Now Reading
Cum să alegi produsele cosmetice potrivite pentru tenul gras

Cum să alegi produsele cosmetice potrivite pentru tenul gras

Revista Psychologies

Oricât de multă grijă ai avea de tenul tău gras, există momente în care pare că nimic nu funcționează cum trebuie. Ai dificultăți în a ține excesul de sebum sub control, porii dilatați devin mai vizibili, pielea se descuamează zilnic, capătă un aspect lucios și neîngrijit, iar machiajul nu mai rezistă ca de obicei. De ce se întâmplă toate aceste lucruri? Ei bine, pe măsură ce timpul trece, nevoile tenului se schimbă din pricina expunerii la anumiți factori externi, precum schimbarea de temperatură, razele ultraviolete, vântul ori poluarea. Nu există moduri în care poți controla clima, însă poți face câteva modificări importante în rutina de înfrumusețare. Iată o serie de sfaturi care îți pot fi de folos, atunci când alegi produsele cosmetice pentru tenul gras.

Alege o cremă hidratantă cu textură delicată

Chiar dacă glandele sebacee produc adesea o cantitate sporită de sebum, acest ulei nu hidratează pielea. Din contră, tenul gras are nevoie de un produs special formulat, cu ingrediente intens hrănitoare, care să-i ofere nutrienții necesari. O crema de fata buna în acest sens are o textură ușoară de gel, care se absoarbe imediat în piele, lasă un finisaj sănătos și fără strălucire. De asemenea, consultă lista ingredientelor și asigură-te că aceasta conține acid hialuronic sau glicerină, două substanțe umectate, care păstrează umiditatea în interiorul pielii. Aplică produsul de două ori pe zi, dimineața și seara, după ce ai curățat tenul în prealabil.

Optează pentru un cleanser cu ingrediente active

Ingredientele active au un scop precis, acela de a trata nevoi specifice ale pielii. Cum pentru tenul gras ai nevoie să ții sebumul sub control, un cleanser blând pe bază de acid salicilic ori glicolic reduce vizibil aspectul porilor dilatați, elimină impuritățile, încetinește producția glandelor sebacee, exfoliază și oferă luminozitate. Acest produs este disponibil sub mai multe forme, iar tu îl poți alege pe cel care îți ușurează munca. Spre exemplu, un produs de curățare pe bază de ulei îndepărtează în câteva minute urmele de machiaj și impuritățile. Aplică o cantitate suficientă pe pielea umedă, masează produsul timp de două minute, apoi clătește cu apă călduță. Repetă procesul dacă este necesar.

Folosește un toner fără alcool

Imediat după curățarea feței, prin mișcări delicate de tapotare, aplică doar câteva picături de toner pe tenul gras și acordă-i câteva momente pentru a fi complet absorbit în epidermă. Trecut cu vederea de multe persoane, acest produs curăță și ultimele urme de murdărie rămase, ajută la revitalizarea pielii și la reglarea producției de sebum. În general, formula unui toner are un pH neutru, nu conține parfum, parabeni, sulfați, coloranți artificiali, uleiuri esențiale sau silicon, astfel încât este recomandat pentru toate tipurile de ten.

Utilizează un primer matifiant înainte de machiaj

După ce ai urmat toți pașii rutinei de îngrijire a tenului gras, poți trece la realizarea machiajului. Dacă ai problemele în ceea ce privește rezistența produselor cremoase, de parcă acestea dispar după câteva ore, poți folosi un primer matifiant. Pe lângă faptul că fondul de ten va rezista mai mult și va arăta mai bine, produsul poate ține la distanță apariția luciului inestetic al pielii.

Fixează machiajul cu o pudră translucidă

Fie că preferi un machiaj mai natural, unde scoți în evidență frumusețea naturală a trăsăturilor personale, ori unul mai excentric, pudra translucida funcționează la fel de bine în ambele cazuri. Fixează cu precizie fondul de ten, îi mărește rezistența de peste zi, ascunde imperfecțiunile și diminuează aspectul porilor. Se poate aplica direct pe tenul gras, peste crema hidratantă – nu încarcă pielea și controlează uleiul. De asemenea, o poți lua cu tine, în geantă, pentru mici retușuri.

Aplică un produs cu spectru larg de protecție SPF

Protecția solară este un capitol important pentru orice tip de ten, deoarece face diferența dintre o piele sănătoasă și una afectată de razele ultraviolete. Indiferent de sezon, aplică înainte și peste machiaj un spray cu protecție solară, cu un indice cât mai mare. Spre exemplu, vara este recomandat să folosești o cremă cu SPF 50+, mai ales dacă ai o sensibilitate crescută la apariția arsurilor solare și a petelor pigmentare. În schimb, pe măsură ce temperaturile scad, un produs cu SPF 30 îți poate asigura protecția necesară. Îl poți reaplica de câte ori simți că este necesar pe parcursul zilei.

Tenul gras necesită o atenție sporită din partea ta, din cauza faptului că trebuie să gestionezi constant producția de sebum a glandelor sebacee. Dacă și tu ai această problemă în mod constant, încearcă sfaturile de mai sus – pielea ta își va schimba aspectul în timp.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top