Fii feminina
Fetitele invata ca trebuie sa fie cochete, atragatoare, iubite. Cu alte cuvinte, de foarte devreme, femeile stiu ca aparenta lor este atributul esential in succesul ulterior. Asa sa fie? Cele emancipate de sub imperativul cochetariei cu orice pret se simt cumva incomplete. Dar nu mai putin femei.
Ocititoare se confeseaza: „Prietenii imi spun uneori ca sunt de moda veche, dar eu chiar mai cred in feminitate. Cred ca o femeie trebuie sa isi puna in valoare calitatile, nu sa para ceea ce nu este. Prefer rochiile si fustele in locul pantalonilor, pantofii cu toc in locul celor comozi, parul lung, aranjat, in locul celui scurt. Imi place muzica romantica si valsul, mai cred in iubirile «ca din filme». Consider ca femeilor le sta mai bine sa se ocupe cu lucruri mai delicate, iar barbatilor cu treburi mai dure. De multe ori prefer ca sarcinile sa fie impartite in casa «ca pe vremuri». Nu cred in feminism si ma bucur sa ma simt aparata de sotul meu. Poate ca tinerele de astazi nu mai stiu sa fie feminine. Sunt prea independente, agresive, baietoase.“ O opinie transanta.
Insa ce este feminitatea? Ce inseamna sa fii feminina? Feminitatea reprezinta un avantaj sau un dezavantaj in zilele noastre? Psihologul si specialistul in psihoterapie familiala si de cuplu Cosmina Pacurar afirma: „in multe cazuri feminitatea este definita ca fiind o caracteristica atribuita identitatii femeii, avand ca elemente componente supunerea, blandetea, rabdarea, bunatatea, sensibilitatea. Ea nu tine de latura psihologica a acesteia.“
Poate de aceea aceasta trasatura a si fost legata, adesea, de vulnerabilitatea femeilor. Asa cum barbatia insemna curaj, putere, initiativa, feminitatea presupunea gratie, pasivitate, nevoie de protectie. Astazi, insa, multe femei simt nevoia sa depaseasca aceasta imagine. Cele mai tinere si mai educate, in special, vor sa isi ia viata in maini, abandonand traditionala feminitate in favoarea independentei.
Independenta impiedica feminitatea?
Este adevarat ca responsabilitatile – mai multe decat intr-o societate traditionala – rapesc din timpul pe care si-l poate oferi o femeie pentru sine. Pe de alta parte, este greu sa iti dezvolti feminitatea intr-o societate moderna, activa, agresiva.
Maria, 29 de ani: „Bunica mea este socata de modul in care se imbraca si se comporta femeile in ziua de azi. Educata la pension, ea poarta fusta iarna pentru ca nu este elegant sa porti pantaloni. Considera ca «nu se cade» ca o domnisoara sa umble neinsotita dupa ora 10. Priveste cu suspiciune petrecerile la care mergem «ca fetele». Ne-am certat dintotdauna pe tema bunei mele cresteri, insa incerc sa ii explic bunicii ca lumea s-a schimbat. Este greu sa fii retinuta si blanda cand te afli in mijlocul traficului la ore de varf. Este dificil sa porti pantofi cu toc cand alergi sa prinzi metroul si, de aceea, preferi ghetele. Este preferabil sa amani intemeierea unei familii daca doresti sa-ti termini studiile. Nu mai ai dispozitie sa inveti arta conversatiei sau sa afli cum se face dulceata de cirese dupa ce ai lucrat peste opt ore. Am pierdut ceva pentru ca nu mai suntem cum erau bunicile si strabunicile noastre? Daca s-a intamplat acest lucru, am si castigat altceva, totodata. Femeile de astazi nu mai pun accentul atat de mult pe aparenta, insa au devenit mai firesti, mai autentice.“
Mai putem vorbi de feminitate astazi?
Oare nu mai este loc astazi pentru feminitate? Poate nu este nevoie sa renuntam la ea, ci la modul clasic in care o intelegem. Daca vremurile se schimba, acest lucru se intampla datorita oamenilor. Astazi, femeia isi poate redescoperi identitatea. In societatea moderna, ea are posibilitatea sa aleaga pentru sine o imagine si un stil de viata care sa o reprezinte. Femeile isi pot pune in valoare oricare latura a personalitatii. Feminitatea nu mai reprezinta o imagine standard, ci un mod de a te exprima.
Pentru unele dintre noi a fi feminina inseamna, astazi, a avea o relatie de cuplu reusita. In acest caz, nu mai este vorba de imaginea celorlalti despre tine, ci despre felul in care te vezi tu prin ochii lor.
Maria, 40 de ani: „nu am o parere extraordinar de buna despre mine, insa ma simt feminina cand iubesc si sunt dorita. In viata de zi cu zi, ma consider o persoana fara prea mult farmec. Nu am crezut niciodata despre mine ca sunt o femeie foarte atragatoare. Insa, in relatia cu partenerul, ma vad cu totul altfel. Gesturile si atitudinea lui ma transforma si ma fac sa ma simt frumoasa. Este ca si cum sentimentele, erotismul ma fac sa realizez ce calitati am. Ma vad prin ochii celui care ma doreste.“