Now Reading
Gânduri, frici și speranțe în sarcină – ghid pentru echilibru emoțional

Gânduri, frici și speranțe în sarcină – ghid pentru echilibru emoțional

Revista Psychologies

Ai gânduri neliniștite cu privire la sarcină? Probabil te apasă o stare de anxietate și trebuie să cauți ajutor și metode pentru a scăpa de frici, emoții și gânduri negative. Multe femei se confruntă cu anxietatea în sarcină, dar și înainte de asta.

Unele se decid mai greu să aibă un copil, astfel anii trec și atunci când încearcă, la o vârstă mai înaintată, constată că testul de sarcină nu le arată cele două linii mult așteptate. Observând că sarcina întârzie să apară, încep să-și pună întrebări, cu privire la starea de sănătate, la faptul că le este dificil să conceapă un copil.

Când vârsta femeii este peste 35 de ani, doar unele cupluri reușesc să aibă un copil în mod natural în primele luni de încercare. Concepția unui copil durează uneori mai mult timp, necesită mai multe încercări repetate, mai mult efort și răbdare din partea ambilor parteneri.

Un aspect important este sănătatea reproductivă atât la femeie cât și la bărbat. Amândoi trebuie să fie în cea mai bună stare de sănătate posibilă. Asta înseamnă și un stil de viață mai sănătos, renunțarea la alcool și fumat, evitarea sedentarismului și a dietei dezechilibrate.

Dacă sarcina întârzie să apară apar stări de anxietate, sentimente de tristețe și neputiință, iar uneori sfaturile unui psiholog sunt necesare. Cu cât se cere mai repede ajutor psihologic, cu atât acel cuplu va aplica mai rapid anumite strategii prin care se poate restabili echilibrul emoțional, intimitatea și se poate conștientiza faptul că uneori pot exista și probleme de sănătate ce duc la infertilitate.

Încercarea de a avea un copil poate afecta la un moment dat starea de spirit, mai ales la un cuplu care a încercat să aibă o sarcină de ceva vreme. Sfatul principal este evitarea stresului. Prin urmare acest cuplu trebuie să se calmeze, să se relaxeze, să ia lucrurile mai ușor.

Fără îndoială, stresul poate împiedica pur și simplu o femeie fără alte probleme de sănătate să rămână însărcinată. Așa că, un sfat oferit de medici este acela de a aplica niște tehnici de relaxare, prin care cei doi parteneri să se liniștească, să se bucure de viață și să nu mai fie nervoși, tensionați și anxioși numărând în mod obsesiv zilele fertile și infertile.

Furtuni interioare în timpul sarcinii – Tehnici dovedite pentru a regăsi calmul

După o perioadă de incertitudini și stres în care sarcina întârzia să apară, iată că vine și vestea că ești însărcinată. Aceasta însă poate fi și ea atât de intensă încât să te tulbure. Poți fi foarte fericită, dar în același timp este posibil să simți și o anumită frică, care ar putea fi un prim pas spre o stare de anxietate pe care o poți experimenta în timpul sarcinii.

Probabil te întrebi ce simți când se fixează sarcina, mai ales dacă ai urmat un tratament de fertilizare in vitro (FIV) pentru asta. Acest tratament a avut șanse de reușită și poți discuta cu medicul tău mai multe aspecte despre evoluția fătului și apariția stresului (care te afectează în această perioadă și care nu este util în timpul sarcinii).

Simptomele cele mai frecvente sunt mentale și fizice. Ai putea avea impresia că te confrunți cu o furtună interioară în timpul sarcinii, respectiv cu diferite gânduri care îți invandează mintea, ce pot trăda un fel de nevroză anxioasă. Pentru a scăpa de ea, poți apela la ajutorul unui psiholog de la clinica unde ai făcut și fertilizarea in vitro.

Cele mai importante simptome sunt: gândurile constante și temerile legate de sarcină greu de controlat, dar și gândurile despre posibile pericole ce se pot întâmpla. Este posibil ca anumite reacții de anxietate să te copleșească, acestea nu apăreau probabil înainte de sarcină, când nu te gândeai să ai un copil. Aceasta este o frică excesivă în sarcină care trebuie eliminată.

Alte simptome sunt acelea de îngrijorare, problemele de menținere a atenției, iritabilitatea, vulnerabilitatea, dificultatea de a te concentra și de a-ți controla gândurile.

La aceste stări se adaugă și simptome fizice, precum: senzația de pulsație în piept sau palpitațiile la inimă, transpirația excesivă, disconfortul abdominal, senzația de vertij, insomnia, senzația de dispnee, tensiunea musculară la gât, umeri și spate.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top