Now Reading
Eu, ochi si ochelari

Eu, ochi si ochelari

Cu scop estetic sau de corijare a vederii, ochelarii sunt un obiect esential prin care privim lumea. Dar si pe care il privim cu ambivalenta. Unii ochelari adauga ani fetei, seriozitate, altii dau un aer cool, de geek la moda. Dar ochii, ochelarii si lentilele de contact fac parte importanta din identitatea noastra sociala.

Da, sunt ochelarista de la 16 ani, de cand stateam in ultima banca si nu vedeam la tabla! Uneori ma uit in oglinda si mi se pare ca am o expresie serioasa, de profesoara sau de bibliotecara. OK, se poarta rolul acesta, asa cum se poarta croiala anilor ’60 combinata cu o pereche de ochelari de baga, cu rama groasa.

Imi place stilul, doar ca uneori mi se pare ca e prea rigid si ma face sa par, la randul meu, rigida… Modelinele care fac reclama fabuloaselor rame Prada sau Gucci au maximum 20 de ani si pot purta orice fara sa arate ca au ani in plus, nu vi se pare? Asadar, port, de cativa ani, mai mult lentile de contact. Cu alte cuvinte, sunt o mioapa cu experienta.

Citesc tot ce gasesc despre sanatatea ochilor, caut lampi cu lumina galbena, care sa nu imi oboseasca ochii atunci cand citesc, si am o colectie de ochelari cu care ii fac concurenta legendarei Imelda Marcos (ea colectiona pantofi). Ochelarii imi par sic si, cand am chef sa surprind, ii pun pe nas, dupa ce luni de zile am aparut in lume fara „bicicleta“. Efectul e garantat! Mai ales cu perechea supradimensionata de la Ermenegildo Zegna, de care nu ma mai satur. Si ma simt bine cand imi amintesc ce zicea Vivienne Westwood (papesa modei britanice): „Nu pot gandi fara ochelari“. Asa e! Nici eu. Ochelarii fac parte din identitatea mea.

 

Stilul e omul insusi

Ochii sunt oglinda sufletului. Iar ochelarii subliniaza sau ascund. Un jurnalist monden scria la un moment dat ca „vedetele sunt oameni care au muncit din greu sa ajunga cunoscuti si apoi poarta ochelari ca sa nu-i recunosti“. Logic, oamenii au un creier perfectionat pentru recunoasterea trasaturilor celorlalti, si o cantitate covarsitoare de informatie vine de la ochii acestora.

Barbatii nu se uita prima data la sanii femeilor, contrar opiniei comune, ci in ochii acestora, pentru ca dimensiunea pupilei este un bun indicator de disponibilitate sexuala. Stiau femeile din trecut ceva, ceva, de vreme ce isi picurau atropina in ochi, care mareste pupila (azi, numai la examenul oftalmologic, cu riscul sa nu vezi semnele de circulatie vreo ora dupa ce iesi din cabinet).

In opinia mea, ochelarii sunt un obiect ce merita mai multa atentie… culturala. Daca cerceii subliniaza zona erogena a urechii sau a gatului, daca un colier bine ales face acelasi lucru cu claviculele si umerii, sublimand feminitatea, ochelarii nu par sa aiba acelasi efect. Dorothy Parker, o poetesa americana, spunea ca „barbatii nu prea fac avansuri fetelor cu ochelari…“. De ce oare? Nu le plac intelectualele? Adevarul e mai prozaic. Ochelarii subliniaza un mic defect fizic, vederea slaba, deci avantajele reproductive mai mici.

Apoi, ochelarii fac mai greu privitul in ochi. Oamenilor nu le plac, in general, experientele care implica efort. Cu cat ceva e mai usor de facut, cu atat e mai placut. Se numeste „fluenta experientei“. Intre o Barbie cu ochi limpezi si vedere buna si o domnisoara ochelarista, Barbie are un avantaj cert, nu cere efort. Cand poti privi direct in ochi pe cineva, capeti incredere in acea persoana. In plus, ochii spun multe despre mesajele pe care vrem sa le ascundem. E greu sa fii mintit cand esti privit adanc in ochi. Se poate, dar cere mult antrenament. Oamenii sunt foarte fini detectori de frauda prin acest simplu indiciu neverbal.

 

Problema medicala

Sunt profund recunoscatoare opticienilor din istorie. Spinoza, reper in filozofie, a murit, aparent, din cauza prafului inhalat din polizarea lentilelor. Azi, lentilele de contact ma umplu de recunostinta pentru cine le-a inventat! Desi ideea ii venise lui Leonardo da Vinci, abia in 1948 opticianul american Kevin Tuohy le-a brevetat ca atare. Geniul omenesc! Dau un confort incredibil ochilor, expresia mea e fara „proteze“ si asta imi da incredere ca pot iesi in lume fara sa inhib pe nimeni. In plus, sincer, ce are seductia cu ochelarii?

Marilyn Monroe stia ca nu are, pentru ca avea dioptrii de -5 si se chinuia asa, fara sa-i poarte. Apoi machiajul indaratul ochelarilor trebuie facut cu arta, pentru ca lentilele micsoreaza ochiul si nicio femeie nu vrea asta. Dar miscarea pro sau contra ochelarilor trebuie sa tina seama de faptul ca rolul lor medical e crucial. Ochelarii prost alesi pot strica vederea. Ma gandesc serios la o operatie de reducere a dioptriilor, dara pana ma decid, ma mai joc putin cu imaginea mea…

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top