Fobiile: cum sa scapi fara terapeut
O tripla origine: bio-psiho-sociala
Chiar daca problema ramane una complexa, s-au facut progrese foarte importante in ce priveste intelegerea aparitiei acestor temeri excesive. In prezent, originea lor este explicata conform unui model „bio-psiho-social”: In primul rand, o origine biologica, deoarece unele persoane au predispozitii biologice si genetice pentru a resimti temeri foarte puternice (temperamente hipersensibile si hiperemotive). Apoi psihologica, fiindca exprimarea acestor predispozitii poate fi facilitata sau atenuata gratie educatiei ori experientelor de viata. In sfarsit, sociala, deoarece stilul de viata poate sa dezvaluie o anume vulnerabilitate la diverse temeri: astfel, fobiile de transport au sporit semnificativ, pentru ca astazi se calatoreste mult mai mult decat acum douazeci sau treizeci de ani.
Patru sfaturi pentru a scapa de fobii
Dupa parerea terapeutilor, poti scapa singur de o fobie, daca nu este prea veche ori prea severa. Un parcurs in patru etape:
1. Nu mai da ascultare fobiilor tale
Frica excesiva ne limiteaza libertatea si ne poate face sclavii ei: „Nu iesi, nu te apropia, nu vorbi…” Cu cat ii dam mai mult ascultare, cu atat devine mai tiranica. Dimpotriva, trebuie sa ne eliberam de sub tirania ei, confruntandu-ne in mod regulat si gradat cu obiectul de care ea ne indeamna sa ne ferim. Trateaza aceasta teama excesiva ca pe un invitat nedorit si abuziv si incearca sa deosebesti intre ceea ce-ti doresti (sa traiesti liber) de ceea ce vrea teama (sa te aserveasca).
2. Reflecteaza asupra originii fricii, apoi treci la actiune
Este intotdeauna bine sa afli de unde provin aceste temeri. Pe de alta parte, este inutil sa ne consacram tot timpul si toata energia meditatiei pe marginea originii acestora. Indrazneste sa infrunti direct obiectul temerilor tale. Poate ca vei avea surpriza sa constati ca esti mai relaxat decat credeai in fata stimulului care te nelinisteste.
3. Invata sa te relaxezi si sa meditezi zilnic.
Practica exercitii prin care sa te antrenezi pentru a-ti accepta frica („Nu e decat o simpla temere”) si cele mai rele scenarii („Accept mai intai aceste idei sau aceste imagini, pentru a putea apoi actiona cu mai multa forta si mai mult calm, astfel incat sa nu se intample asa ceva”).
4. Nu uita ca eforturile tale trebuie sa fie pe termen lung.
Teama excesiva este, in general, o dovada de hiperemotivitate. De altfel, hiperemotivitatea aceasta, care este o calitate, nu va disparea. Trebuie deci sa iti faci obiceiul de a-ti infrunta temerile, oricare ar fi ele. De exemplu, jucand teatru, daca ai trac in public, ori… mangaind toti cainii pe care ii intalnesti pe drum, daca te temi de caini.