Exista peste 300 de teorii ale imbatranirii
La intersectia dintre tratamentele de combatere a imbatranirii naturale si medicina „pe bune“, cu ace, injectii si substante active, mezoterapia prinde teren si la noi, cu rezultate notabile la nivel estetic. Dar ce este mezoterapia? Cateva raspunsuri de la Anca Mihalcea, medic homeopat.
Isi pot mentine femeile frumusetea tenului fara a recurge la botox?
Anca Mihalcea: Cu siguranta ca aceasta este una dintre intrebarile despre frumusete prezente in mintea multor femei. Mai ales in ultimii ani, cand apar noi metode tehnologice si dispozitive tot mai complexe de intretinere corporala si faciala. „Frumusetea vine din interior“ nu este doar o simpla afirmatie. Se invata si se exerseaza de-a lungul timpului – in primul rand, printr-un stil de viata echilibrat (dieta, hidratare, miscare, odihna, adaptare la stres), prin informare (despre expunerea la soare/vant/frig, tipuri de tratamente, creme/lotiuni/machiaje fara substante nocive) si, desigur, prin ingrijire zilnica.
Tratamentele de intinerire aflate acum pe piata au si elemente nocive? Care? De ce?
A.M.: Unele tratamente se bazeaza pe stimuli electrici si sunt contraindicate in sarcina, alaptare, persoanelor cu probleme cardiovasculare (tulburari de ritm, accidente vasculare), renale, purtatoare de stimulator cardiac sau diagnosticate cu tumori maligne. Fiind metode fizice, nu influenteaza metabolismul celular local, ci actioneaza asupra fibrelor musculare si microcirculatiei. Tratamentele chirurgicale de remodelare sunt invazive si au dezavantajul anesteziei. Si intretinerea locala (gomaj, masti hidratante, reparatoare) necesita atentie la compozitia chimica a preparatelor.
Cum ne putem mentine tineretea fara tratamente cosmetice chimice agresive?
A.M.: S-au formulat peste 300 de teorii ale imbatranirii, bazate pe concepte genetice sau pe stresul oxidativ celular. Procesele de oxidare isi au rolul lor in organism si mentin sistemele antioxidante, dar in exces determina leziuni ale componentelor celulare, tisulare si sistemice, care raspund de aparitia imbatranirii, a celulelor maligne sau a afectiunilor degenerative cerebrale. Conditiile care favorizeaza aparitia radicalilor liberi sunt chiar metabolismul aerob, mitocondriile (prin respiratia celulara), inflamatia, expunerea la radiatii, fumatul, contaminarea cu metale grele, dieta bogata in alimente rafinate, acidifiante, si stresul, care determina modificari metabolice si endocrine.
In prezent, una din liniile de preventie sau tratament antiaging vizeaza pastrarea echilibrului intre radicalii liberi (specii reactive de oxigen) si mecanismele antioxidante proprii celulare (ascorbat, ubiquinona, glutation, glutation peroxidaza, superoxid dismutaza, catalaza). Principala sursa de antioxidanti trebuie sa ramana dieta: cereale integrale, legume si fructe, bogate in flavonoide, enzime sau oligoelemente. Extractele de fructe de padure, seminte de struguri, de alge, de rodie, ceai verde, soia, laptisor de matca, muguri de plop, yucca, de orz, astragalus si de aloe au efecte protectoare regenerante.
In ultimul deceniu, atentia s-a indreptat asupra mezoterapiei cu substante preparate homeopat (enzime, aminoacizi, minerale, plante, factori de crestere epiteliala), care actioneaza asupra metabolismului si sistemelor endocrine locale, stimuleaza sinteza de colagen, acid hialuronic si elastina la nivelul fibroblastilor, tonifica, hidrateaza si regenereaza pielea, elimina depozitele de grasime. Asocierea cu tratamentul oral homeopat de constitutie, specific fiecarei persoane in parte, readuce echilibrul fizic si psihoemotional, prevenind imbatranirea precoce.
Ce e mai important: tratamentul pe cale interna sau ceea ce aplicam pe fata?
A.M.: Consider ca atat tratamentul pe cale interna, cat si intretinerea fetei/pielii sunt la fel de importante pentru a obtine rezultate durabile, potentandu-se reciproc.
