Now Reading
Diabetul zaharat – cum ne afectează și impactul asupra calității vieții

Diabetul zaharat – cum ne afectează și impactul asupra calității vieții

Avatar photo
diabetul-zaharat-cum-ne-afectează-și-impactul-asupra-calității-vieții

Un român din zece are diabet zaharat, iar studiile epidemiologice prevăd o creștere a acestei ponderi. Creșterea incidenței masei corporale peste limita superioară a normalului (în zona de suprapondere și obezitate) a atras după sine o creștere și a cazurilor de diabet zaharat de tip 2. Actualmente, 30% din pacienți sunt diagnosticați într-un stadiu precoce (cunoscut ca prediabet), însă 70% din pacienții diabetici ajung la medic în stadii avansate, când complicațiile s-au instalat deja.

Complicațiile diabetului zaharat

Complicațiile diabetului zaharat se dezvoltă în timp, în ani, însă ar putea fi prevenite printr-un control glicemic bun.

Principalele complicații cronice ale diabetului zaharat sunt:

  1. Bolile cardiovasculare – reprezintă cea mai gravă complicație a diabetului zaharat și principala cauza de deces. Peste 50% dintre pacienții cu diabet zaharat tip 2 prezintă deja complicații vasculare la momentul diagnosticului, iar 70% din pacienții diabetici dezvoltă în cursul vieții lor un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.
  2. Problemele oculare – în diabetul zaharat pot apărea afectări la nivelul tuturor structurilor oculare (orbitei, nervilor, muşchilor extraoculari, cristalinului, nervului optic, retinei). Retinopatia diabetică este o complicaţie microvasculară corelată cu durata diabetului zaharat şi cu nivelul de echilibru glicemic și este principala cauza de orbire.
  3. Afectarea nervilor – neuropatia diabetică. Nervii pot fi afectați pe diverse porțiuni, ducând la amorțeli (parastezii). Această complicaţie asociază o morbiditate crescută din cauza traumatismelor frecvente (pacienţii cu neuropatie periferică au un risc de 2-3 ori mai mare de căderi de la acelaşi nivel), a ulceraţiilor, a infecţiilor, iar riscul de amputaţie creşte de până la 15 ori față de o persoană nondiabetică.

Neuropatia diabetică autonomă cardiovasculară crește riscul de aritmii cardiace, ischemie miocardică silenţioasă şi moarte subită cardiacă.

Neuropatia autonomă gastrointestinală poate afecta orice porţiune a tractului gastrointestinal, determinând tulburări de motilitate esofagiană, pareză gastrică, constipaţie, diaree şi incontinenţă fecală. Asociază simptome de tipul: greaţă, vărsături, senzaţie de „abdomen plin”, balonare, disconfort abdominal, alternanţa diaree-constipaţie.

Neuropatia autonomă genito-urinară determină disfuncţii sexuale şi ale vezicii urinare. La bărbaţi, poate provoca disfuncţie erectilă şi/sau ejaculare retrogradă.

  1. Disfuncţia sudo-motorie – cele mai frecvente manifestări sunt anhidroza distală (absenţa transpiraţiei la nivelul tălpilor picioarelor) și hiperhidroza compensatorie în jumătatea superioară a corpului.
  2. Afectarea rinichilor (nefropatia diabetică) – afectează o treime din pacienții diabetici.
  3. Piciorul diabetic este definit prin prezenţa ulceraţiei, a infecţiei şi/sau a distrugerii ţesuturilor profunde, asociate cu probleme de ordin neurologic şi grade variate de boală vasculară periferică a membrului inferior. La fiecare 30 secunde, undeva pe glob este amputat un membru inferior din cauza diabetului!

Complicațiile cronice ale diabetului sunt responabile de scăderea speranței de viață și afectează calitatea vieții, însă ar putea fi prevenite. Un screening activ al diabetului zaharat printr-un set de analize efectuate anual facilitează diagnosticul precoce și un tratament timpuriu și adecvat, evitând sau întârziind astfel apariția complicațiilor pe termen lung.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top