Fascinatia blonda
Parul blond evoca blandetea si copilaria, sofisticarea si frumusetea indiferenta, idealul feminin sau… prostuta perfecta. Fie ca le curtam sau ca le tachinam, toti avem cate o blonda in viata noastra…
Naturale sau vopsite, angelice sau fatale, blondele seduc sau agaseaza si, in orice caz, nu lasa pe nimeni indiferent. Asta nu inseamna ca Romania se imparte in fideli ai Monicai Bellucci si nebuni dupa Adriana Karembeu. Dar asta nu le impiedica pe blonde sa imparta lumea in doua. O intalnire mondena practic nu exista daca nu are in centru o poveste cu o blonda… naiva, bineinteles. Pentru ca blondele au reputatia ca nu stralucesc prin altceva decat prin culoarea parului.
Intr-adevar inocenta?
In Romania, in jur de o femeie din patru este blonda-natural sau vopsita. Asta inseamna ca toate sunt… sarace cu duhul? „Aceasta reputatie de prostuta (dar sexy!) este recenta si isi are originea, fara indoiala, in cinematograful hollywoodian“, remarca Sabine Melchior Bonnet, specialist in istoria feminismului.
Din punct de vedere istoric, parul blond este asociat aristocratiei, rafinamentului si elegantei. In schimb, in tarile mediteraneene, el nu are o imagine la fel de favorabila. Cum de cele mai multe ori parul blond e fin si asociat cu o piele delicata si pigmentata, acest gen de persoane sunt automat percepute ca fiind moi, sensibile la boli, fragile si oarecum indolente.
Dar fiecare femeie isi construieste propria identitate, fruct al propriei experiente si asta nu are nimic de-a face cu faptul ca e blonda sau bruneta.
Asadar, trebuie sa dam uitarii zicale ca „brunetele sunt picante” sau „blondele sunt fade”. Cu atat mai mult cu cat in spatele unei blonde se poate ascunde o bruneta, si invers. De la platinat la culoarea mierii, nuantele naturale sunt subtile, iar stilistii propun nenumarate posibilitati. Se pare ca best seller in saloanele de coafura din Romania este blondul californian stil Eva Herzigova.
Studiile de marketing dovedesc ca femeile sunt in cautarea blondului ideal si ca devin din ce in ce mai exigente, solicitand nuante mai pure, transparente si autentice, mai putin „galbene” ca inainte. Pentru ele, parul blond evoca inocenta, puritatea, copilaria, blandetea, dar in acelasi timp femeia fatala, seducatoare.
In plus, cu cat inaintam in varsta, blondul ne avantajeaza. Ne face sa aratam mai bine, ne indulceste trasaturile si face mai putin vizibile radacinile incaruntite. De altfel, 63% dintre blondele vopsite au 40 de ani sau mai mult. Insa visul de a avea parul blond trimite, de asemenea, la cultul pentru rasa pura, cu par deschis la culoare si pielea alba. Fascistii au fost fani ai acestei rase: omul perfect in viziunea lor era arianul blond. De aici si nefericitele experimente de ameliorare a rasei umane si combaterea celor necorespunzatoare.
Sa te placa barbatii sau… mama
Emblema feminitatii ideale? Blandete copilareasca? Semn al distinctiei? Dupa parerea mai multor doamne, cand o femeie are in minte un plan de seductie, joaca pe cartea blonda: „De cand m-am facut blonda parca mi-am aprins un bec in cap“, spune cu umor manechinul de notorietate mondiala Heidi Klum.
Sa alegi sa fii blonda ca sa te placa barbatii? Sigur, daca in mentalul comun intra o sintagma atat de puternica precum „Barbatii prefera blondele“ care reglementeaza mai mult decat ne place s-o credem comportamentul nostru, al tuturor… Inca ceva: majoritatea copiilor au trasaturile neprecizate si cat sunt mici au parul blonziu. Poate ca acesta preferinta ascunde nostalgia dupa acea varsta.