Now Reading
Cum ne purtam cu un dependent

Cum ne purtam cu un dependent

Revista Psychologies

Pregateste-te sa accepti

Despartirea de partener sau schimbarea locului de munca reprezinta cateodata pentru cel vindecat singura modalitate de a-si regasi locul si demnitatea. Pentru a-l ajuta sa-si organizeze noua viata trebuie sa fim pregatiti sa il acceptam fara problema lui. Desi am asteptat mult acest moment, nu suntem mereu in stare sa acceptam persoana care se ascundea in spatele sticlelor.

Ce este un alcoolic?

  • Multi oameni consuma o cantitate mare de alcool si nu sunt alcoolici.
  • Alcoolismul nu se defineste prin cantitatea de alcool consumata, ci prin tipul relatiei care leaga per­soana de bautura: dependen­ta.
  • De­pendenta de alcool inseamna prezenta timp de peste un an a problemelor legate de alcool, adica a cel putin trei dintre urmatoarele: omul bea cantitati mari de alcool necesare pentru pro­ducerea aceluiasi efect; simp­tome fizice si psihologice de sevraj la scaderea sau intreru­perea consumului; tentative nereusite de incetare sau de reducere a consumului, afectarea activitatii profe­sionale sau personale din cauza bauturii.

Terapie specifica pentru fiecare caz

Exista mai multe tipuri de tratament. Doar medicul specialist, in urma analizarii dificultatilor cu care se confrunta bolnavul, poate propune un tratament adaptat nevoilor acestuia. In functie de gravitatea simptomelor psihologice si fizice, se recomanda:

  • sevraj – renuntarea totala la alcool. Se poate face la domiciliu (60% din cazuri) sau la spital. Uneori, sevrajul* nu se poate aplica direct: e nevoie de cateva saptamani de asistenta psiholo­gica pentru ca bolnavul sa se simta pregatit pentru acest pas;
  • psihoterapia il ajuta pe bolnav sa inteleaga ce rol are alcoolul in viata sa si il incurajeaza astfel incat sa devina constient de propria-i valoare;
  • terapia de cuplu sau de fami­lie permite clarificarea motivelor care il imping pe alcoolic sa bea sau il impiedica sa aplice sevrajul;
  • terapia de grup il ajuta pe pacient, in timpul sevrajului, sa-si inteleaga propriile dificultati ascultand marturisirile celorlalti participanti. Dupa terminarea perioadei de sevraj, frecventarea grupurilor de fosti alcoolici il poate ajuta pe cel care a avut probleme sa ramana ferm in fata tentatiilor. Solida­ri­ta­tea participantilor, schimbul de experiente reprezinta un sprijin important pentru abstinent.

*Sevrajul: perioada in care are loc dezobisnuirea de un lucru, obicei sau fiinta fata de care a fost dezvoltata o dependenta. (n.n.)

Adaptare: Alex Matei
Foto: PHOTOLAND / Mauritius; PHOTOLAND / Corbis.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top