Now Reading
Cum reducem efectele nocive ale radiaţiilor?

Cum reducem efectele nocive ale radiaţiilor?

dr-radu-țincu
cum-reducem-efectele-nocive-ale-radiaţiilor

Expunerea la diverse tipuri de radiații de-a lungul vieții, poate avea efecte nocive asupra organismului. De la expunere la soare la radiografii dentare sau de oase fracturate, de la CT-uri la scintigrafie osoasă, radioterapie sau alte forme de expunere la substanțe radioactive, ca de exemplu ingestie, inhalare sau absorbție cutanată, efectele radiațiilor asupra organismului uman pot fi multe și diverse. Remediile din natură ne ajută să reducem și să combatem efectele nocive ale radiațiilor.

Materialele radioactive se numesc radionuclide și emit diferite tipuri de radiație: alfa, beta, gamma. Expunerea externă la radiații alfa nu determină probleme medicale serioase, întrucât particulele alfa nu au capacitatea de a penetra stratul dermic, însă ingestia de alimente contaminate cu particule alfa va iniția în interiorul organismului o serie de procese de ionizare ce vor afecta sistemele enzimatice ale organismului, dar și integritatea acizilor nucleici. Particulele beta determină o ionizare de joasă intensitate, putând afecta pielea și țesutul subcutanat. Radiațiile gamma și X au capacitatea de pătrundere mult mai adânc în organism. În cazul expunerii externe pot există complicații, cum ar fi: eritem cutanat sau chiar căderea părului.

În cazul expunerii interne la radiații, indiferent de tipul de particule implicate, pot apărea efecte nocive asupra organismului. Expunerea internă poate apărea în urma ingestiei, inhalării sau absorbției cutanate. Unele particule radioactive se pot depune în diferite zone ale corpului, de unde își pot exercita efectul toxic prin emiterea de radiații. Spre exemplu, Stronțiul are tendința de a se depune în interiorul oaselor, Iodul radioactiv se acumulează la nivelul glandei tiroide, iar Cesiul se distribuie în majoritatea organismului.

Simptomatologia depinde de gradul de expunere, de tipul radiației la care organismul este expus, precum și de durata expunerii. Efectele pot fi imediate (acute) sau pe termen lung (cronice). Expunerea acută la o doză mare de radiații determină leziuni cutanate importante, cu afectarea gravă a celulelor din sânge prin inhibarea sintezei lor, ca urmare a dozei toxice. În cazul femeilor însărcinate, expunerea acută poate afecta dezvoltarea fătului, mai ales în fazele precoce de dezvoltare a sarcinii.

Pe termen lung, radiațiile pot determina modificări la nivelul acizilor nucleici și pot declanșa procese de mutageneză și carcinogeneză, care reprezintă etapele de inițiere pentru boală neoplazică.

Sistemul hematopoetic din măduva osoasă, responsabil de producția celulelor din sânge, dar și sistemele reproducător și gastrointestinal sunt printre cele mai afectate de radiații.

Citește articolul integral în ediția de iunie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top