Now Reading
Cum să ai grijă de corpul tău după tratamentul pentru cancer ginecologic: 4 sfaturi utile

Cum să ai grijă de corpul tău după tratamentul pentru cancer ginecologic: 4 sfaturi utile

Revista Psychologies

Cancerul ginecologic reprezintă o boală serioasă care necesită, de cele mai multe ori, un tratament de durată. Poate fi vorba de intervenții chirurgicale, de terapii hormonale sau chimioterapie. În timpul tratamentului, analiza scor ROMA poate fi utilizată pentru a evalua riscul asociat unor mase ovariene, ajutând medicii să stabilească direcția potrivită. Toate aceste tipuri de tratament au un impact semnificativ asupra corpului tău, iar recuperarea depinde de fiecare persoană în parte.

Poate fi vorba de intervenții chirurgicale, de terapii hormonale sau chimioterapie. În timpul tratamentului, analiza scor ROMA poate fi utilizată pentru a evalua riscul asociat unor mase ovariene, ajutând medicii să stabilească direcția potrivită. Toate aceste tipuri de tratament au un impact semnificativ asupra corpului tău, iar recuperarea depinde de fiecare persoană în parte

Odată ce ai terminat tratamentul cel mai probabil abia aștepți să începi un nou capitol din viața ta. Însă acest nou capitol poate să vină și cu multe griji. Iar recuperarea necesită de multe ori mult efort și perseverență astfel încât să te simți din nou bine în corpul tău. Iată ce poți să faci pentru a avea cât mai bine grijă de corpul tău.

Adoptă un stil de viață activ

Mișcarea are numeroase beneficii pentru tine, mai ales atunci când încerci să te refaci după tratamentul pentru cancer. Te poate ajuta să dormi mai bine, să îți recapeți puterile, să reduci stările de anxietate și de oboseală și chiar să ai o stare generală mai bună. De asemenea, exercițiile fizice sunt benefice și pentru sănătatea inimii și a plămânilor.

Vorbește cu medicul pentru a vedea ce exerciții îți sunt utile și începe treptat. Urcă mai mult pe scări, mergi pe jos mai mult și mergi mai des la jogging în parc. În cazul în care ai avut o intervenție chirurgicală invazivă, precum o histerectomie totală, medicul îți poate recomanda exerciții speciale. Pe măsură ce corpul își revine, îți va fi din ce în ce mai ușor să depui efort.

Odihnește-te

Odihna reprezintă o parte esențială din recuperarea după cancer. Cu atât mai mult cu cât problemele de somn sunt destul de comune din cauza schimbărilor fizice, a stresului sau a efectelor secundare care pot să apară după tratament. Însă un somn odihnitor este benefic pentru sistemul imunitar și pentru reglarea hormonală.

Ca să poți să te odihnești cât mai bine, adopta câteva obiceiuri sănătoase. Evita să bei cafea în a două parte a zilei, adoptă un program de somn, evită ecranele cu cel puțin două ore înainte de somn și nu face exerciții seara. Cel puțin șapte ore de somn în fiecare noapte te pot ajuta să te simți mult mai bine pe timpul zilei.

Mănâncă sănătos

Alimentele pe care le consumi îți pot influența starea de bine și pot reduce perioada recuperării. Ca să îți ajuți corpul cât mai mult ai nevoie de multe fructe și legume proaspete și grăsimi sănătoase precum omega-3. Aceste grăsimi sănătoase le găsești în fructe oleaginoase și în peștele gras ca somonul sau macroul.

Mănâncă și proteine cu un conținut scăzut de grăsimi săturate, adică pește, ouă și carne slabă. Aceste mâncăruri îți oferă necesarul de vitamine și nutrienți pentru a avea un corp puternic. Nu lua suplimente fără a discuta mai întâi cu medicul. O alimentație variată și echilibrată este mult mai benefică pentru organism decât suplimentele, mai ales în cazul persoanelor care se refac după tratamentul pentru cancer.

Redu stresul

Diagnosticarea cu cancer ginecologic reprezintă un moment dificil, indiferent că e vorba de cancer ovarian, endometrial, de col uterin sau mamar. Iar perioada în care urmezi un tratament poate fi la fel de dificilă atât pentru corp, cât și pentru sănătatea ta mintală. Mai ales dacă ai urmat o intervenție pentru extirparea uterului sau de mastectomie. De asemenea, pot fi cazuri în care prezența adenopatiei axilare poate indica extinderea bolii, necesitând o monitorizare atentă.

Suportul de care ai parte te poate ajuta enorm în această perioada, precum și în timpul recuperării. Strategiile de coping te pot ajuta să reduci stresul, precum și simptomele de anxietate sau depresie. De asemenea, îți pot îmbunătăți calitatea vieții de zi cu zi. Mișcarea fizică îți este utilă în acest sens, precum și tehnicile de meditație și relaxare. Încearcă să socializezi mai mult și să apelezi la terapie sau grupuri de suport.

Așadar, chiar și atunci când ai finalizat tratamentul pentru cancer ginecologic, recuperarea poate fi uneori o perioada dificilă din cauza schimbărilor și a oboselii. Tocmai de aceea este important să ai grijă de corpul tău, precum și de sănătatea ta mintală. Obiceiurile sănătoase îți pot grăbi recuperarea și te pot ajuta să te simți mai bine.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top