Cum putem sa traim mai ecologic
Suntem bombardati cu mesaje despre incalzirea planetei, vedem zilnic in presa dezastre naturale despre care se scrie ca sunt rezultatul schimbarilor climatice… Toate acestea contribuie la un sentiment general de panica, cu care nu stim ce sa facem.
Senzatia ca suntem influentati de ceva enorm, care ne scapa de sub control, sentimentul tot mai greu de suportat ca realitatea pana nu demult prietenoasa si sigura devine tot mai ostila… Cine poate trai astfel? Intr-o alerta pentru ceva care il depaseste si pentru care este totusi facut responsabil. „Activitatea umana incalzeste clima“, „copiii nostri vor trai intr-o lume pe care o distrugem noi“. Mesaje in fata carora nu poti avea decat doua reactii: iti pui mainile pe urechi (negarea), ca sa nu le mai auzi, sau cazi in dispe-rare ca nu poti sa mai salvezi nimic (depresia).
Oare nu putem controla nimic?
Ni se spune ca totul incepe de la comportamentul individual. Alexandra si Ioan sunt un cuplu tanar, care pledeaza din convingere pentru ecologie. Ba chiar, adauga Alexandra zambind, pentru responsabilitate … estetica. Ce inseamna acest fapt? Pur si simplu, ca a trai murdar este a trai urat.
„Un argument foarte simplu in favoarea acestei probleme este urmatorul: Va place sa va petreceti un weekend la munte printre cutii de bere, servetele murdare si sticle de plastic? Va bucura sa vedeti plajele transformate in covoare de mucuri de tigari sau sa simtiti, in timpul unei plimbari prin parc, trosnind coji de seminte sub talpa pantofului, ori, mai rau, sa luati cu voi o amintire sub forma unei gume de mestecat?
Eu am o atitudine ecologica nu pentru ca doresc sa salvez planeta pentru generatiile care vor veni, ci pentru ca vreau sa traiesc intr-un loc curat, estetic si sanatos. Este un mod oarecum egoist de a pune problema, daca vreti, in spatele altruismului social si ecologic. Chiar cred ca imi fac mie un bine indirect, fizic si spiritual“, spune Alexandra, 30 de ani, profesoara.
Este ecologia o cauza de grup? Daca solutia porneste de la individ, de ce gandim totusi in termeni de mase mari de oameni? Mihai Albu, psihoterapeut de orientare adleriana, face o confesiune inedita: „Cand am acceptat sa scriu despre aceasta tema pentru revista Psychologies, am inceput sa ma gandesc la solutii proactive. Cu alte cuvinte, «ce putem face ca sa rezolvam situatia existenta», sau «cum sa actionam astfel incat sa oprim deteriorarea mediului». M-am surprins gandind actiuni externe! Cautam solutii ale unor probleme deja aparute… Dar, treptat, in planul constiintei mi s-a impus conceptul de interes comunitar, cel atat de mult drag adlerienilor de pretutindeni. Acesta se defineste ca «interes in interesul celorlalti». Sigur, daca gandim astfel, vedem si ca se aplica intr-o educatie ecosociala“.
A deveni constient
De unde vine problema? Pur si simplu, din stilul nostru modern de a trai, urban, departe de natura, de elementele care ne-ar putea ajuta sa constientizam fragilitatea mediului in care ne ducem existenta. „Cred ca societatile si modelele culturale orientale, ce accentueaza relatiile sociale, comunitatea si, in extenso, relatia cu natura, pot juca un rol echilibrant pentru ecosistemul (social) global“, opineaza psihologul Mihai Albu. Dar nu traim conform unui stil de viata oriental, ci mergem intr-o directie opusa. Avem la dispozitie produse sofisticate despre al caror misterios „destin“ de dupa deschidere nu prea ne mai pasa.
Cu toate acestea, gesturile bune nu sunt greu de facut: „Am inceput sa colectam plastic si hartie dupa ce am vazut cateva documentare despre cum se fac obiectele folosite zi de zi de noi. Este socant sa vezi cata munca, tehnologie si cat efort presupune crearea unei sticle, a unui ambalaj pe care noi il distrugem, indiferenti, in cateva secunde, fara sa gandim. Am inceput sa simt ca societatea de consum este prea permisiva, ca primim totul de-a gata si irosim, fara sa ne gandim, atatea resurse obtinute cu greu. Si asta, numai pentru ca… se poate.
Exista tari in care mizeria facuta pe strazi sau comportamentul neecologic sunt sanctionate. Din pacate, nu si la noi… Eu si Alexandra colectam plastic si hartie pe balcon. Cand se strang suficient de multe pungi, le lasam cu masina in tomberoanele special amenajate, care se gasesc in Bucuresti. Este socant sa vedem cat de multe se strang in 3-4 saptamani. Ce fiinte pretentioase si iresponsabile sunt oamenii moderni! Ma bucur ca am inceput sa facem acest lucru… Acum, dupa aproape doi ani, ne-a intrat deja in reflex“, spune Ioan, 28 de ani, consultant bancar.
„Societatea actuala, prin propagarea usurintei si vitezei de a accede la placeri de tot felul, promoveaza si cultiva «rasfatul»“, spune Mihai Albu. „Pentru a se simti valorosi si in siguranta, indivizii cu acest comportament adopta strategia lui «a lua». Folosesc tactici precum exploatarea, manipularea si intimidarea pentru a obtine ceea ce considera ca li se cuvine de drept. Promovarea acestei atitudini individualiste este o caracteristica a societatii capitaliste, unde concurenta si succesul individual sunt valorizate excesiv. Chiar daca produce modele, individualitati de succes, exista si probleme: apare lipsa interesului social, absenta orientarii (si) catre ceilalti… «Ceilalti» sunt atat alti indivizi, societatea, cat si natura in general“, opineaza psihologul.