Cum să-ţi îngrijești pielea după o vară lungă de stat la soare?
Odată cu schimbarea anotimpului se schimbă și nevoile pielii noastre. Soarele cu siguranță a lăsat câteva semne pe pielea noastră, indiferent cât de atenți am fost la fotoprotecție sau la expunerea la clor. Variațiile de temperatură care urmează vor duce și ele la modificări pe piele, astfel încât este necesar să facem mici ajustări în rutina noastră de îngrijire.
Printre semnele lăsate de expunerea la soare se numără petele pigmentare, uscăciunea cutanată și deshidratarea, dilatarea vaselor de sânge superficiale de la nivelul tenului, ceea ce poate duce la înroșire mai accentuată a feței, aspectul tern lipsit de strălucire, distrugerea colagenului și elastinei de la nivelul dermului, având ca rezultat o laxitate cutanată mai accentuată, dar și accentuarea ridurilor fine.
Iată câteva lucruri simple pe care putem să le facem acasă pentru a menține calitatea pielii noastre cât mai mult timp:
1. Exfoliere. Exfolierea cutanată este o etapă importantă în îngrijirea pielii pe termen lung. Rolul ei este acela de a îndepărta celulele moarte de pe suprafața pielii, crescând astfel viteza de regenerare cutanată și dând pielii un aspect mai strălucitor și sănătos. De asemenea, are rolul de a curăța porii în profunzime, dar și de a crește penetrabilitatea produselor folosite ulterior pentru îngrijirea pielii. Este un factor adjuvant în tratamentul petelor pigmentare, dar și un important element în stimularea producției de colagen, tratând astfel și ridurile fine. Putem apela la exfoliere fizică, o dată pe săptămână, folosind produse abrazive de tip scrub, dacă avem un ten normal sau mixt-gras. Atenție! Nu vom face exfoliere fizică pe tenul sensibil, hiper-reactiv, cu rozacee sau uscat! Exfolierea chimică folosește acizi sau enzime din fructe, care desfac legăturile dintre celule, fiind astfel mai blândă și putându-se folosi, de două ori pe săptămână, pe toate tipurile de ten. Recomand consultul dermatologic înainte de exfolierea tenului sensibil sau hiper-reactiv. Exfolierea mecanică, de tip microdermoabraziune se poate face în cabinetul medical, o dată pe lună.
2. Hidratare și emoliere. Pe durata verii soarele, vântul și apa clorinată sau sărată pot duce la deshidratarea pielii. Deshidratarea este accentuată și de sezonul rece care urmează, așadar este necesar să refacem bariera hidrolipidică a pielii prin aplicarea de produse hidratante și emoliente alături de un consum suficient de apă.
Citește continuarea articolului în ediția de octombrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Mă doare portofelul”, de Marie-Noëlle Maston.