Now Reading
Cum să ai grijă de un bătrân diagnosticat cu demență?

Cum să ai grijă de un bătrân diagnosticat cu demență?

Revista Psychologies
cum-să-ai-grijă-de-un-bătrân-diagnosticat-cu-demență

Demența, supranumită și boala uitării, este o afecțiune care are o evoluție rapidă și un impact puternic asupra calității vieții de zi cu zi. Aceasta este frecvent întâlnită în rândul seniorilor cu vârsta de peste 65 de ani, însă poate afecta, mai rar, și persoane mai tinere.

Inițial, demența se manifestă prin episoade scurte de pierdere a memoriei, prin instalarea unei stări de confuzie și prin schimbări bruște ale dispoziției. În stadiul de demență severă, pacientul ajunge în punctul în care are nevoie de ajutor medical specializat.

Fie că o persoană apropiată din familia ta a fost recent diagnosticată cu demență, fie că afecțiunea este într-un stadiu avansat, este foarte important să știi cum să ai grijă de un senior care se confruntă cu demența, astfel încât să încetinești evoluția bolii. 

Asigură-i un mediu 100% sigur

Mediul în care trăiește un vârstnic diagnosticat cu demență trebuie să fie complet sigur, astfel încât să fie eliminat orice posbil risc de accidentare. Așadar, nu lăsa niciodată obiecte periculoase, așa cum sunt cele ascuțite, în preajma sa, mai ales dacă acesta se află într-o fază avansată a bolii. De asemenea, elimină pragurile și covoarele de care seniorul s-ar putea împiedica. Nu în ultimul rând, asigură-te că încăperile sunt luminate suficient chiar și pe durata nopții, pentru a elimina, și de această dată, riscul unui posibil accident.

După cum poți vedea, s-ar putea să fie necesară o reorganizare totală – și destul de dificilă, de altfel – a locuinței actuale, pentru ca aceasta să devină un spațiu complet sigur pentru senior.

Asigură-i o alimentație sănătoasă

Alimentația echilibrată și diversificată poate contribui la încetinirea evoluției demenței. Ca să te asiguri că seniorul își ia toți nutrienții necesari din alimente și că le evită pe cele dăunătoare, apelează la un medic nutriționist. Acesta îi va recomanda un plan alimentar adaptat nevoilor și afecțiunii sale.

Apoi, tot ce-ți rămâne de făcut este să cumperi de fiecare dată alimente proaspete, de cea mai bună calitate, și să le prepari conform indicațiilor nutriționistului.

Înscrie-l la ședințe de kinetoterapie

Ședințele regulate de kinetoterapie, adaptate nevoilor și posibilităților seniorului diagnosticat cu demență, îmbunătățesc starea fizică și starea psihică ale acestuia. Este indicat să-l duci la un centru de kinetoterapie, pentru că doar un specialist va putea decide care sunt exercițiile potrivite pentru el, în funcție de stadiul bolii.

Oferă-i ocazia de a participa la activități relaxante, dar și de stimulare cognitivă

Știai că șahul, unele jocuri și activități artistice pot încetini ritmul bolii? Iată și explicația: odată implicat în astfel de activități, seniorul își „antrenează” atenția, capacitatea de concentrare, memoria, funcții ale creierului ce au serios de suferit din cauza demenței.

Într-adevăr, aceste activități nu pot vindeca demența, care este o boală incurabilă, însă îi pot încetini evoluția și îl ajută pe senior să se simtă mai bine și să fie independent mai mult timp.

Asigură-i ajutorul și supravegherea necesare tot timpul

Din păcate, dintr-un anumit stadiu al bolii, seniorul va avea nevoie de supraveghere și de îngrijire permanente. Acest lucru înseamnă că fie va trebui să te muți cu el, ca să-i poți oferi tot sprijinul necesar, fie va trebui să angajezi o persoană specializată în îngrijirea vârstnicilor cu demență, care să locuiască în permanență cu el.

Totuși, chiar dacă alegi să te muți cu el, este posibil să te confrunți cu unele situații la care nu vei ști cum să reacționezi, așa cum este o urgență medicală. De aceea, opțiunea cea mai bună este să apelezi la o persoană specializată în serviciile de geriatrie sau să-l internezi într-un azil pentru vârstnici, care oferă planuri de îngrijire a pacienților cu demență.

Într-un astfel de centru premium, nu doar că va beneficia de ajutor și de supraveghere permanente, ci va beneficia și de asistență medicală non-stop, de un plan alimentar personalizat, de un plan de activitate fizică personalizat. 

Mai mult decât atât, va lua parte la activități de relaxare și de stimulare cognitivă adaptate atât stadiului bolii, cât și preferințelor sale. În plus, condițiile excelente de cazare îl vor ajuta să se integreze ușor în noul mediu, care va deveni noul acasă pentru el.

Nu în ultimul rând, este esențial să știi că unul dintre cele mai importante moduri prin care poți ajuta o persoană diagnosticată cu demență să facă față mai ușor acestei afecțiuni este sprijinul tău emoțional.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top