Cum mentinem memoria
Antrenarea memoriei
„Creierul poate sa fie educat, stimulat, mentinut «in priza» prin invatare, lectura, socializare. Ne pot ajuta listele cu activitati, prioritizarea lor, ordinea, repetarea tuturor notiunilor noi, precum si a numelor noi etc. Memoria este stimulata cand mintea este ocupata cu ceva“, adauga Elena Stuparu.
Operatia e mai complicata decat pare. Trebuie sa memoram folositor, avand o metoda buna. De exemplu, pentru a retine numele unei persoane intalnite, nu te multumi doar sa-i privesti fata, concentreaza-te pe pronuntarea numelui sau, cerandu-i sa-l repete. Se incepe prin a da atentie ochilor si urechilor noastre. Daca „intrarile“ memoriei nu functioneaza bine, sunt putine sanse ca informatiile sa fie primite corect.
Apoi, trebuie sa-ti acorzi timp. Gandeste-te cel putin de trei ori la informatia pe care doresti s-o memorezi, astfel ii vei da creierului cele 20 de secunde necesare pentru a-si activa conexiunile neuronale.
In fine, antreneaza-ti memoria in cotidian cu lucruri utile: liste de cumparaturi, ingrediente de reteta etc. Tinerea unui jurnal intim e o masura eficace: obligand imaginile, evenimentele si senzatiile sa defileze prin mintea ta, iti activezi memoria de lucru.
Si, nu in ultimul rand, pastreaza-ti tonusul vital. Pana la urma, ne asigura psihoterapeutul Elena Stuparu, „ce imbunatateste starea de sanatate imbunatateste si memoria. Tehnici cunoscute sunt exercitiile fizice, mersul pe jos (3 ore pe saptamana) sau cu bicicleta, inotul.
O alta strategie este sa te mentii activ intelectual atat la varsta senioratului, cat si la varsta senectutii.
Nutritia adecvata, consumul de peste si produse naturiste si-au dovedit eficienta.
Sunt studii care demonstreaza ca singuratatea constituie un factor de risc pentru aparitia unui declin cognitiv si scaderii memoriei. Astfel, cresterea interactiunilor sociale, largirea retelei de suport social (prieteni, intalniri), schimbul de idei reduc stresul si imbunatatesc memoria“.
Dincolo de exercitii si alimentatie trebuie sa-ti acorzi timpul de a te apleca spre propria fiinta. Sa nu te uiti pe tine insuti, aceasta e calea spre rezolvarea cauzelor anxietatii, a diverselor frustrari si temeri care uzeaza considerabil memoria.
Tipuri de memorie
- Lexicala: contine cuvinte si nume lipsite de semnificatie.
- Semantica: foarte puternica, contine sensul si semnificatia lucrurilor si cuvintelor. A avea un cuvant pe limba e „o deficienta de restituire“, un defect de acces la informatie: memoria noastra semantica nu ajunge sa gaseasca ce cauta in memoria lexicala.
- Emotionala: formata din emotii. Ea se asociaza deseori cu frica, de exemplu cea de a retrai un eveniment neplacut.
- Procedurala: comandata de creierul mic, permite invatarea gesturilor, de pilda folosirea tastaturii computerului.
Sa nu uitam tipurile de memorie corespondente unor activitati: memorie muzicala, a fizionomiilor, a povestirilor etc.
Erik Pigani
Adaptarea Adriana Mocca
Foto: dreamstime.com.