Estetica dentară: cheia unui zâmbet strălucitor
Pentru cei mai mulți dintre noi, estetica dentară reprezintă albirea dinților. Dar, de fapt, estetica dentară este mai mult de atât și oferă răspunsuri la toate întrebările legate de o dantură perfectă: albirea dentară, îndreptarea dinților, mascarea dinților inestetici, acoperirea spațiilor dintre dinți.
Astfel, estetica dentară constă în două principale tipuri de intervenții: albirea dentară – care modifică nuanța dinților și, de cealaltă parte – corectarea defectelor sau formei dinților. Prin urmare, intervențiile sunt și ele variate: albire dentară cu laser, coroane dentare, fațete dentare, aparate dentare.
În cele ce urmează, îți vom detalia ce intervenție stomatologică este potrivită pentru fiecare caz.
Albirea dentară
Albirea dinților este practicată în cazul persoanelor care au dantura îngălbenită din cauza consumului de alimente sau băuturi colorate, a tutunului, a băuturilor carbogazoase, cât și din cauza administrării anumitor medicamente.
Tratamentul de albire dentară cu laser este mai eficient decât cel de albire clasic și reduce cu până la 95% hipersensibilitatea dentară față de albirea cu lampa sau gutiere.
Dantura se poate albi cu 3-4 nuanțe, iar perioada de menținere este între 1 și 3 ani.
Înainte de a se efectua albirea dentară cu laser este obligatorie o ședință de curățare profesională a dinților (detartraj cu ultrasunete, periajul profesional al dinților, air-flow dentar).
Albirea dentară profesională, realizată în cabinetul stomatologic nu doare, nu provoacă sensibilitate dentară și nu pune în pericol sănătatea orală sau generală a pacienților.
Totuși, pentru anumiți pacienți, prin albirea profesională a dinților nu se obține un rezultat perfect. Atunci când dinții au culoarea gri-maronie din interior, fie din cauza devitalizării dintelui, fie din cauze genetice ori biologice (administrării unor medicamente), albirea cu laser nu este suficientă. În aceste cazuri, fațetele dentare reprezintă soluția unui zâmbet de vedetă.
Fațetele Dentare
Fațetele dentare sunt indicate persoanelor care își doresc să aibă un aspect diferit al danturii sau să își modifice forma dinților, în cazul în care dinții sunt prea scurți sau fisurați și se dorește alinierea cu restul dinților. De asemenea, fațetele dentare reprezintă soluția unui zâmbet luminos, atunci când dinții au culoarea gri-maronie din interior sau sunt sever pătați la exterior.
Există două principale tipuri de fațete dentare:
- Veneers sau clasice.
În mod tradițional, Veneers sunt fabricate din ceramică și este nevoie de o șlefuire a dinților înainte de a le lipi. Fațetele Veneers din ceramică fac ca dinții să pară mai albi și mai drepți. Sunt lipite permanent de dinți. Sunt rezistente la colorare sau pătare. Sunt ideale pentru dinții pătați sever, pentru dinții rupți sau ciobiți, pentru dinții mai scurți sau mai mici și pentru dinții cu forme neobișnuite.
Fațetele dentare Veneers au o durată de viață medie de 8-10 ani, dar pot rezista cu o îngrijire adecvată chiar și până la 20 de ani.
- Fațetele dentare Lumineers sunt mai subțiri și mai rapid de aplicat decât cele clasice.
Nu necesită operații speciale sau o pregătire înainte de aplicarea lor pe dinți și de aceea sunt și adesea denumite fațete dentare „no prep” (fără pregătire). Lumineers sunt mai subțiri decât Veneers, așa că nu mai este nevoie de șlefuirea dinților.
În loc de ceramică, sunt confecționate din laminat foarte subțire. Lumineers sunt mai subtiri și un pic mai transparente decât fațetele clasice din ceramică, ceea ce conferă danturii un aspect mai natural. Spre deosebire de Veneers, fațete ledentare Lumineers sunt semi-permanente. După aplicare, acestea pot fi îndepărtate fără a crea probleme. Au o durată de viață puțin mai scăzută decât Veneers.
Avantajul lor principal este faptul că sunt mult mai subțiri decât Veneers, dar atunci când dinții sunt grav pătați sau deteriorați, s-ar putea să nu fie la fel de eficiente în mascarea acestor defecte.
Fațete Dentare sau Coroane Dentare?
Fațetele îmbunătățesc estetica unui dinte, dar nu și rezistența acestuia. Fațetele dentare reprezintă un tratament minim invaziv, cu rol pur estetic.
Coroana dentară are rolul reconstrucției funcționalității unui dinte și al creșterii rezistenței acestuia. Coroana îmbracă în totalitate dintele, în timp ce fațeta este aplicată doar pe latura frontală a dintelui.
