Ghidul de utilizare a creierului de Homo Sapiens
Am lansat o nouă carte, intitulată Creierul de Homo Sapiens; Ghid de utilizare. Este scrisă sub forma unui dialog între mine şi Iuliana Alexa. În acest articol, vă prezint un extras din ea, ca să vă faceţi o idee cam despre ce este vorba.
În general, se crede că creierul este un organ extrem de sensibil. Studiile din ultimii ani au descoperit că acest organ este al naibii de solid şi rezistent, având, inclusiv, o stranie capacitate de a se remodela şi repara singur.
Este important de subliniat însă că, deşi are o asemenea capacitate de reparare, creierul trebuie şi ajutat puţin, prin „reţete“ specifice.
Studii recente realizate la Universitatea Cambridge arată că un sfert dintre genele umane îşi schimbă exprimarea în funcţie de anotimp.
Astfel, vara sunt mai active genele care au efect antiinflamator, în timp ce, iarna, aceste gene sunt mai puţin active, ceea ce conduce la un efect inflamator în organism.
Citește și:
Suntem cu toții hipnotizabili?
În plus, vara, organismul secretă mai multă vitamina D, datorită expunerii la soare. Din acest motiv, iarna, suntem mai expuşi la boli cardiovasculare, diabet, boli autoimune şi artrită.
Şi, bineînţeles, la diverse viroze. În general, iarna, suntem mai bolnavi, pentru că imunitatea noastră este mai scăzută, din motive genetice.
Din aceleaşi motive, vara suntem mai sănătoşi – având o imunitate mai bună. Chiar şi creierul are cea mai eficientă mobilizare pe atenţie şi memorie de lucru în perioada iunie-începutul lui octombrie şi cea mai slabă în perioada decembrie-martie.
De aceea, ar trebui să mâncăm mai puţin toamna-iarna decât primăvara-vara (vă daţi seama că mulţi fac exact invers), iar vara, deşi putem mânca mai fără grijă, trebuie să facem multă activitate fizică.
Nu şi iarna, pentru că organismul nu este programat să facă efort iarna. În plus, iarna să avem grijă să consumăm antioxidanţi şi să avem la noi ceva antiinflamatoare, pe care să le luăm imediat ce dăm semne de inflamaţie, pentru că se poate complica situaţia mai uşor decât vara.
Mai degrabă să facem exerciţii pentru masa musculară primăvara-vara şi să încercăm să ne odihnim mai mult toamna-iarna.
Este interesant că vacanţa mare şi concediile sunt programate exact în perioada de maximă activitate a creierului, în timp ce şcoala și activitatea productivă, în general, în perioada de minimă activitate.
Aţi auzit de inteligenţa personală? Ea este acea inteligenţă care vă ajută să fiţi un bun psiholog. Sau un „psiholog nativ“, cum s-ar zice.
Ne folosim de această abilitate pentru a ghici informaţii privind alte persoane în funcţie de acţiunile lor, precum şi de aspectul lor fizic şi vestimentar sau de diverse bunuri ale acestora.
Iar aceste informaţii sunt utilizate apoi în a ne forma o impresie despre acea persoană şi a o încadra într-o categorie de oameni cunoscuţi.
Din aceste informaţii, putem deduce cum să ne purtăm în viitor cu acea persoană şi cum va reacţiona aceasta sau putem ghici cauzele posibile din spatele comportamentului oamenilor. Dacă sunteţi acest gen de om, vă va plăcea această carte. Chiar o veţi găsi fascinantă.
De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro
Foto: Shutterstock