semnificative este cel publicat in 2005 in British Medical Journal, care arata ca dupa sase saptamani de tratament, efectul extractului de sunatoare WS 5570 era cel putin la fel de eficace precum cel al unui antidepresiv pe baza de paroxetina (Deroxat), cu care era comparat.

Omega-3

Campul de aplicare a Omega-3 nu inceteaza sa se extinda: depresie, tulburari bipolare, baby blues, sindrom depresiv la copii… In familia Omega-3, acidul ei cosapentaenoic (EPA) actioneaza asupra fluiditatii membranelor celulelor creierului si favorizeaza buna difuzare a hormonilor bunei dispozitii (serotonina, endorfina).

Pentru a obtine un efect antidepresiv, trebuie consumate intre unul si doua grame pe zi. In schimb, Omega-3 este contraindicat in caz de tratament anticoagulant sau cu aspirina, ale caror efecte le pot spori.

Dovezile stiintifice: „Numeroase studii epidemiologice au pus in evidenta o corelare inversa intre consumul de peste gras, bogat in Omega-3, si incidenta depresiei“, aminteste doctorul Olivier Coudron, micronutritionist. Ceea ce demonstreaza o sinteza a zece studii clinice, aparuta in 2007. Un studiu medical demonstreaza pe alocuri ca persoanele in varsta care au un nivel ridicat de acizi grasi Omega-3 in sange prezinta mai putine simptome depresive.

Psihoterapia: vorbele care vindeca

A vorbi si a fi ascultat vindeca starile de rau, precum si depresiile recunoscute. In eseul sau Despre trup si suflet, psihiatrul Boris Cyrulnik citeaza o experienta recenta. Pentru 30 de persoane depresive de putina vreme, le-a fost prescrisa o Imagine de Rezonanta Magnetica. Nicio alterare cerebrala!

Un an mai tarziu, o IRM de control: acele persoane care nu au intreprins niciun demers si sufera, inca prezinta o alterare a celulelor hipocampului (zona a creierului responsabila cu memoria); nicio deteriorare, in schimb, la acele persoane care au consultat un psihoterapeut.

Conform lui Boris Cyrulnik, psihoterapia a facut sa scada nivelul de cortizol (hormon al stresului), responsabil cu daunele cerebrale la altii. Cum ne pot atinge cuvintele la acest nivel? IRM-ul a aratat ca impactul lor asupra creierului este comparabil cu cel al unei senzatii fizice.

Pentru el, nu exista diferenta intre un cuvant tandru si o mangaiere, intre o insulta si o palma. Astfel, posibilitatea de a verbaliza o suferinta psihica ar accelera procesul vindecarii. Dar faptul de a povesti nu este el, singur, cauza unei stari de mai bine: prezenta psihoterapeutului, relatia unica ce se infiripa cu el intr-un cadru linistitor, joaca un rol esential.

 

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top