Un dinte căruia i s-a scos nervul devine mai casant și se poate înnegri. Astfel, în acest caz se optează pentru o coroană dentară care îmbracă dintele tratat pentru a îmbunătăți rezistența dintelui, dar și pentru a-i îmbunătăți aspectul.
Coroana dentară mai are un dublu rol (estetică și restaurare) atunci când, în urma unui accident, un dinte este fracturat. Dacă dintele este doar ciobit, se poate opta pentru o fațetă.
De asemenea, coroana dentară se montează și pentru un dinte căruia i-a fost tratată o carie mare și are riscul de a se măcina sau fractura, în acest caz având strict rol de reconstrucție.
Aparatul Dentar Invizibil
O dantură frumoasă implică dinți aliniați pe arcadă și drepți. Atunci când dinții sunt înghesuiți sau strâmbi, este nevoie de purtarea unui aparat dentar. Adulții preferă adesea aparatele dentare invizibile, din rațiuni estetice.
Aparatele dentare invizibile sunt probabil cel mai simplu mod de a corecta poziția dinților, fie că sunt înghesuiți sau prezintă spații mari între ei.
Aparatele dentare invizibile se realizează pe baza unei simulări 3D. Acestea aplică o presiune asupra dinților, mutându-i ușor înspre poziția dorită. Realizarea personalizată a aparatului invizibil implică o atenție sporită la detalii și o precizie ridicată, astfel încât dinții care sunt amplasați corect să își păstreze poziția, iar cei care sunt strâmbi să fie dirijați corect.
Aparatul dentar invizbil are forma unei gutiere transparente și este complet estetic, ușor de îndepărtat și curățat.
În funcție de severitatea cazului, tratamentul poate varia de la 6 luni până la 2 ani.
Cum să alegi medicul stomatolog potrivit pentru intervențiile de estetică dentară?
În urma unui consult de specialitate la medicul stomatolog, vei afla ce opțiuni ai pentru un zâmbet strălucitor și sănătos. Vei afla dacă albirea dentară cu laser este suficientă pentru a obține nuanța de alb dorită, dacă ai nevoie de o coroană dentară sau de o fațetă dentară pentru dinții tociți sau ciobiți, vei afla care sunt opțiunile potrivite pentru a îndrepta dinții înghesuiți.
Vei primi un plan de tratament personalizat, cu etapele de parcurs, durata de timp și costurile aferente fiecărei etape.
Medicii stomatologi au datoria să recomande în primul rând o dantură sănătoasă și apoi una perfectă. Un medic stomatolog bun îți va explica în detaliu care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni, dar și care sunt riscurile.
Albirea dentară practicată în exces poate conduce la sensibilitate dentară sau la inflamații gingivale, iar un medic bun are datoria să analizeze istoricul pacientului și să ofere recomandări în consecință.
Vedem uneori persoane care au dinții mult prea groși, din cauza unor lucrări dentare realizate în grabă. Atenția la detalii și precizia sunt alte două criterii de care trebuie să ții cont atunci când alegi medicul stomatolog.
Sunt persoane care au dezvoltat hipersensibilitate dentară în urma aplicării fațetelor dentare. Un medic stomatolog bun analizează nivelul sensibilității dentare a pacientului și recomandă fațete care nu necesită șlefuirea dinților, pentru a nu crește nivelul sensibilității.
Prețul nu este cel mai important criteriu atunci când alegi medicul la care să apelezi pentru o intervenție de estetică dentară. Să previi o problemă sau să beneficiezi de un tratament stomatologic perfect din prima este mai ieftin decât să repari ulterior.
O dantură perfectă poate implica mai multe intervenții – albirea dinților cu laser, coroane dentare, fațete dentare, aparat dentar – deci ideal ar fi să apelezi la o clinică stomatologică cu o echipă multidisciplinară, pentru a primi un tratament personalizat și integrat. Astfel, nu vei fi nevoit să alergi dintr-un loc în altul pentru radiografii, consultații și tratament.
Acest articol a fost realizat cu ajutorul medicilor specialiști ai clinicii Swiss Ecodent. Clinica de familie Swiss Ecodent Klinik este situată în zona Floreasca, sector 2 și asigură tratamente specializate pentru toate vârstele și cazurile dentare. Toți medicii specialiști ai clinicii s-au unit și au căzut de comun acord că mai bine previi decât să tratezi!
Tratamentele specifice de endodonție, chirurgie, implantologie, pedodonție, ortodonție, terapie odontală, parodontologie, estetică și albire dentară, protetică, igienizare și prevenție se realizează într-un mediu confortabil și deschis, de către medici cu experiență internațională și utilizând tehnologie digitală de ultimă generație.