Cum ”gandeste’ pisica
Prioritatea sa: bunastarea personala. Filozofia ei: sa manance, sa se joace, sa doarma. Mica lectie de psihologie felina pentru a invata sa apreciezi viata… la fel cum o face pisica ta!
Prin prezenta-i silentioasa si atenta, pisica pare capabila sa inteleaga problemele oamenilor si sa le acopere golurile afective. Ea este prezenta in aproape 20% dintre casele romanesti, 44% dintre proprietari ii fac mancare gatita (conform unui studiu dat publicitatii de ISRA Center Marketing Research), iar cei mai multi vorbesc cu ea precum cu un om.
Aproape ai uita ca este vorba de o mica fiara salbatica, daca nu ti-ar aduce din cand in cand o pasare sau un biet soricel agonizand. Dezgustator, insa nimic mai potrivit pentru a-ti aminti ca o pisica… este o pisica! De altfel, tu ii povestesti intreaga ta viata, si ea stie totul despre tine, insa esti sigura ca o cunosti destul de bine si ca stii care-i sunt nevoile fundamentale?
idei-cheie
- Torsul nu reprezinta un semn de satisfactie, este un reflex antistres.
- Doarme cel putin 17 ore pe zi, insa nu in aceeasi perioada ca omul.
- Prezenta unei pisici amelioreaza starea psihica a unei persoane.
1. „Eu, in primul rand“
Niciodata n-am indrazni sa spunem ca pisica este o ticaloasa egoista, insa e greu sa nu gandesti astfel: vedem bine ca, pentru ea, „viata inseamna sa fiu eu pe primul loc“. Fara sa fi avut de urmat stagiile dezvoltarii personale, ea isi are trucurile necesare pentru a o duce mai bine: torsul, care, contrar ideii consacrate, nu reprezinta un semn de satisfactie, ci un reflex antistres; ritualul curatirii, care ii serveste atat pentru a se mentine curata, cat si pentru a se calma. Multi viseaza sa poata utiliza filozofia ei cotidiana: sa-si formeze indeletniciri ce le determina bunastarea si sa-i indeparteze pe ceilalti fara a-si pune intrebari. In ciuda egocentrismului ei, pisica reuseste, prin simpla ei existenta, sa ne ridice moralul atunci cand suntem suparati!
2. Casa, dulce casa
In momentul in care adopti o pisica, tu esti cea care stai acasa la ea. Nici n-ai timp sa te plangi ca ea isi are deja propriile obiceiuri: coltul ei de bucatarie, propria toaleta – litiera, pe care nu trebuie s-o deplasezi. Casa este elementul esential. Facand schimbari, ii impui cel mai puternic stres pe care-l poate suferi. In apartament, gandeste-te sa recreezi terenul de vanatoare din natura. Locuri in care sa se ascunda, etajere, dulapuri pe care sa se catere, facand totul sa semene cu o vanatoare, ii sunt pe plac. Obisnuita sa stapaneasca peste un teritoriu de trei-patru hectare, ea este foarte multumita intr-un apartament cu doua-trei camere, cu conditia sa gaseasca cateva distractii. Pisica plictisita se deprima, devine obeza ori hiperactiva si agresiva, si isi pierde orice simt al curateniei: devine un nevrotic ce trebuie tratat. Daca am avea psihologi veterinari, ar trebui s-o duci la un astfel de specialist. Ti se pare ciudat? Atunci, trateaz-o tu pe pisica ta. Sau n-o mai stresa.
3. Alege persoana langa care vrea sa stea
Este incontestabil: prezenta ta ii face bine, pisica este atasata de tine. Dar sa nu te astepti sa te iubeasca asa cum o iubesti tu. Nu te paraseste niciun moment, iti recunoaste vocea, pasii, motorul masinii… Si mai mult de atat: poate muri daca ii moare stapanul. Detractorii pisicilor sunt adesea uimiti sa afle una ca asta. Cand conditiile de viata pe care i le oferi nu o mai satisfac, pisica pleaca sa se instaleze in alta parte. Este o mica ingrata. Primita cu prietenie, ea se increde in gazda, ca si cum ar fi stat la ea dintotdeauna. Pentru o pisica conteaza propriul confort fizic si psihologic. Crezi ca adopti o pisica, insa ea este cea care te adopta. Iar tu nu-i esti „stapana“, nici sef de haita – ca pentru caine – ci un egal, un substitut insarcinat cu asigurarea bunastarii sale.
4. Sa faci miscare
Pisica este exigenta. Cand a ales o marca de alimente, esti obligata sa te supui deciziei sale. Pentru a o cuceri nu este suficient doar sa o hranesti, trebuie sa stii sa te joci cu ea. Or, numai jocurile ce-i amintesc ca este un vanator o pasioneaza cu adevarat. Scenariul ei favorit: sa urmareasca o prada, sa se prefaca, pentru a sari mai bine asupra prazii, sa o loveasca, s-o muste, s-o lase, s-o reia. Iti apartine sarcina de a gasi obiecte susceptibile sa evoce pasarea sau soricelul viselor ei si sa o lasi sa tarasca saci de hartie, cutii de carton in care s-ar putea ascunde. Pisicii tale ii place sa doarma cu tine pentru ca esti o sursa de caldura. Ea doarme cel putin saptesprezece ore pe zi… insa nu in aceeasi perioada ca si tine. Ea se afla in cea mai buna forma atunci cand tu te culci. Incantata de prezenta ta, ea poate sa iti muste usor urechile si pulpele picioarelor, sare sub pat, traverseaza camera in viteza. Si, spre ora cinci dimineata, este adesea napadita de o foame subita. Este capabila sa se serveasca singura. Rezultatul: precum majoritatea proprietarilor de pisica, daca dormi cu ea, vei suferi de tulburari de somn. Odata cu imbatranirea, cea mai mare parte a pisicilor se cumintesc.
5. Ai grija ce mananci
Pisicile par adesea ca „fac mofturi la mancare“. Cele mai multe resping mancarea cu grasimi, hrana rece, dulciurile si par sa aiba niste preferinte culinare foarte precise. Spre deosebire de caini, „pisicile“, sustine Arden Moore, in cartea Comportamentul pisicii (recent aparuta la House of Guides), „mananca atat cat au nevoie si se opresc inainte de a deveni obeze“. Daca totusi pisica ta este una care ar manca nonstop, cauta cauzele mai profunde si ajut-o sa se simta confortabil – cu siguranta ceva nu-i prieste. Esti si tu gata sa mananci orice? Te trezesti noaptea si te opresti la frigider sau ai rontai incontinuu tot felul de lucruri? E clar ca ceva in viata ta nu merge cum ar trebui. Schimba programul sau mediul, atentie la stres…