Now Reading
Cum tratam febra copilului mic

Cum tratam febra copilului mic

Revista Psychologies

Inca de la nastere, pe langa transformarile de crestere prin care trec, copiii sunt expusi si la o serie de factori ambientali care le pot afecta starea de sanatate. Confruntarea cu agenti infectiosi produce stare de boala de gravitate diferita, la care se asociaza diverse simptome care sunt cunoscute traditional, dar care trebuie corect interpretate. Febra este printre primele simptome pe care copiii le manifesta atunci cand sistemul lor de aparare se activeaza, si face parte din sistemul natural de aparare a organismului.

 

Opinia medicala

„Temperatura de peste 38˚C, masurata axilar, este considerata febra. Cauzele febrei pot fi multiple: poate fi o reactie a organismului post-imunizare, poate fi asociata cu eruptia primilor dinti, iar mai ales la varsta foarte mica este corelata frecvent cu o infectie.

Febra poate fi generata de infectii cu bacterii sau cu virusuri, cum ar fi raceala comuna, gripa, amigdalita, otita, boli invazive ca meningita sau septicemia si altele.

Episoadele febrile aparute dupa vaccinare fac parte din reactia de raspuns a organismului, care garanteaza raspunsul imun si trebuie supravegheate fara panica.

Tinand cont de multiplele cauze ale febrei, copilul este bine sa fie consultat de medicul de familie sau pediatru, iar pana la consultul medical, parintii pot administra un medicament antitermic.

Administrarea tratamentului este urgenta cand febra este rau tolerata de copil, putand aparea complicatii cum ar fi deshidratarea, starea de rau, convulsia febrila.

Este important ca medicamentul ales sa corespunda varstei copilului si sa fie utilizat conform prospectului, respectand indicatiile de dozaj, in functie de greutate”,  declara prof. dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Sf. Maria”, Iasi.

Pe de alta parte, „parintii ar trebui sa stie ca antibioticele nu sunt recomandate in cazul racelii comune sau a gripei, afectiuni determinate de infectii cu virusuri, asupra carora aceasta clasa de medicamente nu actioneaza.

In plus, administrarea de antibiotic trebuie sa se realizeze numai pe baza de reteta, eliberata de medic, dupa consult”, completeaza medicul.

 

Cum masuram temperatura

Valoarea temperaturii copiilor poate varia in functie de modul in care aceasta este masurata: axilar, intrarectal sau la nivelul urechii, iar valoarea maxima a normalului variaza si ea: pana la 38˚C – masurat axilar si pana la 38,5˚C – masurat intrarectal.

Pentru confortul copilului si in acord cu recomandarile internationale, masurarea temperaturii se face axilar, cu un termometru incasabil si daca se poate cu varf flexibil.

Obiceiul unor parinti de a verifica temperatura cu mana pe fruntea copilului, poate sa conduca la false aprecieri si nu este recomandat sa se initieze un tratament antitermic pe aceasta baza.

 

 Remedii

Alegerea de catre parinti a medicamentului antitermic va tine obligatoriu cont de varsta minima de la care acesta poate fi administrat.

In farmacii sunt disponibile suspensii si supozitoare cu efect antitermic, care se pot utiliza incepand cu varsta de 3 luni.

Aplicarea unor metode fizice pentru reducerea febrei necesita mare atentie, deoarece exista riscul ca din lipsa de expertiza starea generala a copilului sa se agraveze in acest fel (impachetari, dusuri, frectii cu diverse amestecuri care pot fi nocive).

Acceptarea medicamentului de catre copil este influentata de diferiti factori, printre care gustul, mirosul si aspectul acestuia.

Pentru un tratament preferat de copii, parintii au la dispozitie suspensii cu aroma de portocale sau de capsuni, care nu contin coloranti sau alte ingrediente potential daunatoare.

Experienta medicilor si a parintilor a aratat ca utilizarea corecta a unui antitermic adecvat este foarte eficace, redand imediat confortul copilului.

Pe langa administrarea antitermicelor, mentinerea nivelului optim al temperaturii copilului febril tine si de o buna hidratare a acestuia, de aerisirea constanta a incaperilor in care cel mic doarme, de mentinerea unei temperaturi ambientale constante – intre 200- 240C si evitarea acoperirii si imbracarii excesive a copilului.

Sa retinem ca febra este un simptom al unei afectiuni, ca reprezinta un mijloc de aparare a organismului si nu este o boala in sine.

Este important ca parintii sa apeleze la specialist pentru a identifica corect cauza febrei si sa respecte intocmai recomandarea medicala de tratament.

In acelasi timp, este un deziderat ca orice mama sa aiba cunostinte corecte despre acest simptom si despre recomandarile de administrare si alegere a unui medicament sigur, eficace si acceptat de copil, pana la intalnirea cu specialistul.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top