De ce apare astenia de toamna
Odata cu schimbarea anotimpului starea ta de spirit nu mai e la fel de buna? Uite ce trebuie sa stii despre astenia de toamna si cum poti s-o combati.
Tristetea manifestata in zilele reci de toamna poate fi mai mult decat o stare de spirit trecatoare. In anumite cazuri aceasta semnaleaza prezenta asteniei.
Simptomele asteniei
Numita si tulburare afectiva sezoniera, astenia reprezinta un efort de adaptare a organismului si este resimtita ca o stare de apatie, de slabire generala a organismului, de oboseala fizica si psihica, de modificari la nivelul dispozitiei, iritabilitate, tristete, tendinta de izolare, letargie.
Astenia de toamna poate agrava unele afectiuni psihice sau psihosomatice deja instalate: accentueaza ulcerul, intensifica crizele de astm si simptomele reumatice, aprofundeaza depresia, creste anxietatea, iar iritabilitatea este inalta.
Potrivit studiilor, una din 10 persoane sufera de astenia de toamna.
Diagnosticul pentru astenia de toamna este considerat corect numai daca ai manifestat aceleasi simptome cel putin trei sezoane la rand si daca starea ta de sanatate s-a imbunatatit in timpul lunilor de primavara si vara.
Cum previi si tratezi astenia de toamna
Activitati in aer liber. Incearca sa petreci cat mai mult timp afara. Efectul luminii naturale este foarte important si benefic asupra starii psihice si a emotiilor pe care le simti.
Lasa-ti organismul sa se bucure de natura! O ora de plimbare pe zi iti poate reda cheful de viata.
Dieta echilibrata. Include in meniul zilnic multe fructe si legume precum: conopida, varza, broccoli, sfecla, pere, mere, dovleac, gutui, nuci, struguri si suplimente naturale. Consuma banane si ciocolata neagra, acestea stimuleaza secretia de serotonina, numita si hormonul fericirii.
Cura cu vitamina D. Toamna este un moment prielnic pentru a incepe o cura cu aceasta vitamina. Fiecare tesut din organism are receptori de vitamina D, inclusiv inima, muschii, sistemul imunitar. Este atat de necesara la fiecare nivel pentru ca doar asa corpul poate sa functioneze la parametri normali.
Deficitul acestei vitamine este una dintre cauzele lipsei de energie, a slabiciunii musculare sau a anxietatii.
Magneziul este un mineral calmant care sustine si alimenteaza sistemul nervos central, ajutand la reducerea panicii si a nervozitatii.
Ghimbirul induce organismului starea de bine, relaxeaza si detensioneaza musculatura corpului.
Exercitii fizice cum ar fi cele de respiratie. Inspira, numara pana la cinci, expira si apoi repeta acest lucru.
Program regulat de somn. Somnul odihnitor este cel incepand cu orele 22.00 – 22.30.
Fototerapia (bazata pe lumina) este o alta metoda de a trata aceasta afectiune. Acest tip de terapie foloseste o lampa speciala care imita lumina naturala.
Astenia de toamna se poate trata si cu medicamente antidepresive sau prin terapie cognitiv-comportamentala, daca starea ta se agraveaza.
De Anca Sabina Cosca, psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, consilier si coach, e-mail: [email protected], tel. 0741.233.942, facebook: Psihoterapie sistemica de familie si cuplu.
Citeste si:
Cum sa-ti imbunatatesti dispozitia singura
Tehnici pentru a depasi tristetea
Foto: 123rf.com