Now Reading
Drenajul limfatic – sanatate prin masaj

Drenajul limfatic – sanatate prin masaj

Revista Psychologies

Drenaj limfatic, sanatate, masaj


Corpul tau este imbratisat de o apa in miscare, purificata in permanenta, dar care circula pe… dinauntru si poarta numele de limfa. Drenajul limfatic, prin presiuni usoare si subtile, activeaza acest minunat sistem ecologic ce elimina toxinele.

Daca ar fi sa ne raportam la statistici, fiecare este ca o mica planeta, cu o cantitate de apa in corp propor­tionala cu cea existenta pe supra­fata globului. Din cap pana-n pi­ cioare, ea ne curata organismul de deseurile acumulate, provenite din poluare, medicamente sau stres si ne administreaza sistemul imunitar, caci este purtatoarea globulelor albe care creeaza anticorpii si elimina tot ceea ce sistemul venos nu poate recupera.

Limfa, un capital de protejat

„Limfa este umoarea aflata atat in spatiul dintre celule, numit spatiu interstitial, cat si in vasele limfa­tice. Limfa interstitiala are rolul de a hrani celulele si curata spatiul intercelular de «resturile» aparute in urma proceselor metabolice. Pe langa aceste deseuri, sistemul limfatic absoarbe fluide, macromolecule, microorganisme, toxine, electroliti, hormoni, limfocite, macrofage, ducandu-le pe calea vaselor limfa­tice spre statiile ganglionare, unde are loc o filtrare, purificare si concentrare a limfei.

Stagnarea circulatiei limfatice este intalnita in cazul inflamatiilor cronice, a edemelor, in caz de oboseala, soc emotional, sedentarism, lipsa exercitiului fizic. In aceste circumstante, datorita diminuarii circulatiei limfatice, regenerarea si oxigenarea celulara devin mai putin eficiente prin acumularea proteinelor si toxinelor. Acum este lesne de inteles de ce acest tip de masaj are multiple beneficii“, ne explica dr. Iulia Maria Belc, medic primar recuperare medicala si balneo-fizio-terapie.

Stimulare, eliminare, destindere…

Drenajul accelereaza de zece ori fluxul limfatic, si asta se vede! Primul semn de detoxifiere: urina este abundenta si inchisa la culoare. Iar senzatia de bine si usurare este imediata si durabila. Plus ca pierzi o cantitate semnificativa de apa la nivelul abdomenului, picioarelor si fetei. Efectele nu se opresc aici, pentru ca se pot ameliora si somnul, eliminarea intestinala sau chiar umorul. Limfa este, de fapt, legata de lichidul cefalo-rahidian, in care se gasesc maduva spinarii si creierul, si care actioneaza asupra sistemului nervos. Optimizarea bunei circulatii a limfei va contribui la destindere. Prin drenaj, eliminam si apa care stagneaza si luptam contra celulitei. Blocate de apa toxica si de depozitele de grasime, tesuturile se fortifica. Drenajul remodeleaza, cel mai adesea, cu ajutorul unei pierderi in kilo­grame.

Ingrijirea de dupa

Dupa cum bine stim, atunci cand eliminam din kilogramele in plus si pierdem centrimetri, pielea, de regula, este afectata. Dar nu numai slabitul lasa urme, ci si varsta, lipsa miscarii, alimentatia si predispozitia genetica. Iar cand vorbim de un corp sanatos ne re­fe­rim si la o piele sanatoasa, elastica si ferma. Deci, ce este de facut?

„In afara unei igiene si hidratari cores­pun­za­toa­re, unul dintre factorii principali care pastreaza pielea tanara si elastica este miscarea. Prin miscare, are loc imbunatirea circulatiei sangvine, ceea ce duce la o crestere a aportului de substante nutritive la nivelul pielii, astfel incat secretia de colagen este stimulata pe cale naturala si, implicit, fermitatea si elasticitatea pielii cresc“, spune Sebastian Pop, medic specialist dermatologie.

Succesul acestei terapii este garantat!

dr. Iulia Maria Belc, medic primar recuperare medicala si balneo-fizio-terapie

Interviu cu dr. Iulia Maria Belc, medic primar recuperare medicala si balneo-fizio-terapie, membru in Board-ul Societatii Romane de Recuperare Medicala, director ge­neral medical la Ana Aslan Health SPA, Eforie Nord, explica beneficiile drenajului limfatic.

Care sunt beneficiile drenajului limfatic?
Dr. Iulia Maria Belc: Tehnica de masaj limfatic a fost pentru prima data prezentata in deceniul al treilea al secolului trecut de catre doi medici danezi, Estrid si Emil Vodder. In timp, s-au confirmat beneficiile intuite de acestia.

  • Drenajul limfatic are rol de­toxifiant, anti-aging, amelioreaza ri­durile, cicatricile, eczemele.
  • Ajuta la eliminarea grasimilor, creste imunitatea, creste tranzitul intestinal, combate procesele inflamatorii subacute si cronice.
  • Amelioreaza bolile autoimune, bronsitele cronice, sinuzitele cronice, acneea, eczemele si sindromul de oboseala cronica.

Ce contraindicatii are drenajul limfatic?
–  Contraindicatiile de care trebuie sa tinem cont sunt:

  • infectiile acute;
  • sindroamele febrile;
  • inflamatiile la debut;
  • trombozele venoase;
  • afectiunile cardiace majore decompensate, respectiv angina pectorala, obstructiile coronariene si valvulopatiile semnificative, insuficienta cardiaca.

Alte contraindicatii sunt hemoragiile si procesele neoplazice active, in aceasta ultima situatie, contraindicatia se adreseaza mai mult terapeutului pentru inlaturarea oricarei suspiciuni de agravare a starii pacientului.

Cat de des trebuie sa se apeleze la aceasta procedura?
–  In general, sunt indicate 3-4 sedinte pe saptamana. In cazul persoanelor aflate in concediu intr-un centru de sanatate, se pot face sedinte zilnice timp de o saptamana, dupa care trebuie sa existe o pauza de alte 7 zile.

Ce recomandati persoanelor care vor sa se ingrijeasca si acasa?
–  Sedentarismul, oboseala, stresul, obiceiurile alimentare necorespun­za­toare favorizeaza staza circulatiei limfatice. Deci, ar trebui produsa o schimbare radicala in modul de viata: practicarea exercitiului fizic, alimen­tatie saraca in grasimi de origine animala, in special lactate, mai putina carne, multe fructe si legume (in aburi, fierte), fibre ca­re stimuleaza tranzitul intestinal, cu­rata peretele intestinal de toxine si impiedica absorbtia acestora.

Sa se consume lichide sub forma de ceai, in special ceai verde, cu efect detoxifiant, antioxidant. La acest tip de masaj se aplica o presi­une blanda, superficiala, ferma si armonioasa asupra corpului, in­sis­tandu-se asupra statiilor ganglionare. El trebuie aplicat numai de un profesionist, cu o buna sta­panire a tehnicii de masaj si cunos­tin­te me­dicale. Existand o bu­na colaborare intre pacient si te­rapeut, deschidere fata de terapie si, mai presus de orice, do­rinta de a-ti schimba modul de viata, succesul ei este garantat!

Editare de Catalina Cristescu
Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top