Now Reading
Elemente de estetica dentara

Elemente de estetica dentara

Revista Psychologies

Cu totii visam la un zambet stralucitor, la dinti aliniati perfect, un look glam ca de Hollywood. Mass-media a creat aceasta imagine fara de cusur pe care facem tot posibilul sa o atingem, dar daca adevarata frumusete sta in imperfectiuni? Lectii de estetica si sanatatea dintilor cu medicul stomatolog Octavian Fagaras.

 

Psychologies: Cum definim cosmetica si estetica dentara?

Octavian Fagaras: Este important sa facem diferenta intre „cosmetica“ si „estetica“. Cosmetica, dupa cum spune si numele, care provine din limba greca si inseamna „impodobire“, este o parte a stomatologiei care este complementara esteticii, precum un salon de estetica, ce este complementar unei clinici de chirurgie plastica, adica cosmetica este o adaugare la estetica.

 

Care credeti ca mai sunt cerintele si standardele frumusetii in ceea ce priveste cosmetica si estetica dentara? Si, de fapt, cum ar trebui sa stea lucrurile, daca gandim realist?

O.F.: Pentru mine, cosmetica poate sa fie un stras lipit pe un dinte sau o muchie indreptata, cum poate sa fie un machiaj profesionist la cosmeticiana sau pensarea sprancenelor. Daca vorbim de schimbarea formei, pozitiei sau culorii dintilor, vorbim deja de estetica dentara. Estetica, de-a lungul timpurilor, a avut mereu tendinte potrivite secolului, daca ne uitam la tablourile lui Rubens, Da Vinci etc. In stomatologie, avem momentan doua tendinte: una asa-zisa à la Hollywood, adica dinti ca tastele pianului si albi ca varul, sau, ceea ce sustin si eu personal, estetica naturala, adica cea cu usoare imperfectiuni, cu, eventual, o culoare mai deschisa decat nuanta naturala a dintelui, dar unde nu se vede ca dintii sunt falsi. Pot sa va dau chiar doua exemple din lumea internationala a vedetelor, care au optat pentru o frumusete naturala: Laetitia Casta si Penelope Cruz.

 

Bijuteriile minuscule aplicate pe dinte sunt daunatoare?

O.F.: Nu sunt daunatoare, intrucat sunt lipite pe dinte cu un material similar cu cel al plombelor.

 

Parerile despre albirea dintilor sunt impartite – aceasta deterioreaza sau nu dintele?

O.F.: Albirea facuta cum trebuie nu deterioreaza dintele. Trebuie tinut cont ca efectul de albire se obtine printr-un mediu acid, iar daca acesta nu este utilizat corespunzator, poate crea disconfort. De aceea este preferabila albirea profesionala, in cabinet, unde sunt luate toate masurile de siguranta.

 

Pentru cei care recurg la aceasta procedura – si majoritatea opteaza pentru albul stralucitor – este el potrivit tuturor?

O.F.: In teorie, este potrivit tuturor, cu o singura exceptie. Dintii care au o culoare de baza „gri“, nu pot fi albiti. Este important de tinut minte ca, daca cineva se supune unui astfel de tratament, dupa albire trebuie schimbate plombele si eventualele lucrari protetice, intrucat acestea nu isi schimba culoarea. De asemenea, nu trebuie sa existe boli gingivale sau carii.

 

Cand putem sa ne punem aparat dentar si care ar trebui sa fie asteptarile reale?

O.F.: Dintii strambi, in afara de a fi uneori inestetici, pot cauza diverse probleme, precum dureri de articulatie mandibulara, dureri de cap, dureri de spate si probleme de postura. Adica a avea dintii drepti contribuie la bunastarea generala. Aparatele ortodontice nu sunt legate de varsta, pot fi puse de la sase ani (in cazuri speciale) si pana la pensie. Cand discutam de asteptarile reale, acestea depind, in primul rand, de medicul care efectueaza tratamentul, de experienta si cunostintele sale. Oricum, fiecare caz este individual si trebuie evaluat ca atare.

 

Legat de implantologie, care sunt criteriile de care trebuie sa se tina cont pentru un rezultat armonios?

O.F.: Implantologia substituie dintii compromisi si reda posibilitatea unei danturi complete, fixe, iar armonia sa este data de capacitatea medicului de a pozitiona implanturile astfel incat lucrarea protetica sa fie efectuata dupa regulile de estetica si functionalitate, ultimul aspect fiind si cel mai important. Culoarea, forma si toate aspectele care determina estetica armonioasa depind iarasi de experienta si capacitatea medicului de a vedea persoana ca un tot, nu doar dantura, precum si de maiestria tehnicianului dentar de a pune in practica indicatiile medicului.

 

Care sunt avantajele si dezavantajele protezelor dentare?

O.F.: Cand se vorbeste de o proteza dentara, se vorbeste de o proteza totala, unde pacientul nu mai are niciun dinte si, in afara de faptul ca poate manca si vorbi, mai bine sau mai rau, nu mai exista niciun avantaj. In ziua de azi, datorita implanturilor dentare, putem oferi pacientului siguranta dintilor ficsi intr-o singura sedinta. Daca vorbim in general de lucrari protetice, ca avantaje, putem spune ca redau, in primul rand, o masticatie sanatoasa, gura fiind prima parte a aparatului digestiv, redau siguranta si calitatea vietii, inclusiv un aspect mai frumos in momentul cand se deschide gura. Ca dezavantaj, poate fi necesitatea de a mentine o igiena orala foarte buna, ceva mai complicata decat la dintii naturali.

 

Care sunt schimbarile ce survin odata cu inaintarea in varsta?

O.F.: Oasele faciale, in general, nu se schimba, exceptie facand cazurile tumorale. Ce se schimba este tesutul moale. Vorbind de zona dentara, exista o reducere osoasa naturala la nivelul dintilor, dar este foarte mica si nu are vreo influenta din punct de vedere estetic. Altfel este situatia daca avem o pierdere osoasa cauzata de parodontoza, unde pierderile pot fi masive, pana la pierderea dintilor. In acest caz, din cauza retractiei osoase, dintii parodontotici pot parea mai lungi.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top