Cum sa ai un par de invidiat pe timp de vara
Caldura excesiva, soarele sau vantul ne afecteaza podoaba capilara mai mult decat banuim. Gabriela Dima, stilist si trainer, ne invata ce sa facem pentru a avea un par de invidiat.
Ultraviolete
Razele UVA faciliteaza deshidratarea, distrug cuticula firului de par, acesta capatand un aspect tern, uscat. Razele UVB distrug, in timp, pigmentii parului, fie ca sunt naturali sau artificiali.
Astfel, orice persoana care se expune la soare un timp indelungat fara a folosi produse de protectie solara pentru par, va constata ca parul sau a devenit mai uscat sau ca si-a pierdut din culoare. Dupa cum se stie, parul este compus din keratina 70-80%, imbogatita cu aminoacizi, pigmenti, grasimi si minerale (zinc, cupru, mangan, fier, sulf, crom).
De asemenea, in compozitia parului avem si lipide, apa, vitaminele A, B, C, PP, H, iar pentru a ne pastra vara elasticitatea, volumul si flexibilitatea firelor de par, avem nevoie de protectie suplimentara.
Apa marii
Apa sarata a marii afecteaza proteinele din firele de par! Sarea are capacitatea de a patrunde in firul de par, deteriorandu-l. Mai mult decat atat, sub influenta valurilor de caldura, parul se usuca si, treptat, firele de par sunt distruse.
Vara, mai apare o problema: pielea capului transpira mai mult, iar sub actiunea razelor solare parul se va usca si mai tare.
Transpiratia scalpului poate fi cauzata de caldura excesiva, dar si de dereglari ale sistemului neuro-vegetativ. Pentru asemenea cazuri se recomanda spalatul des, aerisirea parului sau tunsorile scurte.
Clorul…
… si alte substante chimice care se gasesc in piscine, afecteaza, de asemenea, firul de par. In acest caz, mici trucuri sunt cu adevarat folositoare. De exemplu, inainte sa intri in piscina, uda-ti parul cu apa curata: parul deja ud rezista mai bine la contactul cu apa cu clor – fiind incarcat cu apa dulce, parul nu mai absoarbe o cantitate mare de apa din piscina.
De asemenea, imediat ce iesim din piscina, trebuie sa ne clatim parul si pielea cu apa de la robinet.
Clorul din piscina mai poate afecta foarte tare culoarea parului – de cele mai multe ori, blondul se transforma intr-o nuanta de verde. Asta nu inseamna ca brunetele si roscatele nu trebuie sa fie atente la acest aspect.
Inainte de a merge la piscina, acopera-ti parul cu un ulei hidratant – se creeaza astfel un strat bun de protectie.
Nevoile parului in sezonul cald
Pe timpul verii, parul trebuie spalat mai des, iar la spalare sa nu folosim produse pe baza de alcool, pentru ca usuca parul. Indicate sunt un sampon de hidratare si un balsam de protectie, apa la spalare si la clatire sa fie calduta spre rece, niciodata fierbinte.
Consumul mare de lichide este foarte important, pentru ca pastreaza parul hidratat, iar in fiecare dimineata, inainte de expunerea la soare, sa aplicam pe par o crema sau un ulei cu filtru UV.
Vara, parul lung se deterioreaza foarte usor daca nu este ingrijit corect.
La plaja, trebuie strans in varful capului sau cat mai acoperit, pentru a fi astfel ferit de vant, de radiatiile ultraviolete si atins cat mai putin de apa sarata a marii. Evita incalcirea firelor de par, prin aplicarea uleiului de protectie, care il mentine moale, si renunta la perie: pieptenele cu dintii rari reduce riscul ruperii firelor de par.
Styling tips&tricks
In mod ideal, parul ar trebui protejat de sursele de caldura excesiva, care ii scad nivelul de hidratare.
Dar, cum coafarea podoabei capilare este de multe ori o necesitate, aplica o crema sau un ser de protectie termica pe parul umed inainte de a utiliza uscatorul, ondulatorul sau placa de intins parul. Daca ai parul foarte subtire, programeaza ustensilele de coafat la cea mai mica temperatura – numai firele de grosime cel putin medie pot suporta temperaturi mai ridicate.
Dar, pe cat de des posibil, lasa parul sa se usuce singur, fara sa folosesti feonul sau alt instrument de styling. In ceea ce priveste aranjarea parului la plaja sau la piscina, alege coafuri usor de realizat si de purtat.
Chiar daca, la prima vedere, ai senzatia ca ai ramas cu foarte putine variante de coafat, in realitate, exista suficiente optiuni pentru a arata stylish intreaga vacanta.
Indiferent de textura parului tau, apa marii iti potenteaza onduleurile naturale, acele beach waves recreate si prin produse de styling sau la coafor.
Daca vorbim de cozi impletite, gama din care poti alege este foarte larga: impletituri messy, inalte sau joase, spic de grau, coada de peste, rasucite intr-un coc sau purtate ca atare. Adeptele stilului rebel probabil ca vor opta pentru un coc accesorizat cu o esarfa, un look retro sau dezordonat. Sau, de ce nu, incearca stilul wet, foarte popular, datorita usurintei cu care se obtine.
Alimentatia potrivita
O cauza a uscarii excesive a parului poate fi dieta saraca in grasimi sanatoase, in acizi grasi esentiali care hidrateaza scalpul si contribuie activ la mentinerea sanatatii podoabei capilare.
In acest sens, suplimenteaza portiile de avocado, somon si ulei de masline, si evita dietele prea restrictive, care priveaza parul de nutrientii esentiali pentru sanatatea si stralucirea lui.
Evident, nu in ultimul rand, consuma cat mai multe lichide, ca sa-ti mentii organismul hidratat.
Talasoterapie
Talasoterapia este un tratament terapeutic care consta in bai de mare asociate cu aer marin, folosita in boli precum reumatismul cronic ori sinuzita.
Talasoterapia contribuie si la regenerarea celulelor, are efect de relaxare, inlatura stresul, intareste musculatura, iar baile sarate sunt eficiente si pentru ameliorarea multor afectiuni dermatologice, precum psoriazisul, acneea sau eczemele, deci putem folosi aceasta cura si pentru a trata scalpul sensibil.
Remedii pentru un par sanatos
Un par foarte uscat, aspru la atingere si vizibil ars, are nevoie de tratamente suplimentare de lubrifiere. Imediat dupa ce iti umezesti parul, aplica pe suvite cateva picaturi de ulei de jojoba sau ulei extravirgin de cocos. Asteapta 15-20 de minute, apoi spala parul cu sampon pentru par uscat si aplica un balsam hranitor.
Renunta complet la uscatorul de par si evita, dupa baie, sa-ti freci parul cu prosopul. Personal, nu sunt adepta mastilor facute in casa, compuse din mai multe ingrediente cumparate din diverse magazine, unde nu avem control asupra depozitarii si manipularii lor.
Exista, pe piata, o varietate de produse profesionale cu formule unice, patentate, care refac firul de par, il reconstruiesc, disponibile in game pentru toate tipurile de par, in functie de nevoile acestuia.
Gabriela Dima este trainer pentru brand-ul Joico, in cadrul companiei Top Line Europa.
A consemnat Catalina Cristescu
Citeste si:
Tot ce (nu) stii despre caderea parului
Foto: shutterstock.com