Now Reading
Ce trebuie să știi despre cancerul de piele

Ce trebuie să știi despre cancerul de piele

Avatar photo

Plecăm în concedii, în weekenduri la mare, stăm la plajă ore întregi și tot ce ne dorim este să ne relaxăm, să ne bronzăm și să ne distrăm cât mai bine. Dar expunerea la soare aduce cu sine un risc periculos, de care trebuie să fim din ce în ce mai conștienți: cancerul de piele.

 

Care sunt cauzele apariției cancerului de piele?

Dr. Amalia Anghel: Cancerele cutanate apar în condițiile existenței unei predispoziții genetice sau asocierii factorilor externi, cel mai frecvent dintre aceștia fiind expunerea la radiațiile ultraviolete.

Expunerea cumulativă și cronică crește riscul de apariție a epitelioamelor, iar expunerea intensă și intermitentă de tip arsură crește riscul de apariție pentru melanomul malign.

Sunt descriși și alți factori externi pentru melanom, precum substanțele carcinogene, arsurile chimice, leziunile preexistente (precum prezența a multe formațiuni melanocitare-alunițe) etc.

 

Există persoane cu o predispoziție mai mare către cancer de piele?

Dr. A. A.: Dacă ne referim la melanomul malign, cel mai agresiv tip de cancer cutanat, da, există predispoziția genetică, transmisă familial.

Fototipul cutanat tip II cu piele deschisă la culoare, care suferă frecvent arsură, este, și el, un factor predispozant important.

 

Ce simptome indică un cancer de piele?

Dr. A. A.: Prezența la nivelul tegumentului a unei leziuni (de regulă, nou apărută), ce evoluează în timp spre ulcerare, cu sângerare, descrie o tumoră de tip epiteliom bazocelular (ce apare adesea pe tegumentele expuse la soare) sau spinocelular (prezent, în special, la nivelul buzelor).

Melanomul, cel mai adesea, este o leziune cutanată închisă la culoare, brun-neagră, în 80% dintre cazuri apărută de novo pe tegumentul pacienților cu risc oncologic, evoluția fiind de la câțiva milimetri și trecând prin modificări de contur, culoare, formă, dimensiuni.

În cele 20% dintre cazuri se dezvoltă din leziuni deja existente, ce suferă aceleași transformări descrise.

 

Care sunt tipurile de cancer de piele?

Dr. A. A.: Cancerele cutanate sunt epitelioamele (bazocelular și spinocelular) și melanomul. Epiteliomul bazocelular afectează în special zonele fotoexpuse cronic la soare, iar cel spinocelular se localizează mai frecvent la nivelul buzelor.

Melanomul malign este așa-numita black tumor (tumora neagră) pentru că este de culoare închisă, brun-neagră, cel mai frecvent.

 

Este cancerul de piele la fel de agresiv ca și alte tipuri de cancer?

Dr. A. A.: Melanomul malign cutanat este cel mai agresiv tip de cancer, în general, iar șansa reală pentru vindecare este diagnosticul precoce, orice melanom diagnosticat de la debut se vindecă prin excizia chirurgicală corectă și completă.

Din păcate, melanoamele maligne avansate au șanse reduse de supraviețuire chiar și în condițiile terapiilor oncologice moderne, țintite, iar prevenția este, în continuare, cheia succesului în acest tip de cancer.

Epitelioamele nu au prognostic vital, supraviețuirea nefiind amenințată, agresivitatea este loco-regională.

 

Ce tratament implică un cancer de piele?

Dr. A. A.: Tratamentul inițial este dermatologic, cu excizia chirurgicală respectând marginile de siguranță oncologică, cu examen histopatologic de certitudine, care stadializează tumora în scopul instituirii tratamentului oncologic specific.

Tratamentul cancerelor cutanate este multidisciplinar, în echipă de medici specialiști dermatologie, chirurgie plastică, chirurgie generală și oncologie, excizia chirurgicală fiind completată adesea de terapii oncologice adjuvante.

 

Cât de mare este rata de recidivă pentru cancerele de piele?

Dr. A. A.: Dacă discutăm despre rata de recidivă, trebuie să facem diferența între cele trei tipuri majoritare de tumori cutanate.

Epiteliomul bazocelular are un risc important de evoluție loco-regională, dacă nu este tratat, și de recidivă locală, dacă nu a fost efectuat un tratament radical (adesea, incomplet).

Epiteliomul spinocelular (de buze, în mod special) evoluează local, dar invadează și lanțul ganglionar satelit.

Melanomul malign cutanat este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, în general, evoluează local cu agresivitate și invadează limfatic/sanguin ganglionii și organele interne (metastaze), cu reducerea semnificativă a supraviețuirii și risc crescut pentru deces.

Recidiva locală este frecventă, asemenea metastazelor cutanate, pentru acest tip tumoral.

 

Cum putem preveni cancerul de piele?

Dr. A. A.: Prevenția pentru cancerul cutanat reprezintă, în principal, un diagnostic precoce, iar responsabilizarea, conștientizarea, este cea mai importantă atitudine.

Pielea noastră trebuie supravegheată și monitorizată de către medicul specialist, cu fotografiere pe întreaga suprafață cutanată – doar așa se pot compara imagini identice cu evoluție în timp, pentru a se decela modificările minime în timp, pentru a diagnostica precoce tumorile de stadiu incipient.

Un alt aspect important este evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete în doze mari, pentru a preveni modificările celulare ce pot apărea în expunerea cronică sau acută de tip arsură, modificări care sunt ireversibile și conduc, în timp, la apariția leziunilor cutanate benigne, în marea majoritate, sau chiar a cancerelor cutanate.

 

Cum ne putem monitoriza singuri pielea pentru depistarea eventualelor leziuni?

Dr. A. A.: Da, monitorizarea inițială este personală, subiectivă, prin inspecția întregii suprafețe cutanate de leziuni nou apărute sau notarea modificărilor leziunilor preexistente, modificări de formă, dimensiune, contur, suprafață, culoare.

Orice leziune nou apărută sau modificare a unei leziuni preexistente impune prezentarea la medicul specialist (dermatolog), care trebuie să analizeze dermatoscopic leziunea pentru un diagnostic de certitudine sau stabilirea unei conduite de tratament.

 

Dr. Amalia Anghel este medic primar dermatovenerologie, doctor în științe medicale, SKINMED CLINIC.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top