Now Reading
Fa sport ca sa te vindeci

Fa sport ca sa te vindeci

Revista Psychologies

Creste respectul de sine

Efectele benefice ale sportului nu se limiteaza la corp. 90% dintre studiile recente au demonstrat efectele antidepresive pe care le are sportul. „Eram foarte deprimat”, povesteste Florin, 45 de ani, desenator intr-un birou de arhitectura, in Timisoara. „Timp de doi ani, am facut psihoterapie. Insa ce m-a facut sa ma simt mai bine a fost activitatea fizica. Dupa o ora de jogging, urmata de un dus, ma simt intr-adevar bine: calm, disponibil, binedispus.” Sportul dezvolta sistemul parasimpatic si blocheaza sistemul simpatic care secreta hormonii de stres.

Dupa 16 saptamani de practicare a exercitiilor fizice, efectele antidepresive sunt foarte puternice. Cercetatorii americani au demonstrat ca exercitiul fizic este, probabil, o terapie la fel de eficienta ca si terapia pe baza de medicamente in cazul pacientilor depresivi trecuti de 50 de ani. Pe plan psihologic, creste sentimentul de stapanire si, prin urmare, cel de autoapreciere, deficitar in cazul persoanelor depresive.

Singur sau in grup?

Nu s-a demonstrat pana astazi ca o anume activitate sportiva este mai antidepresiva decat alta. Dar s-a constatat ca in sporturile repetitive (alergatul, mersul pe bicicleta sau inotul), stresul se canalizeaza in gesturi automate, ceea ce permite eliberarea creierului pentru reflectia intelectuala. Sportul iti distrage astfel atentia de la problemele personale. Dupa cum spune Florin, „sportul imi ia toate grijile, pentru ca ma concentrez doar pe exercitiu, pe dorinta mea de face mai mult, de a-mi atinge obiectivele fixate”.

Miscarea mai are un avantaj: ea linisteste creierul, care o asociaza inconstient cu leganatul maternal. Senzatia e mai puternica in cazul inotului, unde elementul acvatic intareste aceasta asociere. E bine insa sa se evite fixarea unor obiective mult prea mari, pentru a nu trai o noua situatie de esec. si inca o pre­cizare: depresivii ar trebui sa practice sportul mai degraba in grup – antrenorul si partenerii joa­­ca un rol esential, ii incurajeaza, ii stimuleaza si le dau un sentiment de siguranta.

Ar trebui, de asemenea, sa practice exercitiile dimineata pentru a creste temperatura corpului – fenomen ca­re nu se mai declanseaza in mod natural – si a accelera metabolismul. Inainte de a relua activitatea sportiva, este recomandat sa consulti un medic, pentru o evaluare a starii de sanatate si detectarea unor eventuale semne negative la nivel cardiovascular (senzatia de sufocare, dureri de cap la efort etc.). In cazul unui barbat de peste 40 de ani, se poate face o proba de efort pe o bicicleta dotata cu electrocardiograma. In ceea ce le priveste pe femei, dupa menopauza, este recomandat un bilant coronarian inainte de reluarea exercitiilor fizice.

Maria a ales joggingul pentru a depasi un esec in dragoste. „Fiecare metru era un pas inainte. Aveam sentimentul ca repun o masinarie in fun­c­­­­­­­­tiu­ne, ca devin din nou stapana pe viata mea. Dupa, ma simteam relaxata, era singurul mo­ment al zilei in care nu eram distrusa de su­pa­ra­rea mea.” Fara sa stie, Maria a schimbat en­dorfinele secretate in starea de indragostire, cu cele secretate atunci cand facea sport. Astazi, ea are o relatie fericita si alearga in continuare.

Inainte, mars!


„30 de minute pe zi!”
Ai auzit, cu siguranta, de multe ori de campaniile de promovare a activitatii fizice si de binefacerile sportului. Rolul lor este sa ne stimuleze sa practicam cel putin o jumatate de ora de mars rapid in fiecare zi. Dar jumatate dintre romani fac mai putina activitate fizica decat cea indicata mai sus, iar inactivitatea musculara este unul dintre principalii factori de risc in cazul bolilor cardiovasculare si a diabetului, favorizand in acelasi timp cresterea in greutate si osteoporoza. Asadar, mergi! E mai usor decat ai crede!

Joggingul vindeca supararea

Mihai a inceput sa alerge pentru a scapa de kilogramele in plus. Doua luni mai tarziu, cand mama sa a murit de leucemie, joggingul a capatat alte valente. „Alergam oricat de obosit si deprimat eram. Cu cat simteam ca nu mai am putere si suflu, cu atat ma straduiam mai tare sa continuu, considerand ca dificultatea mea de a respira este de neluat in seama in comparatie cu ce a suferit mama. De-a lungul unui an si jumatate, am cautat aceasta suferinta fizica pentru ca imi permitea sa comunic cu mama. Joggingul m-a ajutat sa trec peste perioada de doliu, a fost pentru mine o adevarata supapa.”

Beneficiile directe ale sportului

Te ajuta sa iti controlezi mai bine greutatea (exercitiile fizice ard multe calorii si cresc masa musculara).

Iti imbunatateste somnul (daca activitatea sportiva nu este practicata seara tarziu).

Faciliteaza tranzitul intestinal (reduce constipatia). Intareste sistemul imunitar (creste numarul de anticorpi din organism).

Previne osteoporoza (creste pana la 40% masa osoasa in cazul femeilor intrate in perioada de menopauza).

Ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer (cancerul de colon este de doua ori mai putin intalnit in cazul persoanelor care practica marsul).

Foto: dreamstime.com.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top