Ce este mezoterapia? Istoric, efecte…
A.M.: Mezoterapia este o tehnica medicala nechirurgicala, minim invaziva, care consta in injectarea mezodermica (in stratul mijlociu al pielii) a unor: substante medicamentoase (vasodilatatoare, analgezice, antispastice, antiinflamatoare), vitamine, hormoni, enzime, minerale, homeopate. Dezvoltata initial pentru terapia durerii in tratamentul afectiunilor reumatice, posttraumatice articulare, in nevralgii si pentru ameliorarea circulatiei, in prezent este considerata o metoda de baza in medicina estetica, pentru reintinerirea pielii, in alopecie, pentru reducerea depunerilor adipoase, in tratamentul celulitei sau pentru drenajul limfovenos.
Ideea tratamentului local vine din Antichitate. Parintele medicinei, Hipocrate, aplica terapeutic plante pe zonele dureroase, iar tratatele vechi de medicina traditionala chineza descriu tratamente cu plante in puncte de acupunctura. Medicina moderna mentioneaza injectarea subcutanata a unor substante in scop medical in Franta, la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Experientele au continuat sa se perfectioneze de-a lungul timpului, iar in 1958 profesorul Michel Pistor propune numele de „mezoterapie“, dupa ani de observatie clinica a eficientei metodei in boli reumatice, eczeme sau dureri pe traiecte nervoase. Putin mai tarziu, va publica prima carte in acest domeniu, La mesotherapie, si va fonda Societatea Franceza de Mezoterapie.
Recunoasterea ca specialitate medicala in Franta in 1987 confera mezoterapiei un caracter oficial academic. In ultimii zece ani, metoda s-a impus in toata lumea si a devenit de mare interes in medicina estetica. Asocierea cu homeopatia si acupunctura, prin injectarea substantelor homeopate in anumite puncte pe corp sau pe fata, a deschis noi perspective in tratamentul neinvaziv al ridurilor, celulitei, obezitatii, insuficientei venoase si inflamatiei articulare. Substantele homeopate administrate in acest mod activeaza metabolismul energetic mitocondrial celular, scad inflamatia, amelioreaza microcirculatia, regleaza activitatea imunoendocrina locala si la distanta, protejeaza tesuturile de actiunea radicalilor liberi, stimuleaza fibroblastii, activeaza lipoliza. Pielea isi recapata tonusul, luminozitatea, hidratarea, supletea, aspectul tanar, iar depozitele de grasime se reduc semnificativ.
Cine poate recurge la ea?
A.M.: Mezoterapia se adreseaza atat femeilor, cat si barbatilor, fie in scop dermatocosmetic, fie terapeutic, pentru durere cronica. Nu este indicata in anumite situatii: sarcina, alaptare, persoanelor cu diabet zaharat insulinodependent, cu istoric de accidente vasculare repetate, tulburari de sangerare sau de coagulabilitate, cancer.
De ce e mai putin invaziva? Este ea mai eficienta decat botoxul? Are efecte adverse?
A.M.: Metoda presupune microinjectari cu ace foarte fine, cu efecte adverse minime, locale: uneori, roseata tranzitorie; rar, mici echimoze. Spre deosebire de toxina botulinica de tip A, care actioneaza prin mecanism blocant neuro-muscular temporar, mezoterapia abordeaza metabolismul celular local si initiaza procesele de regenerare tisulara pe termen lung.
De la ce varsta se poate recurge la mezoterapie? Pe ce perioada?
A.M.: Tratamentul se poate incepe de la varsta de 25-30 ani, in functie de problemele existente (adipozitate, celulita, cearcane, pigmentari). Se indica sapte-zece sedinte, cate o sedinta saptamanal, si, ulterior, intretinerea (cate o sedinta lunar, timp de patru-cinci luni, urmate de o sedinta la trei-patru luni, periodic).
Ce eficienta are? Exemple, va rugam.
A.M.: Efecte vizibile se obtin inca de la primele trei sedinte: tonus, hidratare, luminozitate a fetei, fermitate a decolteului, drenaj limfovenos. Ridurile si depozitele de grasime (abdomen, membre, fese, zona gatului) necesita minim sapte sedinte de tratament.
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.