Cum să îți îngrijești părul în funcție de anotimp
Nu doar pielea are anumite nevoi și de aceea necesită îngrijire specifică în funcție de anotimp, ci și părul. Iată, punctual, ce ai de făcut în funcție de sezon. Detalii de la Eduard Virag, ambasador NIOXIN România.
Primăvara
Lunile de primăvară și vară pot fi cele mai grele pentru păr. Vei sta mai mult timp în aer liber, ceea ce înseamnă că soarele poate provoca uscarea părului, deteriorând astfel firul.
La fel ca dulapul, și părul tău are nevoie de o schimbare sezonieră. Pentru o tranziție lină a rutinei de îngrijire a părului, de la iarnă la primăvară, mergi la salon pentru o nouă tunsoare!
Citește și:
Care este rutina de îngrijire și machiaj a unui beauty editor
Aerul rece și uscat de iarnă poate că a lăsat părul degradat, deci acum este momentul pentru o reîmprospătare. Câțiva centimetri sunt suficienți pentru a elimina toate vârfurile despicate și a lăsa părul sănătos.
De asemenea, părul rebel, electrizat, poate fi o problemă în orice moment al anului, dar mai ales primăvara, când există mai multă umiditate în aer! Așadar, adaugă un produs anti-frizz la rutina ta de îngrijire.
În zilele cu vânt, poartă părul într-o eșarfă sau alt accesoriu, pentru a evita despicarea firelor și efectul de electrizare. Sau prinde-l într-o coadă de cal, în tendințele sezonului.
Primăvara este momentul ideal pentru un tratament intensiv de hidratare a părului. Acesta va reda hidratarea pierdută în timpul iernii și va ajuta la repararea părului deteriorat.
Vara
Indiferent de tendințele în materie de hairstyle, ne dorim un păr frumos și sănătos. Pe parcursul verii, trebuie să acordăm o atenție specială îngrijirii părului, pentru că soarele și umiditatea sunt cei mai mari dușmani ai cuticulelor părului, cauzând vârfuri despicate, păr uscat sau fragil.
Așadar, ce trebuie să faci ca să-ți protejezi părul? Pregătirea pentru vacanță începe cu vizita la coafor, pentru o tunsoare.
Părul are tendința să se despice dacă a trecut ceva vreme de la ultima vizită la coafor, așa că scapă de vârfurile deteriorate pentru a reda părului un aspect sănătos.
Un alt detaliu important este folosirea produselor speciale, de vară, care au factor de protecție solară. Evită să folosești echipamentele cu aport de căldură, care deshidratează și mai mult părul.
Nu neglija alimentația! În perioada verii, putem profita din plin de roadele pământului – fructe și legume bogate în vitamine și minerale.
Esențială, este bineînțeles, și hidratarea – așadar, nu uita să bei suficientă apă. După expunerea la soare, recomand un tratament intens de hidratare pentru a ajuta părul să-și recapete strălucirea și sănătatea naturală.
Toamna…
… vine cu vreme rece, vânt, ploaie și un alt inconvenient: părul cade mai mult, spun anumite cercetări. Oamenii de știință, în urma unor observații empirice, au descoperit că cele mai multe fire de păr se pierd în lunile de toamnă.
Acest ciclu al creșterii părului este normal și perfect natural, însă putem veni în întâmpinarea acestor probleme cu produse și tratamente potrivite împotriva căderii părului.
Iarna
Părul se electrizează, scalpul este uscat, iar styling-ul se strică din pricina căciulilor sau pălăriilor. În lunile de iarnă, părul are nevoie de multă îngrijire delicată.
S-ar putea să te întrebi de ce părul este uscat și rebel, inclusiv la temperaturi mai scăzute? Vinovați sunt umezeala scăzută a aerului rece din exterior și aerul cald din spațiile interioare.
Dacă porți pălărie sau căciulă, materialul se va freca de firele de păr și va crea în acest proces energie statică. Lipsa de umiditate are ca rezultat și un scalp uscat.
Scalpul va produce mai puțin sebum, ceea ce îi poate cauza iritarea. Tratamentele bogate cu ingrediente active împiedică deteriorarea părului și hidratează în profunzime.
Anotimpurile și căderea părului
Procesul de creștere a părului se repetă regulat, în trei faze consecutive: faza anagenă, catagenă și teleogenă. Fiecare fir de păr trece prin ciclul lui, independent de alte fire păr de pe scalp.
La creșterea părului contribuie numeroși factori, cum ar fi: ereditatea, stilul de viață, metabolismul și hormonii. În orice moment, aproximativ 90% dintre firele de păr se regăsesc în faza de creștere, iar pierderea normală este de aproximativ 100 de fire de păr pe zi.
Căderea părului este un lucru foarte des întâlnit, afectând, deopotrivă, bărbații și femeile. Cum spuneam și anterior, există anumite cercetări care spun că părul cade mai mult în lunile de toamnă.
Specialiștii consideră că, la cele mai multe persoane, părul se oprește din creștere la sfârșitul lunii iulie, astfel că, odată cu începutul toamnei, firele vor începe să cadă într-un ritm accelerat, pentru a face loc altora.
Căderea părului
Dacă nu este îngrijit corespunzător, părul are de suferit. De vină sunt: factorii mecanici (periatul excesiv, uscarea cu feonul fără a utiliza un produs cu protecție termică, folosirea plăcii în exces), factorii de mediu (razele UV, sarea, apa de la piscină) și, nu în ultimul rând, factorii chimici (colorările mai agresive).
Dar căderea părului este influențată și de factori genetici. Ai în familie membri ce se confruntă cu subțierea și căderea părului? Stresul este, iarăși, un factor important, care poate cauza căderea părului.
Ai un stil de viață stresant sau lucrezi într-un mediu stresant? De multe ori, ignorăm alimentația corectă, urmăm diete cu puține calorii. Din păcate, acest lucru duce la căderea părului.
Ai grijă să mănânci sănătos și să primești aportul zilnic necesar pentru a susține sănătatea scalpului și părului! Factorii hormonali au, și ei, rolul lor în căderea păului, întrucât hormonii reglează funcţiile organismului şi creşterea părului.
Normalizând aceste aspecte, vei reuşi să controlezi şi problema căderii părului. Mare atenție și la ce medicamente iei, deși unele tratează diferite probleme de sănătate, uneori pot avea efecte secundare nedorite: de exemplu, schimbări la nivelul scalpului și părului, creșterea/pierderea în exces a părului sau schimbarea texturii părului.
Soarele, clima și poluarea pot avea, de asemenea, o influență majoră asupra părului și scalpului. Expunerea la apa ce conține clor, minerale și metale afectează părul.
Un păr sănătos se identifică cu un scalp sănătos! Iar pentru a avea un scalp sănătos, este indicat să folosim produsele potrivite și să identificăm problemele de la nivelul acestuia: exces de sebum, descuamare, mătreață, subțierea sau căderea părului.
Eduard Virag este top stilist în echipa Wella România din anul 2000, proprietar al salonului Mistic Studio din Arad, fondator al şcolii de coafură Art of Hair din Arad, specialist NIOXIN. www.misticstudio.ro, facebook/EduardVirag
Foto: Shutterstock